- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.11.2012, 15:34)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ Erste: Necesarul de finanţare al României va fi în 2013 de 70 miliarde lei, similar cu anul acesta
Necesarul de finanţare al Ministerului de Finanţe va fi de 70 de miliarde de lei anul următor, nivel similar cu cel de anul acesta, iar statul ar trebui să folosească pieţele externe într-o măsură mai mare pentru a-şi asigura fonduri necesare, potrivit unei analize a grupului bancar Erste.
Urmărește
330 afișări
ANALIZĂ Erste: Necesarul de finanţare al României va fi în 2013 de 70 miliarde lei, similar cu anul acesta (Imagine: Shutterstock)
"Chiar dacă Guvernul este decis să continue procesul de consolidare fiscală anul următor, iar un nou acord cu FMI şi UE este foarte probabil, necesarul brut de finanţare al Ministerului de Finanţe este aproximativ neschimbat comparativ cu 2013", se arată în nota grupului austriac.
Din necesarul de finanţare estimat la 70 de miliarde de lei pentru anul următor, echivalent cu 11% din PIB, cea mai mare parte este constituită de acoperirea de datorii ajunse la maturitate şi dobânzi, reprezentând circa 8,8% din PIB.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Prima prelevare de organe la Spitalul Grigore Alexandrescu de la o tânără aflată în moarte cerebrală
Calculele Erste privind necesarul brut de finanţare nu iau în calcul vânzarea unor active ale statului.
Potrivit datelor Ministerului de Finanţe, maturitatea medie a datoriei emise pe piaţa locală este de doar 1,7 ani, situaţie care conduce la o valoare ridicată a rambursărilor pentru următorii doi ani. Aproximativ 44% din suma împrumutată de pe piaţa locală are maturitatea mai mică de un an, în timp ce numai 3,4% depăşeşte 5 ani.
Această situaţie ar putea deveni o problemă în viitor, în cazul în care condiţiile de pe piaţa financiară se înrăutăţesc, din cauza factorilor externi sau interni, potrivit Erste. Riscurile interne sunt o accelerare neaşteptată a inflaţiei şi o posibilă deteriorare a situaţiei politice.
Ministerul de Finanţe ar trebui să folosească pieţele globale mai mult pentru acoperirea necesarului brut de finanţare în 2013 şi 2014, din două motive, consideră banca austriacă.
O astfel de strategie ar consolida rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României, asigurând "muniţie" pentru apărarea cursului leului în contextul unor ieşiri importante de valută pentru plăţile către FMI. Plăţile combinate ale Ministerului de Finanţe şi băncii naţionale către FMI vor atinge vârful în următorii doi ani, cu 5,2 miliarde de euro în 2013 şi 5,3 miliarde de euro în 2014. Împreună cu intrările scăzute de capital privat şi accesarea redusă de fonduri europene, această situaţie ar putea pune în pericol stabilitatea leului, se arată în nota Erste.
Al doilea motiv care susţine atragerea de fonduri mai importante prin emisiuni de obligaţiuni în valută în următorii doi ani este extinderea maturităţii datoriei peste cea de pe piaţa locală. Împrumuturi externe mai mari ar diminua presiunea de finanţare asupra statului şi ar reduce costurile.
De asemenea, Ministerul de Finanţe ar trebui să emită pe piaţa locală obligaţiuni în lei cu maturităţi mai lungi , 10, 15 şi posibil 20 de ani.
Pincipala provocare a României în următoarea perioadă este revenirea la o creştere puternică şi sustenabilă pentru o consolidare suplimentară a finanţelor publice, scrie Erste. Principalul obiectiv al autorităţilor ar trebui să fie asigurarea de fonduri mai mari din surse externe pentru creşterea economiei. Fondurile UE şi investiţiile străine directe pot creşte productivitatea şi avansul potenţial al PIB la 3-4% începând din 2015, faţă de 1-2% în prezent.
Erste se aşteaptă ca economia României să stagneze în acest an, urmând să crească cu 1,1% în 2013 şi cu 2,3% în 2014. Îndatorarea raportată la PIB va avansa uşor, de la 34,1% estimat pentru acest an la 34,6% anul următor, nivel la care se va situa şi în 2015.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe