- Home
- Economic
- (03.10.2023, 14:59)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analiză Bloomberg: Ucraina ar trebui să se uite la România, nu la Polonia, în cazul aderării la UE / Economia ţării noastre a crescut semnificativ după 2007
- Polonia a fost mult timp considerată drept un exemplu de tranziţie postcomunistă.
- Cu toate acestea, în timp ce Uniunea Europeană analizează extinderea, ţările candidate, precum Ucraina, ar trebui să se uite la o altă ţară.
- Economia României a crescut semnificativ de la aderarea la UE în 2007, scrie Bloomberg.
Urmărește
41936 afișări
România a lucrat la propriul miracol economic, în timp ce Polonia s-a certat cu Bruxellesul în privinţa fondurilor europene şi a lansat ironii la adresa Berlinului. Atunci când a aderat la UE în 2007, cu trei ani mai târziu decât Polonia, România era un exemplu privind sarcina de a aduce regiunea mai aproape de standardele vest-europene.
În momentul în care UE a început să îşi deschidă porţile pentru ţările din estul Europei, jumătate din populaţia României nu era conectată la reţeaua de apă, iar PIB-ul pe cap de locuitor reprezenta puţin peste o treime din media UE. Această cifră este acum de 77% şi continuă să crească, notează Bloomberg.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Între 2010 şi 2021, investiţiile din străinătate aproape că s-au dublat, ajungând la peste 100 de miliarde de euro.
În următorul deceniu, România şi-ar putea dubla producţia economică, potrivit firmei de consultanţă PwC, care a intervievat companiile cu privire la planurile lor de investiţii şi a luat în calcul un alt val masiv de fonduri UE.
Aderarea la UE a ajutat România să recupereze decalajul faţă de Ungaria, care a fost în mod tradiţional mai bogată, şi să se distanţeze de Bulgaria, vecina de la Marea Neagră cu care a luptat cândva pentru ultimul loc în clasamentul UE privind sărăcia şi corupţia.
Există încă un drum lung de parcurs pentru a reduce sărăcia, iar aproximativ 4 milioane de români au plecat în căutarea unor salarii mai bune în UE, fără a avea prea multe indicii că se vor întoarce. Dar, începând din acest an, România ar putea chiar să depăşească Polonia în ceea ce priveşte nivelul mediu de trai.
Având în vedere dimensiunea sa, Polonia va rămâne puterea economică a regiunii. Cu toate acestea, politica Varşoviei faţă de Bruxelles face ca România să pară mai atrăgătoare.
Ucraina ar trebui să se uite la România
Ucraina intenţiona să urmeze cale pro-europeană în urmă cu un deceniu, înainte ca guvernul la Kiev să se întoarcă spre Moscova, declanşând protestele Maidan şi lanţul de evenimente care a dus la cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Acum, UE a oferit Kievului o cale de aderare în cadrul unui proces care se aşteaptă să fie nesigur şi să dureze ani de zile. Acest parcurs va necesita încetarea luptelor, precum şi reforme majore în economie, lupta împotriva corupţiei şi raţionalizarea instituţiilor pentru a respecta normele UE. Aderarea României oferă lecţii care pot ajuta Kievul.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe