- Home
- Economic
- JACKSON HOLE, WYOMING, (25.08.2013, 13:14)
- Vlad Popescu
ANALIZĂ: Măsurile de stimulare ale băncilor centrale din Japonia şi Anglia vor acoperi "pasul înapoi" al Fed
Şefii băncilor centrale din Japonia şi Marea Britanie anticipează că propriile măsuri de stimulare a economiei vor fi suficiente pentru a sprijini creşterea economică globală după ce Rezerva Federală a SUA va începe să reducă programul de relaxare cantitativă.
Urmărește
243 afișări
ANALIZĂ: Măsurile de stimulare ale băncilor centrale din Japonia şi Anglia vor acoperi "pasul înapoi" al Fed (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Programul prin care Banca Japoniei preia active din piaţă pentru a spori lichiditatea a început să-şi facă efectul în economie, a declarat guvernatorul instituţiei, Haruhiko Kuroda, la finalul conferinţei anuale a şefilor de bănci centrale de la Jackson Hole, Wyoming, găzduită de Rezerva Federală, transmite Bloomberg.
Viceguvernatorul Băncii Angliei, Charlie Bean, a afirmat că angajamentul asumat recent de banca centrală a Marii Britanii, de a menţine dobânda de politică monetară la un nivel minim până când şomajul va coborî la 7%, va facilita un cost redus de finanţare pentru guvernul britanic şi va creşte încrederea companiilor şi consumatorilor.
"Nu credem că toate băncile centrale vor renunţa la politica monetară neconvenţională. Mai este mult de lucru în Europa şi Japonia", a declarat pentru Bloomberg directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Simion: Nu ne eschivăm, este un protest al poporului român, noi doar oferim platforma legală
-
Serbia, între sancţiunile SUA şi criza gazelor: lovitură dublă pentru Belgrad
-
Weekend agitat din punct de vedere seismic în România.Cinci cutremure s-au produs începând de vineri
Declaraţiile celor trei lideri ar putea să amelioreze temerile investitorilor referitor la reducerea iminentă a programului de relaxare cantitativă de către Rezerva Federală, temeri resimţite în principal pe pieţele emergente.
Principalele monede emergente, în frunte cu rupia indiană, au scăzut puternic în ultimele săptămâni, din cauza incertitudinilor legate de impactul deciziei Fed asupra lichidităţii şi a dobânzilor. Un coş format din monedele Braziliei, Rusiei, Chinei, Indiei şi Africii de Sud, a atins minimul ultimilor trei ani în raport cu dolarul, investitorii anticipând că reducerea achiziţiilor de obligaţiuni derulate de banca centrală a SUA va determina intensificarea ieşirilor de capital de pe pieţele emergente.
Realul brazilian a atins recent minimul ultimilor 4 ani faţă de dolar, banca centrală fiind nevoită să anunţe vineri un program de intervenţii de 60 miliarde de dolari pe piaţă, care va fi derulat până la finalul anului.
Criza de încredere determinată de mişcările Fed a fost resimţită şi mai aproape de Europa. Lira turcească a atins vineri un minim record faţă de dolar, iar randamentul obligaţiunilor guvernamentale turceşti cu maturitatea la 10 ani a depăşit 10% pentru prima dată în ultimul an şi jumătate.
În acest context, oficialii statelor cu economii emergente prezenţi la Jackson Hole, printre care şi guvernatorul băncii centrale a Mexicului, Agustin Carstens, au avertizat asupra efectelor negative colaterale generate de deciziile de politică monetară ale ţărilor dezvoltate.
Reprezentanţii Băncii Centrale Europene (BCE) la conferinţă au afirmat că nu pot exclude o nouă reducere a dobânzii de politică monetară, la un minim istoric, deşi cele mai recente date economice au indicat revenirea economiei, zona euro ieşind din recesiune în trimestrul al doilea.
"Această opţiune este încă în cărţi. Nu putem exclude această posibilitate, deşi trebuie să luăm în considerare noile date, mai încurajatoare", a afirmat Panicos Demetriades, membru în Consiliul Guvernator al BCE, reprezentantul instituţiei la Jackson Hole.
Acţiunile de pe pieţele emergente au pierdut peste 1.000 miliarde de dolari din valoare din luna mai, când preşedintele Rezervei Federale, Ben Bernanke, a declarat în Congres că banca ar putea face un pas înapoi în ceea ce priveşte programul de achiziţii de obligaţiuni.
Programul de relaxare cantitativă derulat de SUA, plasat în prezent la 85 miliarde de dolari pe lună, a facilitat în ultimii patru ani fluxuri de capital de 3.900 miliarde de dolari către pieţele emergente.
Indicele MSCI al burselor emergente a scăzut cu 12% în acest an, faţă de o creştere de 13% pentru indicele MSCI al acţiunilor de pe pieţele dezvoltate.
Banca centrală a Japoniei cumpără obligaţiuni de aproximativ 70 miliarde de dolari pe lună, având ca ţintă extinderea bazei monetare cu până la 700 miliarde de dolari pe an. Instituţia vrea să ajungă în termen de doi ani la o inflaţie anuală de 2%, după 15 ani de deflaţie.
Banca Angliei a promis în luna august că va menţine dobânda de politică monetară la minimul istoric de 0,5% până la finalul anului 2016, sau până când şomajul va coborî la 7%, de la 7,8% în prezent.
Citește pe alephnews.ro: Documentele Reginei Elisabeta urmează să fie făcute publice în curând. Experții se tem de cenzurarea acestora
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Armata germană va crea o nouă divizie dedicată exclusiv apărării teritoriale. Aceasta va aduce sub comanda sa toate unitățile de rezervă existente
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe