- Home
- Economic
- MOSCOVA, (03.04.2014, 14:56)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ Bloomberg: O "gafă" de 910 miliarde de dolari a Gazprom ilustrează problemele economiei lui Putin
Concernul rus de stat Gazprom avea în 2007, în plin boom al pieţei materiilor prime, un obiectiv grandios: să ajungă compania cu cea mai mare valoare din lume în şapte ani, dar a gafat cu doar 910 miliarde dolari, eşec emblematic pentru declinul economiei Rusiei.
Urmărește
27684 afișări
ANALIZĂ Bloomberg: O "gafă" de 910 miliarde de dolari a Gazprom ilustrează problemele economiei lui Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
În aprilie 2007, directorul general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, estima că producătorul de gaze îşi va creşte de patru ori capitalizarea, la 1.000 de miliarde de dolari, în numai şapte ani şi va deveni cea mai valoroasă companie din lume.
Medvedev s-a înşelat cu numai 910 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
De la momentul la care directorul Gazprom a anunţat acel obiectiv, niciuna dintre cele mai mari 5.000 de companii din lume nu a înregistrat un colaps mai puternic al capitalizării decât gigantul rus. Declinul bursier de 154 miliarde de dolari al Gazprom a devenit emblematic pentru problemele economiei conduse de preşedintele rus Vladimir Putin, mai notează Bloomberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Politruco-securiștii de la Putere nu cred că nu-i mai crezi. Pe 4 și 18 mai, să le-o dai în vot!
-
Vineri are loc oficierea deciziei SUA privind includerea României în Programul Visa Waiver la Guvern
-
Burduja anunţă reorganizarea Ministerului Energiei: Toţi colegii vor da concurs şi vor rămâne cei care merită
-
Bursă. Romgaz intră pe segmentul de furnizare gaze către clienţii casnici şi non-casnici. Ministrul Energiei: Prefer să depindă alţii de noi decât să depindem noi de alţii
Gazprom a scăzut puternic trei ani la rând pe bursă, în contextul cheltuielilor pentru proiecte variind de la exploatări în Siberia la Jocurile Olimpice de la Soci.
"Gazprom este campion în distrugerea valorii. Nu doar Gazprom a ratat obiectivul de a-şi creşte capitalizarea, ci Rusia însăşi a eşuat. Nu a reuşit să creeze un climat în care companiile de stat să funcţioneze ca entităţi controlate de acţionari", a declarat Ian Hague, partener fondator la Firebird Management, firmă care administrează active de 1,3 miliarde de dolari, inclusiv acţiuni ale unor companii din Rusia.
Un purtător de cuvânt al vicepremierului rus Arkadi Dvorkovici, responsabil de sectorul energiei, a refuzat să comenteze.
Afirmaţia din 2007 a lui Alexander Medvedev a fost scoasă din context, întrucât la momentul respectiv oficialii companiei se aşteptau ca preţurile la petrol să crească în continuare, a declarat un purtător de cuvânt al Gazprom. La declinul capitalizării au contribuit şi sancţiunile impuse Rusiei de către UE şi SUA, după alipirea regiunii ucrainene Crimeea, a spus reprezentantul companiei.
Preţul acţiunilor Gazprom se află în scădere cu 11% faţă de începutul anului, la 7,68 dolari.
Într-un interviu acordat în aprilie 2007, Medvedev a declarat că Gazprom vrea să ajungă "compania cu cea mai ridicată capitalizare din lume" şi că va ajunge la o valoare de 1.000 de miliarde de dolari în 7-10 ani. Oficialul nu a afirmat la momentul respectiv că estimarea depinde de preţul petrolului, folosit ca referinţă pentru gazele naturale vândute de Gazprom pe piaţa externă.
Petrolul s-a tranzacţionat la 104,79 dolari pe baril marţi pe piaţa ICE Futures Europe, faţă de 68,24 dolari pe baril cu o zi înaintea interviului din 2007 al lui Medvedev.
Indicatorul Micex al bursei de la Moscova a scăzut în ultimii şapte ani cu 19%, în timp ce indicatorul MSCI Emerging Market a urcat cu 8,2%, iar MSCI World, al burselor din economiile dezvoltate, a avansat cu 10%.
Piaţa de capital din Rusia a scăzut puternic, după ce Putin a iniţiat în martie anexarea regiunii ucrainene Crimeea, declanşând astfel cea mai gravă criză a relaţiilor dintre Rusia şi Occident de la încheierea Războiului Rece.
Criza creşte riscul ca economia Rusiei să intre în recesiune în acest an, după ce avansul a încetinit la 1,3% anul trecut, minimul ultimilor patru ani, a avertizat Banca Mondială. Banca centrală a Rusiei estimează că PIB va creşte cu mai puţin de 1% în acest an.
Putin, care a descris colapsul URSS drept cea mai gravă catastrofă geopolitică a secolului XX, a crescut rolul statului în economie de la preluarea puterii în 1999.
În urmă cu un deceniu, compania de stat Rosneft a preluat Yukos, la momentul respectiv cel mai mare producător de petrol din lume, după ce autorităţile ruse l-au închis pe fondatorul Yukos, Mihail Hodorkovski. Anul trecut, Rosneft a cumpărat TNK-BP, o companie mixtă în Rusia a grupului britanic BP, pentru 55 de miliarde de dolari.
"Este o problemă pentru oricare companie de stat din Rusia. Gazprom este un participant activ în politica externă a statului, în proiecte sociale, în care Gazprom susţine costuri în locul statului şi ridică astfel presiunea de pe bugetul ţării", a declarat Oleg Popov, manager la Allianz Investments, din Moscova.
Profitul Gazprom pentru primele nouă luni ale anului trecut, calculat după standardele de contabilitate din Rusia, a scăzut cu 9%, la 467 miliarde de ruble (13 miliarde de dolari). Profitul conform standardelor internaţionale a urcat cu 4%, la 859 miliarde de ruble. Compania nu a publicat încă date pentru întreg anul trecut.
Citește pe alephnews.ro: Președintele Poloniei cere guvernului să-l lase pe Netanyahu să participe la comemorarea de la Auschwitz în ciuda mandatului CPI
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Elevii cu 10 pe linie vor putea promova 2 ani într-unul. Expert în educație: „Va face foarte mult rău”
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
PROSPORT.RO
Vlad Mardare s-a sinucis! Ce mesaj de adio tulburător a lăsat chiar pe Facebook, înainte să își ia viața
CANCAN.RO
Ce pensie primește un român în 2025, dacă se pensionează fără să fi muncit vreo zi în viața lui
GANDUL.RO
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PENSIILE. ANUNȚ de ULTIMĂ oră al CASEI DE PENSII pentru toți seniorii
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe