Analiză. De la prognoze de creştere economică de 3% în România, pronosticurile merg acum spre 1%

Toţi analiştii se aşteaptă, însă, ca economia să accelereze în a doua parte a lui 2024 şi nimeni nu vede recesiune, anunţă Ziarul Financiar.

Urmărește
118 afișări
Imaginea articolului Analiză. De la prognoze de creştere economică de 3% în România, pronosticurile merg acum spre 1%

Analiză. De la prognoze de creştere economică de 3% în România, pronosticurile merg acum spre 1%

Cea mai optimistă prognoză este a Guvernului României, care vede o creştere economică reală de 2,8% în 2024, în ciuda creşterii de numai 0,7% din prima jumătate.

Cele mai pesimiste prognoze din acest moment dau o creştere economică de puţin peste 1% pentru 2024, după ce economia a mers mult sub aşteptări în prima jumătate a anului.

Cea mai recentă actualizare, din partea Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) este o creştere de 1,4% a econo­miei României în 2024, o revizuire drastică în jos, de la 3,2%, prognoza de la începutul anului.

De asemenea, toate băncile din România care au în acest moment o prognoză văd un avans al economiei de sub 2% în 2024, iar cea mai pesimistă previziune este din partea Libra Bank, care lucrează pe un scenariu de 1,2% creştere economică în România în 2024.

La începutul anului, media prognozelor analiştilor financiari din România şi a instituţiilor internaţionale era de 3%, practic o accelerare după creşterea de 2% din 2023.

Analiştii locali erau mai pesimişti şi vedeau creşteri de 2,5-3%, în vreme ce guvernul şi instituţiile internaţionale vedeau creşteri şi de 3%.

Spre exemplu, guvernul Marcel Ciolacu şi-a bugetat veniturile pe o creştere economică de 3,4%. Realitatea din teren a dat însă de pământ cu toate prognozele, când în primul trimestru economia practic a stagnat, iar în al doilea a crescut cu 0,8%.

În prima jumătate din 2024, PIB-ul a crescut cu numai 0,7% şi a spulberat toate prognozele.

După publicarea datelor detaliate privind evoluţia eco­nomiei – unde s-a văzut că IT-ul a stagnat, industria a scăzut şi, în afară de consum, toate sectoarele economiei sunt la nivel de avarie – analiştii au redus drastic prognozele, în multe cazuri la jumătate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
prognoză,
economie,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici