Analiză: Guvernele naţionale se sufocă, în criza energetică europeană

Guvernele europene au cheltuit zeci de miliarde de euro încercând să protejeze consumatorii de preţurile record ale energiei şi pe ele însele de furia alegătorilor, însă măsurile nu vor fi suficiente, arată Reuters.

Urmărește
704 afișări
Imaginea articolului Analiză: Guvernele naţionale se sufocă, în criza energetică europeană

Analiză: Guvernele naţionale se sufocă, în criza energetică europeană

De la Atena la Oslo, legiuitorii din întreaga Europă, unii dintre ei confruntaţi cu alegeri în acest an, au pus la cale iniţiative precum eliminarea TVA-ului de pe facturile de energie pentru locuinţe sau acordarea de ajutoare specifice pentru gospodăriile cele mai nevoiaşe.

Cu toate acestea, măsurile pălesc în faţa unei creşteri de 330% a preţurilor de referinţă la gazele naturale în Europa, anul trecut, care, din cauza întârzierii cu care preţurile de pe pieţele angro se transferă pe facturile consumatorilor, abia acum încep să se resimtă.

"Măsurile anunţate până în prezent în Europa de Vest vor acoperi în medie doar un sfert din creşterile de preţuri", a declarat Harry Wyburd, analist pentru utilităţi europene la Bank of America Securities.

Analiştii BofA estimează că gospodăriile din Europa de Vest au cheltuit, în medie, aproximativ 1.200 de euro (1.370 de dolari) pe an pe gaze şi electricitate în 2020. Pe baza preţurilor angro actuale, ei estimează că această sumă va creşte cu 54%, până la 1.850 de euro.

Pentru că majoritatea furnizorilor de energie cumpără energia sau gazele de care vor avea nevoie pentru a aproviziona clienţii cu aproximativ 6 până la 9 luni în avans, preţurile ridicate, datorate unor livrări de gaze mai mici decât în mod normal din Rusia şi nivelurilor scăzute de stocare, nu s-au filtrat încă pe deplin.

Preţul de acum este decalat cu 9 luni

"Preţul pe care îl plătiţi astăzi pentru a vă porni ceainicul se bazează pe preţul mediu al gazului sau al energiei electrice cu aproximativ 6-9 luni în urmă. Este ca şi cum s-ar întâmpla cu încetinitorul", a spus Wyburd.

Protestele violente din Kazahstan din cauza creşterii costurilor pentru combustibilul auto au fost un memento pentru politicieni cu privire la reacţia pe care astfel de creşteri pot să o declanşeze în rândul alegătorilor.

În Franţa, unde alegerile prezidenţiale vor avea loc în aprilie, ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a indicat evenimentele din Kazahstan ca fiind unul dintre motivele pentru care guvernul său a luat măsuri pentru a proteja gospodăriile de preţurile mai mari, printre care se numără plafonarea la 4% a creşterii costurilor reglementate ale energiei electrice.

Parlamentarii francezi sunt deosebit de atenţi la o repetare a protestelor violente de stradă din 2018 împotriva unei creşteri a taxei pe combustibil, care s-a transformat în proteste mai ample împotriva autorităţilor.

Sondajele au arătat în mod constant că puterea de cumpărare este problema numărul unu pentru alegători înaintea alegerilor din Franţa. Un sondaj OpinionWay-Kea a arătat că, la 18 ianuarie, 57% dintre alegătorii francezi au considerat că puterea de cumpărare este o problemă importantă, mai mult decât oricare alta şi înaintea protecţiei sociale, securităţii, imigraţiei şi şomajului. Cu două săptămâni înainte, procentul era de 51%.

Italia a fost una dintre primele ţări europene care a acţionat anul trecut, cheltuind peste 8 miliarde de euro din iulie pentru a limita creşterea facturilor la energie cu amănuntul. De asemenea, Roma este posibil să majoreze taxele pentru firmele energetice care au beneficiat de preţurile mai mari.

Dar se aşteaptă în continuare ca preţurile la electricitate pentru gospodării să crească cu peste 50% în primul trimestru din 2022, iar cele la gaze cu peste 40%, a declarat ARERA, organismul italian de supraveghere a energiei.

Alţii au fost deja nevoiţi să prelungească măsurile. Spania a redus mai multe taxe, plănuind iniţial să menţină ratele mai mici până la sfârşitul anului 2021, dar în decembrie a decis să le menţină la aceste niveluri până în mai 2022.

În Marea Britanie, milioane de gospodării se vor confrunta cu o creştere de aproximativ 50% a facturilor la electricitate şi şi gaze atunci când un plafon de preţuri, introdus în 2019, va fi ridicat, în aprilie, cu o lună înainte de alegerile locale din mai.

Un sondaj recent realizat în rândul alegătorilor din nordul Angliei, unde Partidul Conservator al premierului Boris Johnson a câştigat pentru prima dată mandate la ultimele alegeri, a arătat că 80% dintre cei care au votat pentru guvern au citat facturile la energie ca fiind o problemă importantă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
energie,
guverne,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici