ANALIZĂ FT: Spania este văzută de analişti ca următoarea victimă a crizei datoriilor

Spania ar putea fi următoarea victimă a lipsei de încredere a investitorilor, din cauza dificultăţilor ţării în a atinge ţintele de reducere a deficitului bugetar, a economiei slabe şi a problemelor din sectorul bancar, consideră economişti şi analişti citaţi de Financil Times (FT).

Urmărește
419 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ FT: Spania este văzută de analişti ca următoarea victimă a crizei datoriilor

ANALIZĂ FT: Spania este văzută de analişti ca următoarea victimă a crizei datoriilor (Imagine: Shutterstock)

Din august, investitorii şi analiştii s-au concentrat asupra Italiei, iar în ultimele zile costurile de împrumut ale guvernului de la Roma au urcat la niveluri considerate nesustenabile pe termen lung. Randamentul obligaţiunilor Spaniei a crescut, de asemena, dar mai lent.

Diferenţa dintre randamentul obligaţiunilor Italiei şi cel al titlurilor Germaniei a crescut peste cea dintre obligaţiunile spaniole şi cele germane pentru prima dată în august, indicând că Italia are o bonitate mai slabă decât Spania. Declajul dintre Italia şi Spania s-a accentuat, investitorii observând că raportul dintre datoria Italiei şi PIB este de aproape două ori cât cel al Spaniei.

"Pentru moment, pieţele financiare au încredere în Spania", potrivit unei note pentru investitori a grupului elveţian UBS. Investitorii aşteaptă ca guvernul care se va forma după alegerile din noiembrie să implementeze reduceri şi mai ambiţioase de deficit. "Nu suntem de acord cu această viziune", scrie UBS.

Grupul elveţian este tot mai îngrijorat în privinţa Spaniei din trei motive: derapaje ale planului de reducere a deficitului bugetar, posibilitatea unei recesiuni puternice şi planuri de a ajuta băncile, însemnând un eventual transfer de pierderi către stat.

Ministrul de Finanţe, Elena Salgado, a declarat, săptămâna aceasta, că prima de risc cerută de investitori este mai mare decât merită ţara, dar măcar Spania stă mai bine decât alte ţări din zona euro.

"Există o recunoaştere universală că Spania se află acum într-o situaţie mai bună ca alte ţări", a spus Salgado.

Întrebarea este dacă guvernul socialist al Spaniei poate păstra încrederea pieţelor financiare până după alegerile programate pentru 20 noiembrie şi dacă următorul executiv, care va fi probabil format de Partidul Popular, poate continua, potivit FT.

"Spania se află într-o situaţie mai riscantă decât Italia", a declarat Jamie Dannhauser, analist la compania Lombard Street Research, într-un comentariu, săptămâna aceasta, referitor la creşterea puternică a randamentelor obligaţiunilor Italiei.

Chiar dacă îndatorarea Spaniei raportată la PIB este redusă, mai mică decât cea a Germaniei, ţara este departe de un surplus bugetar, iar datoria sectorului privat este împovărătoare.

"Este o spirală a datoriei private, consolidării fiscale, creşterii lente şi solvabilităţii băncilor care ameninţă ţările de la periferia zonei euro", a adăugat Dannhauser.

Institutul Naţional de Statistică de la Madrid a anunţat, vineri, că economia ţării a stagnat în trimestrul al treilea faţă de trimestrul anterior. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, PIB a urcat cu 0,8%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici