- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.10.2017, 17:00)
- Dan Straut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Cât costă infrastructura României. Preţuri pe kilometru şi viteza de execuţie la tronsoanele licitate
Tronsoanele de autostrăzi, drumuri expres, poduri şi reabilitări de drumuri naţionale licitate în ultima perioadă costă între 1,2 şi 18,8 milioane de euro pe kilometru, iar vitezele medii de execuţie vor fi de cel mult 168 de metri pe zi, arată datele din anunţurile ofertelor analizate de MEDIAFAX.
Urmărește
18683 afișări
ANALIZĂ: Cât costă infrastructura României. Preţuri pe kilometru şi viteza de execuţie la tronsoanele licitate
Cel mai lung tronson de infrastructură anunţat recent este Drumul Expres Craiova-Piteşti, a cărui desfăşurare totală va fi de 121 de kilometri, cu o valoare a contractului de 3,77 miliarde de euro şi un timp de execuţie de 24 de luni. Calculele arată că fiecare kilometru va costa, astfel, câte 6,7 milioane de euro (31,1 milioane de lei), iar viteza medie de execuţie va fi de 5 kilometri pe lună, respectiv 168 de metri pe zi.
La termenele de depunere a ofertelor pentru Drumul Expres Craiov-Piteşti au fost înregistrate 20 de oferte pentru primele două secţiuni şi 15 oferte pentru secţiunile 3 şi 4, a anunţat Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Cea mai scumpă lucrare de artă dintre cele licitate recent este podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, în valoare totală de 2,02 miliarde de lei, adică 18,8 milioane de euro (86,5 milioane de lei) per kilometru. Întregul tronson de infrastructură - podul propriu-zis plus şoselele de legătură - va avea o lungime totală de 23,4 kilometri, fiindu-i alocat un timp total de execuţie de 36 de luni. Astfel că este de aşteptat ca viteza medie a construirii să fie de 650 de metri pe lună, respectiv 21,6 metri pe zi.
CNAIR a anunţat că au fost depuse două oferte pentru proiectarea şi execuţia podului suspendat peste Dunăre de la Brăila.
Printre cele mai scumpe tronsoane de infrastructură se numără şi Secţiunile 1 şi 5 din viitoarea Autostradă Sibiu-Piteşti. Secţiunea 1 (Sibiu-Boiţa) va avea 13 kilometri şi va costa în total 765,8 milioane de lei, timpul de execuţie fiind stabilit la 36 de luni. Astfel că fiecare kilometru va costa câte 12,8 milioane de euro (58,9 milioane de lei), iar viteza de construcţie ar fi, în medie, de 361 de metri pe lună, respectiv 12 metri pe zi. Iar Secţiunea 5 (Curtea de Argeş - Piteşti) va avea 30,3 kilometri şi va costa în total 1,8 miliarde de lei, timpul de execuţie fiind stabilit la 48 de luni. Astfel că fiecare kilometru va costa câte 13,1 milioane de euro (60,4 milioane de lei), iar viteza de construcţie ar fi, în medie, de 631 de metri pe lună, respectiv 21 de metri pe zi.
La termenele de depunere a ofertelor pentru secţiunile 1 şi 5 din Autostrada Sibiu-Piteşti au fost înregistrate 8 oferte pentru Secţiunea 5 (Curtea de Argeş - Piteşti) şi 9 oferte pentru Secţiunea 1 (Sibiu-Boiţa), a anunţat CNAIR.
Centura Bucureşti (tronsoanele Nord şi Sud) reprezintă o altă lucrare de infrastructură care va costa mult. Întregul proiect va avea 51 de kilometri şi valoarea totală de 2,6 miliarde de lei, timpul de execuţie fiind stabilit la 30 de luni. Astfel că fiecare kilometru va costa câte 11,3 milioane de euro (52,3 milioane de lei), iar viteza de construcţie ar fi, în medie, de 1,7 kilometri pe lună, respectiv 56,6 metri pe zi.
Pentru proiectarea şi execuţia secţiunilor licitate din Centura Capitalei, CNAIR a primit în total 24 de oferte.
În fine, un alt proiect anunţat recent este reabilitarea unui tronson de 48 de kilometri din DN6 Alexandria-Craiova, secţiunea respectivă având un cost estimat la 267 de milioane de lei şi un timp de execuţie de 18 luni. Astfel că reabilitarea fiecărui kilometru din acest tronson va costa câte 1,2 milioane de euro (5,5 milioane de lei), iar viteza de executare a lucrărilor ar fi, în medie, de 2,6 kilometri pe lună, respectiv 88 de metri pe zi. CNAIR a înregistrat 12 oferte pentru acest proiect de infrastructură rutieră.
În perioada imediat următoare sunt aşteptate ofertele pentru tronsoanele 2, 3 şi 4 – cele mai dificile şi mai costisitoare – din Autostrada Sibiu-Piteşti.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe