- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Creşterea cotei unice, necesară pentru majorarea salariilor şi pensiilor fără un deficit mai mare. REACŢIILE liderilor politici
Creşterea cotei unice ar fi necesară dacă FMI şi CE nu acceptă pentru 2014 un deficit bugetear mai mare din cofinanţarea fondurilor UE, pentru a permite majorarea salariilor şi a pensiilor, mai ales după o încasare la nouă luni cu mult sub programul de la începutul anului, afirmă surse oficiale.
ANALIZĂ: Creşterea cotei unice, necesară pentru majorarea salariilor şi pensiilor fără un deficit mai mare (Imagine: Shutterstock)
Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX că după primele nouă luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la începutul anului, din cauza unor performanţe sub aşteptări la nivelul sistemului bancar, provenite şi din modificări ale legislaţiei fiscale, o colectare mai slabă, explicată inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, şi nerealizarea profitului estimat la BNR.
Cu toate acestea, autorităţile au un program de bază pentru anul viitor care nu prespune majorări de taxe, dacă va fi acceptată de Comisia Europeană o rectificare bugetară pe ultimul trimestru ce încorporează o creştere economică de 2,2% pe acest an şi de aplicarea clauzei de investiţii pentru 2014. Comisia Europeană discută în prezent introducerea unei reguli care să permită depăşirea ţintelor de deficit bugetar cu sumele alocate investiţiilor de cofinanţare a programelor susţinute din fonduri UE pentru statele aflate în condiţii dificile şi fără a periclita nivelul de deficit de 3% din PIB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a explicat că în acest an creşterea economică se bazează în principal pe exporturi, ceea ce se reflectă negativ în bugetul de stat, pentru că presupune rambursări de TVA.
Soluţia pentru încasări mai mari în 2014, potrivit lui Voinea, ar veni din creşterea agregată internă atât din investiţiile publice, inclusiv programe UE, cât şi din consumul sectorului privat.
"În acest moment finalizăm rectificarea bugetară şi sperăm să fie adoptatã în şedinţa de săpăãmâna viitoare (...) Pentru 2014, înainte de a stabili dacă este nevoie de măsuri fiscale, se pleacă de la nişte variabile care n-au fost încă negociate, respectiv creştere economică, inflaţie şi deficit. Când bătem în cuie rectificarea, ştim baza de pornire, ştim nivelul deficitului, şi de la acest moment se pot bate în cuie şi acei indicatori pentru 2014. Apoi văd dacă am spaţiu fiscal. Scenariul nostru de bază pleacă de la aplicarea clauzei de investiţii, în aşa fel încât să nu pericliteze încadrarea în pragul de deficit de 3% din PIB (...) Discuţiile sunt încă preliminare, deci este prematur să pui în discuţie orice măsură fiscală dacă nu ai baza de pornire", a declarat Liviu Voinea pentru MEDIAFAX.
Surse din USL au declarat pentru MEDIAFAX că liderii USL au vorbit la finalul ultimei şedinţe a Uniunii despre varianta reducerii TVA şi creşterii cotei unice în contextul discuţiilor legate de construcţia bugetară pentru anul 2014.
Discuţia ar fi avut loc, potrivit surselor citate, la finalul şedinţei USL de vineri când a venit vorba despre modul în care se va construi bugetul de stat pe anul 2014 şi despre necesitatea unor fonduri suplimentare.
În acest context, premierul Victor Ponta ar fi avansat ideea creşterii cotei unice, în prezent de 16%, dar şi a reducerii TVA, care acum este de 24%. O variantă a fost ca acestea să ajungă la acelaşi nivel.
Conform surselor din USL, a fost vehiculat un cuantum de 20 sau 22% pentru cota unică, respectiv pentru TVA sau o aducere a ambelor la un acelaşi nivel, în funcţie de eventuale simulări realizate pentru bugetul pe 2014.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a admis miercuri seară că a existat o discuţie la nivelul USL despre creşterea cotei unice, dar una "informală" şi "ipotetică", menţionând că nu a fost avansată însă ca propunere din partea PSD sau a PNL şi nimeni nu a susţinut-o.
Potrivit unor surse apropiate discuţiilor cu FMI, unificarea cotei unice cu TVA la 22% ar permite chiar şi o reducere a CAS, iar scenariu cu 20% cotă unică şi 22% TVA ar acoperi doar pensiile şi salariile, care presupun un efort bugetar de 3 miliarde lei.
Comparativ cu bugetul rectificat în vară, execuţia la septembrie a adus un minus la veniturile bugetare (excluzând fondurile UE) de 2,5 miliarde lei, după ce la rectificare au fost tăiate 3,5 milliarde lei.
Din cele 2,5 miliarde lei minus pe ultimele două luni, aproape 40% reprezintă venituri nerealizate din impozitul pe profit al BNR, estimat la circa 1 miliard de lei şi nearealizat.
Cu toate acestea, Ministerul Finanţelor s-a încadrat semnificativ sub nivelul deficitului convenit cu FMI pentru finele lunii septembrie (9,1 miliarde lei), iar peste două zile va raporta un defici de 8,5-8,7 miliarde lei.
Premierul Victor Ponta a declarat recent că este posibilă majorarea fondului de salarii din sistemul public cu până la 4% în 2014, urmând să se decidă dacă din aceşti bani vor fi mărite salariile cele mai mici din administraţia publică sau va fi acoperit impactul negativ al reducerii CAS.
Premierul a mai spus că "nu s-a tăiat nicio pensie" şi că există resurse bugetare pentru indexarea acestora cu un procent care va depăşi rata inflaţiei pe anul în curs.
REACŢIILE LIDERILOR POLITICI
- Chiţoiu: PNL nu susţine şi nu va susţine orice măsură de creştere a cotei unice de 16%
PNL "nu susţine şi nu va susţine orice măsură de creştere a cotei unice de 16%", declară vicepremierul liberal Daniel Chiţoiu, potrivit unui comunicat de presă transmis joi de formaţiunea politică.
"În urma speculaţiilor apărute în presă care privesc mărirea cotei unice de la 16% la 22% şi reducerea TVA de la 24% la 22%, Partidul Naţional Liberal face următoarele clarificări: La nivelul conducerii USL a avut loc o discuţie informală, în perspectiva construcţiei bugetului pe 2014, în ceea ce priveşte creşterea veniturilor. Măsurile invocate nu sunt cuprinse în prevederile programului de guvernare, iar PNL rămâne consecvent angajamentelor făcute prin acest document de bază al guvernului USL, aprobat de Parlamentul României. PNL nu susţine şi nu va susţine orice măsura de creştere a cotei unice de 16%", se arată în comunicatul de presă transmis de PNL, semnat de Daniel Chiţoiu, vicepreşedinte al formaţiunii politice şi ministru al Finanţelor.
- Dragnea,despre creşterea cotei la 22%:O frântură din discuţia USL a fost dată pe surse. Erau simulări
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, joi, referindu-se la informaţiile privind creşterea cotei unice la 22%, că "o frântură" din discuţia USL privind propunerile de creştere a veniturilor la buget a fost dată pe surse, el arătând că era vorba de simulări făcute de specialişti.
"Nu am discutat în interiorul USL despre creştera cotei unice de la 16% la 22% sau reducerea TVA la 22%, că am auzit şi eu ştirea aseară. A fost o discuţie în USL, la plecare, o discuţie la care nu eram foarte atent, eram pe picior de plecare toţi, în care se vorbea la un moment dat de nişte simulări pe care anumiţi specialişti le făcuseră, simulări, propuneri prin care ar putea creşte veniturile bugetare", a spus Dragnea.
"De ce această frântură dintr-o discuţie, mă rog, la plecare, la încheierea USL, care nu a fost pe ordinea de zi, nu a fost o propunere venită de la cineva anume a fost scoasă şi dată pe surse, mă rog, nu discut", a adăugat vicepremierul.
El a precizat că nu există în acest moment variante în lucru la care în mod oficial Ministerul de Finanţe să fie implicat.
"Deci nu există aşa ceva. Dacă ar fi fost aşa ceva, era o propunere pe care o făcea premierul, o prezenta în USL, o prezenta opiniei pblice, prezenta variantele, de asta spun", a adăugat Dragnea.
Întrebat ce măsuri are USL în vedere pentru creşterea veniturilor bugetare anul viitor, Dragnea a spus că acestea vor fi prezentate de premierul Victor Ponta.
"Înainte de prezentarea proiectului de lege privind bugetul de stat, toate aceste măsuri vor fi prezentate de premier, de ministrul de Finanţe şi de ministrul Bugetului. Să discutăm acum de eventuale posibilităţi şi ipoteze ar fi cea mai mare greşeală. Aceste propuneri se fac atunci când ai finalizat o analiză", a spus Dragnea.
- Borbely: Nu suntem de acord cu mărirea cotei unice de la 16 la 22 la sută
Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirmă că formaţiunea sa nu este de acord cu mărirea cotei unice de la 16 la 22 la sută, potrivit unei variante care ar fi fost discutată de liderii USL, apreciind că "ceea ce păgubeşte România cel mai mult" este schimbarea frecventă a legislaţiei.
Laszlo Borbely a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că reprezentanţii Uniunii nu sunt de acord cu ideea de mărire a cotei unice de la 16 la 22 la sută, arătând că aceasta "a funcţionat bine" şi a asigurat o stabilitate.
"Nu suntem de acord cu mărirea cotei unice. Pentru că a funcţionat bine, e stabilitate şi ceea ce păgubeşte România cel mai mult este că schimbăm tot timpul legislaţia. Deci, această cotă unică a funcţionat bine, nu trebuie schimbată", a spus Borbely.
Chestionat cu privire la cealaltă măsură care ar fi avută în vedere de Guvern, potrivit unor surse din USL, de scădere a TVA cu două puncte procentuale, Borbely a arătat că discuţia este "mai complexă".
"Dacă vorbim de 2016, vă închipuiţi câte discuţii vor fi pe tema aceasta", a mai spus el.
- Antonescu: Nimeni din USL nu a venit să spună "Eu doresc să măresc cota unică"
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, joi, la Slatina, că nimeni în USL nu a venit cu propunerea majorării cotei unice, dar că a existat o discuţie preliminară, cea de fond urmând a se desfăşura săptămâna viitoare, în perspectiva construcţiei bugetare.
"Nimeni, nici primul-ministru, nici altcineva, alţi colegi din USL, din partea PSD sau altui partid nu au venit cu această propunere, să mărim cota unică. Nu. A fost pur şi simplu o discuţie preliminară, discuţia pe fond va urma săptămâna viitoare, probabil, sau va începe la sfârşitul acestei săptămâni, în perspectiva construcţiei bugetare", a comentat Antonescu.
El a precizat că "s-a discutat despre mai multe variante", având în vedere că există o problemă, ca în fiecare an, la constucţia bugetulului, care este insuficient şi existând în continuare cheltuieli publice care se justifică, de genul sănătăţii, educaţiei sau ordinea publică.
"Nimeni nu a venit să spună: Eu doresc să măresc cota unică, pentru că angajamentul de a păstra la 16% este un angajament comun, nu doar al PNL", a mai spus liderul liberal.
Antonescu a ţinut să precizeze că a fost doar "o discuţie informală, un schimb de cuvinte, la maniera: «Domnule, hai să începem să discutăm şi despre buget, pentru că avem nişte probleme, hai să vedem cum le rezolvăm». Nu a fost o discuţie pe agenda USL", a spus el.
Întrebat cine a deschis această discuţie privind majorarea cotei unice, Crin Antonescu a răspuns: "Nu îmi aduc aminte, dar trebuie să fi fost ori domnul Ponta ori domnul Chiţoiu. Nu îmi mai aduc aminte. Spun că unul dintre cei doi, pentru că primul-ministru şi ministrul Finanţelor duc grija, înainte de toate, a construcţiei bugetare. (..) Noi nu avem niciun fel de ezitare în a spune că nu luăm în calcul o asemenea variantă".
- Săftoiu: PDL cere Guvernului să renunţe la intenţia majorării cotei unice. Altfel, moţiune de cenzură
PDL solicită Guvernului Ponta "să renunţe la intenţia de majorare a cotei de impozitare", în caz contrar va introduce o moţiune de cenzură bazându-se şi pe sprijinul PNL, a declarat joi purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu.
Săftoiu a precizat, la o conferinţă de presă, că din informaţiile PDL majorarea cotei unice de impzoitare de la 16 la 22% şi reducerea TVA de la 24% la 22% este o variantă de lucru a Guvernului Ponta pentru întocmirea bugetului pe 2014.
"În legătură cu intenţia de majorare a cotei unice de impozitare de la 16% la 22% şi reducerea TVA de la 24% la 22%, din informaţiile noastre aceasta este varianta de lucru a Guvernului Ponta pentru întocmirea bugetului pe 2014. Asta înseamnă că Ministerul Finanţelor a elaborat o variantă de buget pe 2014 luând în considerare o cotă majorată", a spus Săftoiu.
Ea a arătat că prin majorarea cotei de impozitare românii trebuie să scoată din buzunar 11 miliarde de lei anual, în timp ce prin reducerea TVA de la 24 la 22% Guvernul lasă economiei 5 miliarde de lei.
Săftoiu a mai spus că efectul unei majorări a cotei de impozitare ar fi dezastruos asupra mediului de afaceri, ar descuraja investiţiile străine, ar duce la reducerea locurilor de muncă şi creşterea poverii fiscale.
"PDL solicită Guvernului Ponta să renunţe la această intenţie de majorare a cotei de impozitare, în caz contrar avem de gând să introducem o moţiune de cenzură. (...) La moţiunea de cenzură ne bazăm pe sprijinul PNL, există deja voci din rândul liberalilor care nu susţin majorarea cotei unice şi le dăm posibilitatea să arate că susţin mediul de afaceri", a afirmat Adriana Săftoiu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:20
-
astăzi, 16:01
Conducerea PSD se reuneşte duminică după negocierile cu PNL-UDMR şi consultările cu preşedintele