„Evoluţia explozivă a pieţei are mai multe explicaţii: în 2008 a fost o perioada de vârf, când firmele căutau angajaţi, în condiţiile în care emigrarea era intensă. Apoi, în 2009, piaţa practic s-a prăbuşit din cauza crizei economice. A urmat o perioadă, 2010 – 2012, cu cerere foarte mare de angajaţi, venită din partea firmelor care erau nevoite să îşi reducă costurile ca urmare a presiunilor provocate de criză“, a spus Florin Godean, country manager al grupului Adecco, cea mai mare firmă de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar de pe plan local.
Companiile care închiriază forţă de muncă în regim temporar aveau împreună anul trecut 44.500 de salariaţi, faţă de numai 6.000 de salariaţi în 2008, potrivit unei analize efectuate de
Ziarul Financiar.
„Tendinţa de creştere se menţine şi acum, dar ritmul este mai scăzut decât în 2010- 2012. România a cunoscut aceleaşi evoluţii ca toate ţările din Est. Vedem acum o tendinţă de a muta fabrici în afara Uniunii Europene în căutare de costuri salariale competitive, în Ucraina şi în special în Serbia“, a mai spus Florin Godean.