- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (04.05.2019, 17:42)
- Izabela Cutieru
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Boom-ul american al petrolului este testat de haosul geopolitic
Faptul că Statele Unite ale Americii au devenit cel mai important producător de petrol din lume, i-a permis preşedintelui Donald Trump să instituie sancţiuni împotriva Venezuelei şi Iranului, comentează CNN.
Urmărește
1361 afișări
ANALIZĂ: Boom-ul american al petrolului este testat de haosul geopolitic
Însă Statele Unite nu se pot baza exclusiv pe petrolul intern. Pentru a preveni creşterile exacerbate ale preţurilor, Washington are în continuare nevoie de producătorii OPEC.
Anunţul de luna trecută, de la Casa Albă, referitor la sancţiunile lui Donald Trump aplicate Iranului, a generat angajamente suplimentare din partea Arabiei Saudite şi a Emiratelor Arabe Unite. Cele două naţiuni membre OPEC au declarat, potrivit Administraţiei Trump, că vor „lua măsuri timpurii” pentru a face faţă cererii globale de petrol, pe măsură ce exporturile iraniene vor scădea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
„Faptul că Donald Trump este nevoit să apeleze la Arabia Saudită ilustrează limitele dominaţiei americane asupra sectorului energetic”, spune Helima Croft, fost analist CIA.
În ianuarie, administraţia Trump a intensificat presiunea asupra preşedintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, prin impunerea de sancţiuni asupra companiei petroliere de stat PDVSA.
Venezuela a fost mult timp un furnizor important de petrol în Statele Unite, însă acea perioadă este acum apusă. Importurile de petrol provenind din Venezuela au dispărut din cauza sancţiunilor, a întreruperilor masive de energie şi a anilor în care investiţiile au fost insuficiente.
În ciuda creşterii preţurilor petrolului, Trump a garantat, luna trecută, că va elimina complet exporturile de ţiţei ale Iranului.
Pentru a asigura liniştea pieţelor, oficialii administraţiei americane au invocat producţia uriaşă de petrol din Statele Unite. Producţia americană a crescut de la aproximativ 5 milioane de barili pe zi la începutul anului 2009, la aproape 12 milioane de astăzi, potrivit US Energy Information Administration.
„Suntem mult mai puţin dependenţi de petrolul străin decât am fost înainte”, a spus Jason Bordoff, profesor în cadrul Columbia University şi fost consilier în domeniul energiei al preşedintelui Barack Obama.
Doar statul Texas a produs mai mult petrol decât Irakul, al doilea cel mai mare producător al OPEC, timp de şase luni la rând, potrivit S & P Global Platts. Texas şi-a dublat producţia de ţiţei în şase ani, până la un record de 4,9 milioane de barili, în decembrie.
Exporturile americane de ţiţei s-au accentuat în urma deciziei Congresului de a anula interdicţia de 40 de ani, privind vânzările străine, în 2015.
Situaţia actuală începe să prezinte consecinţe geopolitice semnificative. Spre exemplu, Uniunea Europeană, care încearcă să-şi reducă dependenţa faţă de Rusia, şi-a intensificat importurile de gaze naturale din Statele Unite.
O provocare pentru stategia amenricană de dominaţie a pieţei energiei este faptul că petrolul nu este tot la fel; decenii de-a rândul sistemul de rafinării din SUA a prelucrat ţiţei greu din Arabia Saudită, Venezuela şi Iran. Acum, petrolul american din şisturi este mult mai uşor, iar dacă rafinăriile nu au suficient petrol greu, nu pot produce cantităţile de benzină şi motorină necesare economiei americane.
Meghan O'Sullivan, fost consilier pe probleme de securitate al preşedintelui George W. Bush spune că boom-ul petrolier american nu eliberează SUA de nevoia de a investi în stabilitatea din Orientul Mijlociu. „Aceste naţiuni au un impact semnificativ asupra pieţei mondiale, şi SUA este legată de piaţa mondială şi de furtunile geopolitice”.
Un exemplu este relaţia cu Arabia Saudită, căreia oficialii americani îi cer mai multă flexibilitate în menţinerea preţurilor pe piaţa petrolului.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Teodorovici: Guvernul pregăteşte, în mai, măsuri pentru mediul de afaceri, inclusiv amnistia fiscală/ Restructurarea financiară ar da o şansă în plus companiilor private
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe