- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (25.06.2015, 17:11)
- Alina Oprea
ANALIZĂ: Modificările aduse Codului Fiscal vizează TVA, taxa pe stâlp şi supraacciza, nu şi cota unică şi CAS
Codul Fiscal aprobat de Parlament prevede printre altele reducerea TVA de la 24% la 19% de la 1 ianuarie 2016, eliminarea "taxei pe stâlp" şi a supraaccizei la carburanţi, nu şi diminuarea cotei unice de impozitare şi a CAS, propuse iniţial pentru 2019, respectiv 2018.
Urmărește
2361 afișări
Modificările aduse Codului Fiscal vizează TVA, taxa pe stâlp şi supraacciza, nu şi cota unică şi CAS (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Eliminarea reducerii cotei unice de impozitare de la 16% la 14% şi a CAS au fost introduse prin două amendamente propuse de preşedintele Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan (PSD), respectiv PNL.
Ştefan a justificat decizia afirmând că nu pot fi luate în 2015 decizii privind nivelul din 2019 al TVA sau altor taxe şi impozite.
"S-a introdus un principiu nou, al predictibilităţii. Predictibilitatea măsurilor fiscale înseamnă să nu operezi modificări în sensul înăspririi fiscalităţii, deci introducerea de cote, taxe şi impozite noi sau mărirea cotelor de taxe şi impozite decât până cel mai târziu la 1 iulie pentru anul următor. Dacă se depăşeşte 1 iulie, nu mai poţi opera modificări decât în următorul an, adică peste un an şi jumătate. Pe de altă parte, s-a spus că în cursul unui exerciţiu financiar, deci de la 1 ianuarie la 31 decembrie, nu se pot opera astfel de modificări. Dar măsurile de relaxare fiscală se apreciază că nu încalcă acest principiu. Deci dacă o guvernare viitoare vrea să facă o reducere de taxă, atunci poate să o facă fără să fie limitat de nicio regulă din actualul Cod fiscal. Un astfel de principiu, al modului în care un guvern trebuie să opereze în reglementările fiscale a făcut ca acele precizări punctuale, că în anii următori, 2017, 2018, 2019 vor opera anumite cote mai mici decât cele care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2016, aceste prevederi nu mai făceau sens. De aceea ele au fost eliminate, lăsând posibilitatea guvernelor ce vor fi la momentul respectiv să opereze oricând modificări în sensul relaxării fiscale fără să fie restricţionate în niciun fel de Codul fiscal", a declarat Ştefan pentru MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
El a arătat că decizia privind reducerea unor taxe în anii viitori este lăsată astfel la latitudinea guvernului de la acea dată.
"S-ar putea de exemplu ca în 2018 să fie posibilă o micşorare a cotei unice de la 16 la 13%, sau poate de la 16% la 15%. Aceasta este o decizie pe care să poată să o ia guvernul în acel moment. Sau în 2019 poate TVA poate fi scăzută la 18 sau la 17% sau la 16%. Este o decizie care nu se poate lua decât la acel moment. Ceea ce Codul fiscal a consimţit şi a stabilit ca regulă e că nu se vor lua măsuri de creştere a taxelor. Dacă e posibil să fie reduse, ele să poată fi reduse în funcţie de situaţia concretă la momentul respectiv. Astăzi, în iunie 2015, nu putem să spunem că de la 1 ianuarie 2019 va fi posibil să reducă la 17 sau la 16% taxa pe valoare adăugată", a mai spus Ştefan.
Prin noul Cod Fiscal, cota standard de TVA va scădea la 19%, iar cea pentru manuale şcolare, cărţi, ziare şi reviste, cu excepţia celor destinate exclusiv sau în principal publicităţii, se va reduce de la 9% la 5%.
De asemenea, impozitul pe dividende scade de la 16% la 5%, aplicabil asupra veniturilor din dividende distribuite începând cu 1 ianuarie 2016, iar supraacciza la carburanţi şi impozitul pe construcţii speciale vor fi eliminate.
Totodată, noile reglementări majorează plafonul de deductibilitate acordat pentru asigurările private de sănătate, de la 250 euro la 400 euro anual pe persoană.
Camera Deputaţilor a aprobat miercuri Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, cu 306 de voturi "pentru", două voturi "împotrivă" şi o abţinere.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat că România şi-a asumat o deviere temporară de la ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, generată de impactul bugetar al reducerii TVA de la 24% la 19%, calculat la circa 9 miliarde lei, şi impactul total al noului Cod Fiscal, de 12 miliarde lei,
Autorităţile din România au informat recent autorităţile de la Bruxelles că deficitul din perioada 2016-2018 va fi de până la 1,2% din PIB.
Ministrul a arătat însă, miercuri, că nivelul estimat în prezent al deficitului de anul viitor se ridică la 2,8-2,9% din PIB, apropiat de nivelul de 3% a cărui depăşire declanşează procedura de deficit excesiv, dar a asigurat că vor fi făcute eforturi pentru a nu fi înregistrată o astfel de depăşire, ci, din contră, ca deficitul să scadă spre 2,5%.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe