- Home
- Economic
- ATENA, (08.08.2012, 15:20)
- Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Criza din zona euro a redus masiv influenţa sindicatelor asupra salariilor
Sindicatele din sudul zonei euro, din ţări precum Grecia şi Spania, au pierdut masiv din influenţă de la începutul crizei datoriilor, în urma noilor legi adoptate pe piaţa muncii, la insistenţele UE, FMI şi BCE, în numele competitivităţii economice,
Urmărește
295 afișări
ANALIZĂ: Criza din zona euro a redus masiv influenţa sindicatelor asupra salariilor (Imagine: AFP / MediafaxFoto)
Scopul modificărilor la lege a fost remedierea unui dezechilibru considerat de experţii Comisiei Europene, ai Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Centrale Europene drept una dintre cauzele de bază ale crizei datoriilor de stat din zona euro: creşterea salariilor fără o îmbunătăţire corespunzătoare a productivităţii, după introducerea monedei unice, în ţări precum Grecia, Portugalia, Spania sau Italia, care a provocat şi adâncit un deficit de competitivitate economică în raport cu Germania şi celelalte economii solide din uniunea monetară, potrivit unei analize prezentate de WSJ.com.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Liderul suprem al Iranului spune că inamicii vor primi un „răspuns zdrobitor”
-
Alegeri SUA 2024: Cum este ales preşedintele SUA. De ce un candidat care obţine cele mai multe voturi poate să piardă alegerile
-
Datoria publică a României a crescut în august la 886,9 miliarde de lei, ajungând la 52,7% din PIB
-
Cel mai negru scenariu al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova: „Vor lichida treptat orice instituţie democratică”
O bună parte din "vina" pentru creşterea disproporţionată a salariilor a fost atribuită acordurilor colective negociate de sindicate la nivel de sector economic.
Oficialii UE, BCE şi FMI vor acum să "descentralizeze" sistemele de negociere a salariilor din aceste ţări, să permită fiecărei firme să stabilească nivelul compensaţiilor financiare prin negociere directă cu fiecare angajat, în funcţie de productivitate.
Astfel, legislaţia muncii din ţările din sudul zonei euro migrează treptat spre modele întâlnite în economii precum Statele Unite şi Marea Britanie, unde sindicatele nu influenţează direct salariile la nivel de sector economic, iar remuneraţiile sunt negociate la nivel de companie sau fabrică.
Sindicatele se plâng însă că reformele introduse la insistenţele UE, FMI şi BCE le-au redus semnificativ influenţa şi capacitatea de a rămâne relevante.
"Sindicatele pierd membri, pierd sprijin fiannciar şi pierd influenţă în zona negocierilor colective. Nu este o situaţie fericită", comentează Ronald Janssen, consilier economic la Confederaţia Europeană a Sindicatelor, în Bruxelles.
Comisia Europeană spune că flexibilitatea creată de descentralizare este necesară în zona euro, unde competitivitatea nu poate fi îmbunătăţită decât prin variaţia salariilor şi preţurilor, din moment ce devalorizarea monedei nu intră în calcul.
Purtătorul de cuvânt al CE, Olivier Bailly, a declarat că modificările legislative amintite nu au avut scopul de a marginaliza sindicatele.
Unii economişti consideră că, într-adevăr, economiile din sudul Europei au nevoie de reforme urgente pe piaţa muncii, vina pentru pierderea competitivităţii nu ar trebui atribuită în totalitate practicilor de negociere colectivă. În ţări precum Germania sau Olanda, sindicatele şi negocierea colectivă centralizată joacă un rol improtant în stabilirea salariilor, însă aceste economii au dat dovadă de cumpătare în ultimii 10 ani.
"Ţările care au limitat cu succes creşterile salariale nu au avut tendinţe de dereglementare pe piaţa muncii", observă Aidan Regan, economist la European University Institute, în Florenţa.
În Olanda, mai puţin de 20% din forţa de muncă face parte din organizaţii pentru drepturile angajaţilor, însă acordurile salariale negociate între sindicate şi organizaţiile patronale influenţează peste 80% dintre lucrători. Cu toate acestea, inflaţia salariilor din Olanda a fost cu mult sub media zonei euro în perioada 2001-2010.
Regan consideră că existenţa unor sindicate solide în zona exportatorilor, cu multă influenţă asupra negocierilor pentru salarii, a ajutat economiile din nordul zonei euro să rămână competitive. Sindicatele din sectorul exporturilor, precum gigantul german IG Metall, înţeleg beneficiile competitivităţii şi temperează revendicările salariale în perioade de încetinire economică, notează analistul.
Citește pe alephnews.ro: Prințul Andrew se confruntă cu dificultăți financiare după ce Regele Charles i-a anulat alocația regală
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Uraganele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea publică. Care sunt bolile mortale nou apărute
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
Tomac: Votul va decide dacă R. Moldova face un salt uriaş înainte sau un pas la fel de mare înapoi
-
astăzi, 22:04
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 983. SUA anunţă un nou ajutor militar pentru Ucraina / Zelenski le cere aliaţilor să nu mai privească, ci să acţioneze în privinţa Coreei de Nord / Forţele ruseşti domină frontul din estul Ucrainei / Ucraina va produce rachete antidrone împreună cu un producător belgian