ANALIZĂ: Experţii bancari au estimări rezervate privind creşterea economiei. Care sunt pronosticurile pentru următoarea perioadă

După publicarea datelor privind evoluţia economiei României din semestrul I şi din trimestrul II al acestui an, Banca Transilvania (BT) şi-a păstrat scenariul macroeconomic central. Nu este singurul exemplu de previziune rezervată.

Urmărește
909 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Experţii bancari au estimări rezervate privind creşterea economiei. Care sunt pronosticurile pentru următoarea perioadă

Analiştii bancari au estimări rezervate privind creşterea economiei, Care sunt prognosticurile pentru următoarea perioadă

Institutul Naţional de Statistică a anunţat marţi o creştere a Produsului Intern Brut al României de 4% în primul semestru al acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, de 4,1% în trimestrul al doilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi de 1,4% în trimestrul II faţă trimestrul precedent.

Economistul-şef al BT, Andrei Rădulescu, previzionează decelerarea dinamicii anuale a PIB-ului ţării noastre de la 6,9% în 2017 la 4,3% în acest an, apoi la 3,5% în 2019 şi la 3% în 2020, ca urmare a normalizării consumului privat (principala componentă a PIB) şi a continuării ciclului investiţional, care va continua într-un ritm lent.

„Practic, ne aşteptăm la evoluţia economiei la un ritm apropiat de potenţial în 2018, urmată de dinamica sub potenţial în 2019-2020 (…), în absenţa accelerării reformelor structurale. Vom revizui acest scenariu central în toamnă, după încorporarea datelor privind dinamica PIB şi componentelor din T2 şi S1 2018 (care vor fi comunicate de INS în septembrie)”, detaliază Rădulescu.

INS va comunica estimările provizorii detaliate pe sectoare, resurse şi utilizări cu privire la dinamica PIB din trimestrul II şi semestrul I 2018 în data de 7 septembrie.

Valentin Tătaru, economist la ING Bank România, susţine, într-o analiză publicată recent, că aceste datele INS indică o creştere mai puternică a economiei României decât era aşteptată de economişti, iar, faţă de acestea, „estimarea Guvernului de o creştere de 5,5% a PIB pentru acest an pare optimistă”, în timp ce prognoza ING, de aproximativ 3,5%, pare pesimistă.

„Documentul (n.r.- cel al INS) indică o creştere peste estimarea noastră, de 3,4%, şi peste consensul prezentat de Reuters, de 3,8% (n.r.- analiştii consultanţi de Reuters) şi este în concordanţă cu cele mai recente aşteptări ale băncii centrale privind ritmul trimestrial de creştere, «aşteptat să recâştige contracţia comparativ cu primul trimestru al acestui an». Această evoluţie va face ca PIB-ul potenţial să «reînceapă o tendinţă uşor ascendentă», dar, totuşi, mai mică decât prognoza anticipată (…) Vedem creşterea economiei din acest an mai aproape de 4%, iar riscurile sunt în general echilibrate”, mai scrie Tătaru.

La rândul lor, economiştii BCR prognozau, înainte de anunţarea rezultatelor de către INS, că economia României va creşte anul acesta cu 4,1% faţă de anul trecut, iar anul viitor cu 3,4%; după publicarea datelor de către INS n-au făcut nicio modificare.

 

Citește mai departe:

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici