- Home
- Economic
- MOSCOVA, (11.04.2014, 15:34)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Gazul, o armă cu dublu tăiş pentru Rusia împotriva Ucrainei
Rusia amână folosirea armei gazului împotriva Ucrainei, care riscă să fie costisitoare în relaţiile cu o parte din piaţa europeană şi să-i slăbească poziţia în negocierile dificile în curs de desfăşurare pentru accesul la piaţa chineză.
Urmărește
1663 afișări
ANALIZĂ: Gazul, o armă cu dublu tăiş pentru Rusia împotriva Ucrainei (Imagine: Arhiva AFP/ Mediafax Foto)
Preşedintele rus Vladimir Putin a ameninţat, în cursul acestei săptămâni, că Rusia ar putea reduce livrările de gaze naturale către Ucraina, dacă autorităţile de la Kiev nu vor plăti datoriile de 2,2 miliarde de dolari, cu riscul de a afecta livrările spre Uniunea Europeană, ceea ce ar înseamna o reeditare a "războiului gazelor" din 2006 şi 2009.
Cu toate acestea, Kremlinul pare să fi ales amânarea aplicării acestei măsuri împotriva Ucrainei.
Speculaţiile privind închiderea "robinetului" la livrarea gazelor pentru Ucraina au fost alimentate de o reuniune organizată miercuri pe neaşteptate de Guvernul rus cu preşedintele Vladimir Putin pe tema relaţiilor energetice cu Kievul, însă liderul de la Kremlin a cerut Gazpromului să aştepte noi negocieri înainte de a lua o decizie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
Preşedintele rus a cerut joi ţărilor din Uniunea Europeană să se implice în reglementarea crizei şi să dea banii necesari pentru ca autorităţile de la Kiev să-şi achite datoriile.
Deşi nu înseamnă foarte mult, această deschidere a Moscovei este în contradicţie cu poziţia autorităţilor proeuropene de la Kiev, care au ales confruntarea. Kievul a anunţat că refuză creşterea cu 80 la sută a preţului la livrarea gazelor impusă de Gazprom începând din 1 aprilie şi a stopat orice plată către Rusia.
Pentru Moscova, jocul este însă riscant. Mai întâi, arma gazului şi-a pierdut eficienţa. În plus, spre deosebire de disputele din 2006 şi 2009, actuala criză intervine la sfârşitul iernii, iar impactul va fi limitat. În consecinţă, UE este mai puţin vulnerabilă, mai ales că în prezent alimentarea are loc în parte prin gazoductul Nord Stream, iar europenii deţin importante rezerve de gaze.
Mai mult, UE s-a mobilizat rapid pentru găsirea unui plan pentru reducerea dependeţei de gazul livrat de Rusia, prin creşterea importurilor din Norvegia, Algeria şi a rezervelor de gaze naturale lichefiate.
"Dat fiind că economia rusă, în prezent instabilă, este în continuare dependentă de încasările din exporturile de energie, Rusia are interesul să menţină livrările de gaze spre UE", consideră Lilit Gevorgyan, expert la IHS.
- Dificultăţi cu China
Asemenea Statelor Unite, UE s-a angajat să ajute Kievul prin inversarea direcţiei de livrare pentru conductele care transportă gazul rusesc spre unele ţări din Europa, la un preţ mai mic, procedură care a fost deja denunţată ca fiind ilegală de către Gazprom.
"De această dată, Ucraina va găsi gazul necesar în cealaltă parte, ceea ce va grăbi reducerea dependenţei de gazul livrat de Rusia", notează expertul Aleksei Malacenko, de la centrul de reflecţie Carnegie.
Rusia riscă "să piardă această piaţă pentru totdeauna. Iar dacă va trebui să ne redirecţionăm gazele spre China, atunci chinezii vor fi cei care vor impune preţul", adaugă el.
Gazpromul negociază de mai mulţi ani un contract care i-ar oferit, pentru prima oară, acces pe imensa piaţă chineză.
După ce în ultimii ani a rezolvat probleme tehnice (rute, volumul de livrare), compania Gazprom încearcă să ajungă la un acord cu Beijingul privind preţul pentru livrarea gazelor, însă semnarea contractului, aşteptată încă de anul trecut, a fost din nou amânată.
"Pentru Rusia, ar fi contraproductiv să întrerupă livrarea gazelor pentru Ucraina înainte de încheierea negocierilor cu China", au subliniat analiştii de la Bank of America Merrill Lynch.
Negocierile dintre Moscova şi Beijing au devenit intense în ultimele săptămâni, partea rusă având în vedere un acord cu prilejul vizitei lui Vladimir Putin în China, prevăzută pentru luna mai.
Directorul Gazprom, Aleksei Miller, s-a deplasat în cursul acestei săptămâni la Beijing, cu o delegaţie guvernamentală rusă, dar fără rezultate concrete, deocamdată.
"Semnarea contractului este mai importantă ca niciodată, mai ales că nu mai există nicio speranţă privind creşterea livrărilor spre Europa şi ţările din Comunitatea Statelor Independente, fostul spaţiu sovietic", a apreciat expertul Natalia Mitrova, citată de cotidianul Vedomosti. "China este însă un negociator dificil şi nu va rata ocazia să profite de această situaţie pentru a obţine avantaje suplimentare", a adăugat expertul.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe