Analiză Crosspoint: Preţurile terenurilor din Romania vor continua sa crească
Piaţa de terenuri din România este una dintre cele mai active din real estate, lucru confirmat de creşterea de preţuri de aproximativ 10% din prima parte a anului, comparativ cu anul trecut. Iar până la final de an, pentru aceleaşi preţuri, se aşteaptă un avans de 10%, scrie Crosspoint Real Estate.
Analiză Crosspoint: Preţurile terenurilor din Romania vor continua sa crească
Compania Crosspoint Real Estate a intermediat, în prima jumătate a anului, un număr de cinci tranzactii cu terenuri în valoare de 37 milioane de euro si estimează ca până la finalul anului 2021 să mai tranzacţioneze terenuri în valoare de peste 40 milioane de euro.
“Am realizat tranzacţiile atât în oraşe regionale, cât şi în diferite zone din Bucureşti. Cele mai căutate zone din Capitală sunt cele cu acces facil la mijloacele de transport (în special metrou), cât şi la infrastructura socială (şcoli, centre comerciale, parcuri etc). Bucurestiul este un oraş care suferă din punct de vedere al infrastructurii, asa că aici primează foarte mult în decizia de achiziţie a clientilor vechea “lege” a imobiliarelor: location, location, location”, spune Ionut Stan, Associate Director, Land Development Crosspoint Real Estate.
Una dintre aceste tranzacţii intermediate a fost pentru un retailer, în zona Colentina din Capitală, pentru un teren cu o suprafaţă de 5.000 de mp. Mare parte a acestor tranzacţii au fost realizate cu capital românesc. “În primele şase luni ale anului 2021 echipa noastră a intermediat tranzacţii în valoare de peste 37 milioane de euro. Ceea ce ne bucură şi mai mult, pe lângă cifrele de succes, este faptul ca aceste tranzacţii au fost realizate cu capital românesc, şi în marea lor majoritate, de către dezvoltatori din oraşe regionale care au reuşit să îşi dezvolte, în ultimii ani, un business solid”, explică Stan.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Numele celor trei ostatice eliberate de Hamas, făcute publice. Printre ele, o româncă
-
Israelul a anunţat începerea armistiţiului. Primii ostatici vor fi eliberaţi duminică
-
Israelul confirmă primirea listei cu ostatici şi intrarea în vigoare a acordului de încetare a focului
Atenţia dezvoltatorilor este din ce în ce mai mare asupra terenurilor care deţin parametri urbanistici clari şi pot fi previzibile în obţinerea autorizatiei de constructie. Timpul estimat corect şi alocarea resurselor într-un business de dezvoltare imobiliară sunt capitale. “Riscul de a achiziţiona un teren pe care nu-l poţi dezvolta într-un timp clar definit nu poate fi asumat decât de o mică parte a investitorilor speculativi, iar din experienta noastră, observăm că acestia sunt din ce în ce mai rari,”, sustine Cătălin Gavrilă, Associate Director, Land Development Crosspoint Real Estate.
Preţurile terenurilor au cunoscut un trend pozitiv în prima parte a anului, raportată la anul trecut, cu o creştere de circa 10%.
“Primele şase luni ale anului trecut au fost o excepţie, care se întamplă o dată la câteva zeci de ani, aşa că nu poate fi foarte relevantă o comparaţie strict pe evoluţia cifrelor. Ce este clar însă, este faptul că 2021 este un an în care cererea pentru terenuri este în continuă creştere - alimentată atât de evoluţia ratei inflaţiei, dar mai ales de presiunea asupra stocului limitat de terenuri cu parametri definitorii, care pot fi dezvoltate într-un timp asumat”, mai spune Ionuţ Stan. A doua jumătate a anului va mai aduce o altă sporire a preţurilor terenurilor, de încă 10%.
“Până la finalul anului ne aşteptăm la o creştere a preţurilor terenurilor de aproximatix 10%. De menţionat este faptul că întotdeauna estimările noastre şi cifrele indicate se referă la valorile tranzacţionate şi nu la valorile solicitate de către proprietari atunci când aceştia îşi listează terenurile pe canalele de promovare. Media pieţei este dată de întâlnirea între cerere şi ofertă, concluzionată printr-o tranzacţie realizată”, spune Gavrilă.
Tendinţele unui an fără precendent cum a fost 2020 au fost diverse pe nişa terenurilor, în top fiind faptul că stocul de terenuri uşor autorizabile va deveni din ce în ce mai limitat în Bucureşti, însă acesta rămâne cel mai căutat. “Un alt trend observat de noi este cel al cumpărătorilor de case. Pandemia a schimbat modul de gândire al clientului tipic, client care, în perioada aceasta, explorează mai atent varianta unei case, în detrimentul unui apartament situat cât mai aproape de birou. Tinand cont, însă, de problemele cu traficul întampinate în Bucureşti, este de văzut dacă acest trend se va menţine sau nu şi în anii următori. Evoluţia infrastructurii trebuie să ţină pasul cu noua tendinţă pentru a-l transforma într-un fapt cert”, completează Stan.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO