Analiză Brexit: Londra nu va mai fi forţa dominantă în Europa

Separarea completă a Marii Britanii de UE este foarte aproape, însă ce se va întâmpla cu sectorul financiar britanic este în continuare o necunoscută. Cert este că City of London nu va mai fi forţa dominantă în Europa, este concluzia specialiştilor de la Ziarul Financiar.

Urmărește
8013 afișări
Imaginea articolului Analiză Brexit: Londra nu va mai fi forţa dominantă în Europa

Analiză Brexit: Londra nu va mai fi forţa dominantă în Europa

Mult aşteptatul acord comercial dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie încă lasă fără răspuns multe întrebări despre ce se va întâmpla cu cele mai mari bănci din lume, cu bursele şi cu managerii de bani, care se pregătesc de ruperea sistemului financiar britanic de cel european.

Pregătiri pentru ziua plecării se fac încă de când Marea Britanie a votat pentru Brexit în 2016, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar. De atunci, s-au făcut puţine progrese în crearea unei relaţii viitoare între industriile financiare, chiar dacă City of London, centrul financiar dominant al continentului, va rămâne în afara UE peste doar câteva zile.

Pe lângă discuţiile despre comerţ, executivii din lumea finanţelor au fost îngrijoraţi de procesul separat de asigurare a „echivalenţei”. Marea Britanie a renunţat la drepturile sale la „paşapoarte” financiare pentru activităţile bancare transfrontaliere, astfel că firmele londoneze care speră să facă afaceri în UE trebuie să se bazeze în general pe faptul că Comisia Europeană va decide că normele britanice sunt suficient de solide în fiecare domeniu financiar.

UE a permis accesul la casele de clearing dominante ale Londrei până în iunie 2022 pentru a menţine pieţele de instrumente derivate stabile, dar a fost reticentă să extindă aceleaşi drepturi asupra băncilor de investiţii şi tranzacţiilor cu acţiuni. În ceea ce priveşte Marea Britanie, ministerul de finanţe a acordat în mod unilateral echivalenţă firmelor din UE pentru standardele de capital, audit şi asigurări în noiembrie. Marea Britanie a anunţat anterior că firmele britanice pot continua să tranzacţioneze acţiuni prin sediile din UE, chiar dacă nu se poate realiza echivalenţa reciprocă.

Au existat puţine concesii din partea UE, iar fără echivalenţă pieţele de acţiuni se pot fractura dacă blocul comuniar obligă investitorii europeni să tranzacţioneze acţiunile UE în interiorul frontierelor sale. Grupurile de lobby din industrie cresc presiunea pentru concesii de ultim moment pentru tranzacţiile cu instrumente derivate pentru a se asigura că acestea pot fi făcute în mod eficient în întreaga Europă. Fără o soluţie, unele afaceri cu derivate ar putea să abandoneze Europa şi să se mute în SUA, unde găsesc echivalenţă din partea UE.

Sucursalele londoneze ale marilor bănci europene s-ar putea confrunta cu o provocare specială în tranzacţionarea a miliarde de euro în instrumente derivate din cauza reglementărilor conflictuale din Marea Britanie şi UE. Cu toate acestea, autorităţile de reglementare au spus că nu se aşteaptă ca plecarea Marii Britanii să pericliteze stabilitatea sistemului financiar.

Bănci precum JPMorgan Chase şi Goldman Sachs şi-au anunţat sute de angajaţi că trebuie să se mute în oraşele din UE, inclusiv la Frankfurt, până la sfârşitul anului. Supraveghetorii de la Banca Centrală Europeană au avertizat împotriva funcţionării unor birouri de genul „cutii poştale”, astfel încât firmele trebuie să înfiinţeze direcţii de vânzări, conformitate şi guvernanţă în interiorul UE. Până în prezent, aproximativ 7.500 de angajaţi din sectorul bancar urmează să se mute în noile hub-uri ale băncilor din UE, potrivit firmei de consultanţă EY. Firmele cărora li s-a acordat o licenţă bancară în Germania vor muta probabil până la 2.500 de posturi acolo, potrivit Bundesbank.

Cele cinci mari bănci de pe Wall Street - JPMorgan, Goldman Sachs, Bank of America, Citigroup şi Morgan Stanley - au preferat de mult Londra ca bază. Dominaţia Londrei va fi probabil erodată în lunile următoare.

JPMorgan mută active de 200 de miliarde de euro în UE. BCE a solicitat ca mai multe afaceri din UE să fie gestionate local, în loc să fie pur şi simplu direcţionate către Londra prin tranzacţii „spate în spate” între oficiile bancare.

Frankfurt va fi printre marii câştigători ai schimbării. Băncile non-germane sunt în proces de a muta alte active de 397 miliarde de euro în ţară, ducând astfel bilanţul combinat din Germania la 675 miliarde de euro la sfârşitul anului, a anunţat Bundesbank la începutul lunii noiembrie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici