ANALIZĂ: Criza din zona euro inversează trendurile bătătorite ale migraţiei globale
Consecinţele economice grave ale crizei din zona euro inversează vechile trenduri ale migraţiei globale a forţei de muncă, determinând mulţi profesionişti europeni să se orienteze către fostele colonii din America Latină sau Africa, aflate în plin boom economic, potrivit unei analize WSJ.
ANALIZĂ: Criza din zona euro inversează trendurile bătătorite ale migraţiei globale (Imagine: Shutterstock)
"Criza de acasă este foarte departe. În Brazilia este creştere şi optimism, o atmosferă de bucurie care contrastează total cu ce se petrece în Europa", spune un arhitect spaniol care a emigrat în Brazilia împreună cu soţia, unde au găsit rapid de lucru după ce au rămas şomeri în Spania.
Brazilia construieşte febril stadioane, terminale aeroportuare şi hoteluri, în aşteptarea Cupei Mondiale la fotbal din 2014 şi Jocurilor Olimpice din 2016, pe care le va găzdui.
Zeci de mii de profesionişti europeni cu educaţie înaltă sunt goniţi de dificultăţile economice de pe continent, către America Latină, Africa, Asia, Australia, SUA şi Canada.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus la poliţie
-
Criza politică din Coreea de Sud. Preşedintele Yoon nu va participa la audierea de punere sub acuzare. Motivul invocat
-
Zelenski le cere aliaţilor să-şi onoreze promisiunile privind livrările de arme către Ucraina
Totodată, influxul de imigranţi din ţări sărace, a căror muncă pe bani puţini a ajutat economiile din zona euro să crească rapid în ultimii zece ani, a început să dispară. Sute de mii de imigranţi se întorc acasă, scrie WSJ.
Situaţia ridică problema costurilor pe termen lung ale crizei actuale din zona euro - dispariţia profesioniştilor talentaţi, care ar putea ajuta economiile aflate în dificultate să iasă din recesiune.
"Are loc un exod de oameni foarte bine instruiţi, de care Europa va avea nevoie pentru a decola când se va îmbunătăţi situaţia", comentează Demetrios Papademetriou, analist specializat pe probleme de migraţie, preşedinte al Migration Policy Institute din Washington.
Cele mai afectate ţări sunt Spania şi Portugalia, care pierd profesionişti în favoarea fostelor colonii din America Latină. Spania, Portugalia, Irlanda, Slovenia şi Cipru au un raport subunitar între imigranţi şi emigranţi, iar oficialii de la Atena au remarcat cu îngrijroare apariţia unui trend similar în Grecia.
În timpul unui deceniu de prosperitate care a luat sfârşit în 2008, Spania a absorbit un val uriaş de imigarnţi, la o rată de 500.000 pe an. Anul trecut, cu un şomaj de peste 20%, Spania a devenit "exportator" de muncitori pentru prima dată din 1990, potrivit institutului naţional de statistică de la Madrid. Dintre cei 37.000 de cetăţeni spanioli care au emigrat anul trecut, aproape 60% s-au îndreptat către ţări din afara UE.
Cel puţin 100.000 de portughezi, din populaţia totală de 11 milioane, s-au mutat în străinătate anul trecut. Angola a primit din 2003 peste 70.000 de portughezi, iar numărul de portughezi care au primit vize de muncă în Brazilia în 2010 şi primul semestru din 2011 a ajuns la 52.000.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO