ANALIZĂ: Impactul pandemiei de coronavirus asupra tinerilor. BCE: Rata şomajului ar putea creşte la un record istoric

  • Chiar dacă noul coronavirus nu îi afectează la fel de grav pe tineri, nu trebuie să uităm că efectele COVID-19 nu se manifestă exclusiv la nivel medical
  • „Generaţia restricţiilor” se teme că şocul cauzat de pandemie ar putea genera o traumă în privinţa traiectoriei profesionale
  • Banca Centrală Europeană: Rata şomajului ar putea creşte la un record istoric de 12,5% anul viitor
  • Acest lucru ar însemna 7 milioane de locuri de muncă pierdute
Urmărește
1821 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Impactul pandemiei de coronavirus asupra tinerilor. BCE: Rata şomajului ar putea creşte la un record istoric

ANALIZĂ: Impactul pandemiei asupra tinerilor

Criza coronavirusului a provocat efecte dramatice în Europa, unde au fost înregistrate peste 200.000 de decese de la începutul lunii ianuarie. Nicio ţară nu a scăpat neatinsă de COVID-19 şi de consecinţele sale, dar există totuşi diferenţe în privinţa gradului în care statele au fost afectate. O analiză Euronews arată că impactul pandemiei a fost resimţit inegal în ţările europene.

Nu este un secret faptul că, la nivel mondial, categoria de vârstă expusă la cele mai mari riscuri este cea a persoanelor vârstnice. În Marea Britanie, doar 0,01% din decese au fost înregistrate în rândul celor cu vârste sub 15 ani şi 1% în rândul celor cu vârste cuprinse între 15-44 de ani. În schimb, aproximativ două treimi dintre victimele coronavirusului aveau peste 75 de ani.

Chiar dacă boala provocată de SAR-CoV-2 nu îi „vânează” preponderent pe tineri, efectele devastatoare ale COVID-19 nu se manifestă exclusiv la nivel medical. Pe măsură ce Europa a intrat în carantină şi a stins luminile din birouri, trimiţând angajaţii acasă, tinerii s-au găsit într-o poziţie extrem de neplăcută. Mai mult decât atât, unii membri ai „generaţiei restricţiilor” se tem că şocul cauzat de pandemie i-ar putea traumatiza pe viaţă, cel puţin în privinţa traiectoriei lor profesionale.

Statisticile arată că mai mult de 1 din 6 tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani şi-au pierdut locul de muncă sau au fost disponibilizaţi temporar de la izbucnirea pandemiei, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Muncii (OIM). Situaţia nu a fost mai bună nici în cazul celor care au continuat să lucreze, numărul de ore de muncă scăzând drastic, chiar şi cu 23%.

Euronews arată că, la nivel mondial, mai bine de 4 din 10 tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani lucrau în sectoarele economice care au fost cel mai puternic lovite de coronavirus.

Chiar şi în aceste condiţii, există diferenţe între zonele de pe continent. Cel mai grav stau lucrurile în sudul Europei, în ţări precum Italia, Spania, Grecia sau Franţa. Este vorba, mai ales, despre state în care rata şomajului în rândul tinerilor era oricum semnificativ mai mare decât media Uniunii Europene, din cauze ce ţin în parte de munca sezonieră şi de importanţa sezonului turistic.

Banca Centrală Europeană: Cea mai pesimistă prognoză

Banca Centrală Europeană a estimat luna aceasta că, în cel mai rău caz prevăzut, rata şomajului ar putea creşte la un record istoric de 12,5% anul viitor. Acest lucru ar însemna 7 milioane de locuri de muncă pierdute.

„Impactul va fi enorm deoarece tinerii oricum încep dintr-o poziţie foarte vulnerabilă caracterizată de incertitudine. Nu decontaseră încă în întregime factura crizei anterioare”, a declarat Prof. María Ángeles Davia Rodríguez, de la Universitatea Castilla-La Mancha.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici