- Home
- Economic
- NEW YORK, (26.11.2012, 10:13)
- Marius Oncu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Încetinirea economică din Germania "ţine ostatică" Europa de Est
Criza datoriilor suverane din zona euro afectează economia Germaniei, iar încetinirea celei mai mari economii a lumii creşte riscurile şi pentru perspectivele de creştere ale Europei de Est, afirmă analişti consultaţi de CNBC.
Urmărește
400 afișări
ANALIZĂ: Încetinirea economică din Germania "ţine ostatică" Europa de Est (Imagine: Shutterstock)
Germania este cel mai mare partener comercial pentru Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia şi Slovenia, cu circa 25% din livrările la extern poloneze şi 30% din cele ale Cehiei având ca destinaţie piaţa germană, potrivit Moody's Investor Service.
În consecinţă, ţările din Europa de Est cu economii orientate către export, precum Cehia şi Slovacia, sunt vulnerabile la fluctuaţiile cererii din Germania, a declarat Katarzyna Rzentarzewska, analist la Erste Bank.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
"Este adevărat că Cehia, Slovacia şi, într-o măsură mai redusă, Ungaria sunt expuse puternic faţă de Germania", afirmă Rzentarzewska.
Vulnerabilitatea Poloniei este mai redusă, întrucât cererea internă a fost, constant, stâlpul creşterii, a spus analistul Erste.
"Toate economiile din Europa de Est sunt afectate de recesiunea din zona euro şi încetinirea economiei germane, dar amploarea impactului este diferită", a adăugat Rzentarzewska.
Potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, atât Cehia cât şi Slovacia au avut o pondere a exporturilor în PIB de circa 80%, peste media UE de 40,5%.
În pofida unui raport mai redus al exporturilor faţă de PIB, de 41,5%, ministrul polonez de Finanţe, Jacek Rostowski, a declarat CNBC că economia este "evident ostatică Europei".
Chiar dacă Polonia a avut o evoluţie bună în timpul crizei din Europa, avansul economiei a încetinit în trimestrul al doilea al acestui an la 2,4%, de la 3,5% în primul trimestru.
"Principalele motive ale încetinirii sunt recesiunea din zona euro şi evoluţia mai slabă din Germania, precum şi o reducere a investiţiilor publice după Euro 2012. Investiţiile slabe şi consumul mai scăzut, cauzat şi de creşterea salarialiilor mai lentă ca inflaţia, contribuie la cererea internă redusă", a declarat Rafal Benecki, economist şef la ING Financial Markets Polonia.
ING estimează o creştere de 2% pentru Polonia în acest an, urmată de 1,6% în 2013. Anul trecut, PIB a urcat cu 4,3%.
Unul din sectoarele care simt impactul cererii mai slabe din Germania este cel auto, un angajator important în regiune.
"Industria auto este puternic dependentă de cererea externă, întrucât majoritatea autovehiculelor produse sunt livrate la export, mai ales în alte state din UE", scrie într-un raport Jaime Reusche, analist la Moody's.
În timp ce în Slovacia industria auto este susţinută de cererea din Germania şi Asia, economia Poloniei este protejată de diversificare şi consumul intern, a spus analistul.
Citeşte şi:
ANALIZĂ: După victoria lui Obama, americanii bogaţi pun contabilii la treabă în aşteptarea creşterii taxelor
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: ANALIZĂ Wall Street Journal: Black Friday nu aduce neapărat cele mai bune oferte. Se mizează pe încrederea clienţilor
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe