Analiză: Cât de digitalizat este sistemul bancar din România

Cât de digitalizat este sistemul bancar din România? Câte bănci folosesc machine learning (ML), artificial intelligence (AI), chatbots, cloud computing şi cloud banking, big data, biometrie sau recunoaştere optică a caracterelor, explică Ziarul Financiar.

Urmărește
77 afișări
Imaginea articolului Analiză: Cât de digitalizat este sistemul bancar din România

Un număr de 13 bănci de pe piaţa românească folosesc soluţii tehnologice bazate pe machine learning (ML) şi tot 13 au aplicaţii de cloud computing şi cloud banking. Totodată, 17 bănci folosesc biometria şi soluţiile de identificare a clienţilor, iar 16 bănci au aplicaţii de recunoaştere optică a caracterelor. În ceea ce priveşte utilizarea chatbots, un număr de 12 bănci apelează la această alternativă, iar pe segmentul de artificial intelligence 9 bănci susţin că o folosesc, în timp ce big data apare în cazul a doar 5 bănci. Nicio bancă nu utilizează aplicaţii bazate pe tehnologia blockchain, potrivit BNR.

Băncile de pe piaţa românească au făcut progrese în procesul de digitalizare a activităţii, adoptând şi tehnologii inovatoare, însă ritmul alinierii la schimbările tehnologice este eterogen, fiind mai accentuat în cazul băncilor mari şi medii, ce dispun de un potenţial mai crescut de dezvoltare şi de o capacitate mai ridicată de investiţii. La nivelul secto­rului bancar, investiţiile pentru acest scop sunt estimate la circa 770 milioane de lei în anul 2023, potrivit evaluărilor BNR.

Un număr de 13 bănci de pe piaţa românească folosesc soluţii tehnologice bazate pe machine learning (ML) şi tot 13 au şi aplicaţii legate de cloud computing şi cloud banking. Totodată, mai multe bănci, respectiv 17, folosesc biometria şi soluţii de identificare a clienţilor, iar 16 bănci au aplicaţii de recunoaştere optică a caracterelor. În ceea ce priveşte utilizarea chatbots, un număr de 12 bănci apelează la această alternativă. Legat de aplicaţiile bazate pe tehnici de artificial intelligence, un număr de 9 bănci susţin că le folosesc, în timp ce big data apare doar în cazul a 5 bănci, după cum indică evaluările BNR.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici