Analiză. Industria de îmbrăcăminte şi încălţăminte, în declin

Producţia de îmbrăcăminte şi încălţăminte la raport: De ce Braiconf şi Ciserom cer sprijinul guvernului pentru salvarea industriei textile? În ultimii 15 ani aproape 200.000 de oameni au plecat din domeniu şi una din şase firme s-a închis, anunţă Ziarul Financiar.

Urmărește
104 afișări
Imaginea articolului Analiză. Industria de îmbrăcăminte şi încălţăminte, în declin

Piaţa locală este acum o piaţă de consum de modă, însă multă vreme a fost şi unul dintre cei mai importanţi producători, România fiind supranumită croitorul Europei. În prezent, ea şi-a pierdut acest statut, după ce mii de fabrici s-au închis în ultimii ani, producătorii şi retailerii de îmbrăcăminte şi încălţăminte migrând către state din Asia, din Nordul Africii şi din afara UE, în căutare de salarii mai mici decât cele locale.

În 2023, România a produs textile, îmbrăcăminte şi încălţăminte în valoare de puţin sub 23 de miliarde de lei, cu circa 125.000 de salariaţi, în domeniu activând 9.400 de com­panii. E vorba de firmele care şi-au depus rezultate­le pe anul trecut şi care şi-au declarat unul dintre următoarele trei CAEN-uri – 13 - Fabricarea produselor textile, 14 - Fabricarea articolelor de îmbră­căminte şi 15 - Fabricarea articolelor de voiaj, marochinărie şi încălţă­minte.

Doar în ultimul an, această industrie a pierdut 1,4 mld. lei ca încasări, adică un declin de 5,8%, iar asta într-un 2023 marcat de inflaţie şi de preţuri mai mari, chiar şi pen­tru producătorii de îm­brăcăminte şi încălţă­minte. Aşadar, în volu­me, adevăratul indicator privind mersul lucrurilor, declinul este chiar mai puternic.

Tot în 2023, numărul de salariaţi din domeniu a scăzut cu 8.000 (adică 6%), iar numărul de firme cu 1.000 (respectiv 9,5%). Declinul pe linie confirmă de fapt o „boală“ îndelungată a acestui domeniu, o suferinţă ce datează de circa 15 ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici