- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (27.01.2022, 11:58)
- Petru Mazilu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analiză: mai multe controale şi inspecţii fiscale în 2022
Specialiştii au studiat ce impact ar putea avea asupra contribuabililor măsurile autorităţilor fiscale în 2022. Printre altele, ei au stabilit că în acest an vor fi mai multe controale şi inspecţii fiscale.
Urmărește
564 afișări
Analiză: mai multe controale şi inspecţii fiscale în 2022
Studiul a fost realizat de specialiştii Deloitte România în condiţiile în care administraţia fiscală şi-a propus, în 2022, creşterea ponderii veniturilor din taxe şi impozite în PIB, prin eficientizarea colectării. Planurile anunţate pentru acest an indică faptul că autorităţile au ajuns la concluzia că reforma şi digitalizarea administraţiei fiscale reprezintă combinaţia optimă pentru atingerea acestui scop, arată consultanţii din domeniul financiar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Unele măsurile, bazate pe soluţii digitale, au intrat deja în vigoare şi produc efecte, iar altele sunt la nivel de angajament. Pe listă este şi Spaţiul Privat Virtual.
Înregistrarea agenţilor economici în SPV devine obligatorie începând cu luna martie, ceea ce înseamnă că autorităţile fiscale vor recepţiona documentele fiscale, centralizat, exclusiv prin intermediul acestui portal. În cazul în care contribuabilii nu îndeplinesc obligaţia comunicării prin intermediul acestui sistem, iar documentele vor fi depuse în format fizic, pe hârtie, acestea nu vor fi luate în considerare.
Prin urmare, societăţile trebuie să se înroleze în SPV până la 1 martie 2022, dată după care comunicarea cu administraţia fiscală se va realiza exclusiv online.
„O astfel de cerinţă, deşi prezintă beneficii pentru ambele părţi implicate, are potenţialul de a genera efecte nedorite dacă autorităţile fiscale nu dimensionează corect capacitatea SPV astfel încât să suporte primirea şi stocarea unui număr atât de mare de documente. Orice disfuncţionalitate în acest sistem informatic ar crea premisele unor situaţii complicate administrativ, ba chiar ar putea da naştere unor litigii”, susţin specialiştii Deloitte.
De asemenea, la nivelul administraţiei fiscale urmează să fie dezvoltat un sistem de management integrat al riscului, iar primii paşi asumaţi se referă la dezvoltarea şi diversificarea surselor de informaţii care vor sta la baza creării registrului electronic al riscurilor fiscale. Implementarea sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura reprezintă o piesă principală a puzzle-ului reformei sistemului financiar-fiscal.
Sistemul este valabil în prezent doar pentru facturile emise în relaţia dintre companii şi autorităţile publice, dar, începând cu luna iulie, şi contribuabilii care furnizează altor companii (B2B) bunuri considerate a fi cu risc ridicat de evaziune fiscală vor emite facturile în sistem electronic, indiferent dacă beneficiarii sunt sau nu înrolaţi în registrul RO e-Factura. Astfel, autoritatea fiscală va obţine acces imediat la conţinutul acestor facturi. La acest moment, categoriile vizate sunt legume, fructe, băuturi alcoolice, construcţii noi, produse minerale (apă minerală naturală, nisip şi pietriş), precum şi îmbrăcăminte şi încălţăminte.
„Având în vedere că prin această măsură sunt vizate în principal comportamentele incorecte, este de aşteptat ca extinderea acestei obligativităţi să ocupe un loc important pe agenda autorităţilor, deoarece, în mod evident, operatorii economici care practică un astfel de comportament nu se vor înrola voluntar în sistem”, spun specialiştii.
Aceştia au mai analizat costul neconformării în ceea ce priveşte casele de marcat electronice, aplicarea SAF-T, dar şi viitorul sistem e-Transport care va permite ANAF monitorizarea în timp real a transporturilor de bunuri de pe teritoriul României.
La capitolul inspecţii şi controale fiscale, specialiştii estimează că anul 2022 va consemna o intensificare a inspecţiilor şi controalelor fiscale, având în vedere obiectivele asumate de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi prin Strategia ANAF 2022-2024, care implică o majorare cu 10% a numărului de inspecţii fiscale în acest interval.
Totodată, controlul documentar la distanţă ar urma să reprezinte 30% din totalul verificărilor în 2022 şi 60%, în 2025, precizează specialiştii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe