- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analiză Clean Recycle – ce urmează pe piaţa deşeurilor din ambalaje în 2023
- Cresc ţintele de mediu concomitent cu trei modificari legislative majore care ar putea aduce costuri mai mari companiilor care generează ambalaje
- Mai puţin de 10% din cei 4.000 de colectori existenţi de deşeuri de ambalaje de pe piaţa din România au reuşit să achite garanţia de 500 de mii de lei către stat, în urma unor modificări legislative intrate în vigoare la începutul anului, potrivit cifrelor analizate de Clean Recycle
- Deşeurile de ambalaje potrivit OUG125/2022 vor fi raportate ca fiind valorificate abia după reciclarea efectivă a acestora
- De la 1 ianuarie 2023, operatorii economici au obligaţia de a reduce cantitatea de plastic de unică folosinţă pusă pe piaţă, faţă de anul precedent, cu 5% până în luna decembrie, cu 10% în 2024, cu 15% în 2025 şi cu 20% în 2026. Totodată, trebuie să raporteze aceste cifre Administraţiei pentru Fondul de Mediu.
Clean Recycle SA, Facebook
Bucureşti, 28 aprilie 2023 – Mai puţin de 10% din totalul celor aproximativ de 4.000 de colectori existenţi de deşeuri de ambalaje activi în România au reuşit să achite garanţia de 500 de mii de lei către stat, în urma unor modificări legislative intrate în vigoare la începutul anului, potrivit cifrelor analizate de Clean Recycle. Conform OUG nr. 125/2022, de la 1 ianuarie 2023, colectorii sunt obligaţi să constituie această garanţie, sub forma unui depozit în numerar sau a unei scrisori de garanţie bancară.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Astfel, doar colectorii care s-au conformat legii pot încheia în continuare contracte cu OIREP**-urile din România, care asigură preluarea responsabilităţii extinse a companiilor. Măsura a fost luată de autorităţi pentru a preîntâmpina anumite blocaje în situaţia unor eventuale cazuri de fraudă, dar ar putea avea un impact semnificativ asupra bugetului operatorilor economici din România, care pun pe piaţă deşeuri de ambalaje (suma garanţiilor fiind transferată în continuare de la colectori către clienţii finali, în contextul în care concurenţa devine mai mică, iar cererea rămâne în continuare crescută).
De asemenea, situaţia ar putea genera blocaje majore privind managementul deşeurilor de ambalaje, având în vedere responsabilitatea de mediu celor care pun pe piaţă ambalaje şi deşeuri de ambalaje şi numărul restrâns de companii de colectare care au reuşit să plătească garanţiile impuse.
Deşeurile de ambalaje vor fi raportate ca fiind valorificate abia după reciclarea efectivă a acestora
OUG125/2022 al Ministrului Mediului, aduce un impact major asupra costurilor operatorilor economici, dar şi ale OIREP-urilor. Anterior, cantităţile de deşeuri de ambalaje erau raportate autorităţilor de mediu ca fiind valorificate în momentul încredinţării spre reciclare/valorificare, dar în prezent se doreşte ca acestea să fie incluse în raportări abia după ce sunt efectiv reciclate.
„Obiectivele de reciclare şi valorificare ce cad în sarcina generatorilor de deşeuri de ambalaje, şi a căror îndeplinire noi ne-o asumăm prin contract, sunt anuale. În urma acestei modificări, ne aşteptăm să întâmpinăm situaţii în care, deşi cantităţi semnificative de deşeuri de ambalaje vor fi colectate separat şi predate reciclatorului, acestea nu vor putea fi raportate ca efectiv reciclate până la finalizarea procesului de reciclare. Concret, cantităţi importante colectate şi predate către reciclatori în ultima parte a anului, ar putea să intre în procesul de reciclare după 01 ianuarie a anului următor. De asemenea, nu sunt clar determinate în lege normele de aplicare a acestei ordonanţe”, declară Cosmin Monda, fondator şi CEO Clean Recycle.
Reducere progresivă a cantităţilor de plastic de unică folosinţă puse pe piaţă
Începând de la 1 ianuarie 2023, operatorii economici au obligaţia de a reduce cantitatea de plastic de unică folosinţă pusă pe piaţă, faţă de anul precedent, cu 5% până în luna decembrie, cu 10% în 2024, cu 15% în 2025 şi cu 20% în 2026. Totodată, trebuie să raporteze aceste cifre Administraţiei pentru Fondul de Mediu.
De asemenea, până în 2029, ţinta de mediu impusă pentru colectarea produselor de plastic de unică este de 90%. Anul acesta au crescut şi obiectivele de valorificare şi reciclare pentru toate tipurile de deşeuri de ambalaje:
- Hârtie/Carton: de la 60% la 65%;
- Plastic: de la 22,5% la 35% (PET – 57%);
- Sticlă: de la 60 la 65%;
- Metale feroase: de la 50% la 60%;
- Aluminiu: de la 20% la 30%;
- Lemn: de la 15% la 20%.
Practic, toţi operatorii economici care introduc pe piaţă, prin activitatea economică proprie, aceste tipuri de deşeuri, au obligaţia să colecteze separat şi să recicleze sau să valorifice în proporţiile menţionate deşeurile generate. În acest moment, la nivelul României, ţintele de reciclare nu sunt atinse – doar la nivelul anului 2019, procentul de reciclare se situa la 44,6%***.
Clean Recycle este unul dintre cei mai mari jucatori pe piaţa locală a transferului de responsabilitate privind deşeurile de ambalaje (OIREP), preluând obligativitatea raportării, colectării şi valorificării ambalajelor şi deşeurilor din ambalaje puse pe piaţă de producători şi importatori. Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 700 de companii care produc şi pun pe piaţă deşeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG şi retail, agribusiness, automotive, distribuţie, producţie industrială, farmaceutice ş.a.
* Ordinul nr. 578/2006 pentru aprobarea Metodologiei de calcul al contribuţiilor şi taxelor datorate la Fondul pentru Mediu
** OIREP = Organizaţie care Implementează Obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului
*** Eurostat
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO