- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analiză. Multe dintre proiectele regenerabile au în spate oameni fără legătură cu domeniul
- Multe dintre proiectele regenerabile au în spate oameni fără legătură cu domeniul, care văd în eoliene şi solare noul miraj imobiliar.
- Dar lucrurile s-ar putea schimba.
- „Cei care nu au capabilitate financiară dincolo de a securiza un teren, nu vor putea merge înainte“, anunţă Ziarul Financiar.
Analiză. Multe dintre proiectele regenerabile au în spate oameni fără legătură cu domeniul
România se confruntă de ani de zile cu o bulă speculativă în domeniul energiei verzi care blochează de multe ori accesul la reţea pentru proiecte care ar putea avea şanse reale de dezvoltare. Avalanşa de avize tehnice de racordare emise se reflectă în puţine puneri în funcţiune, experienţa primului val de energie verde prin care a trecut România arătând că rata de succes este undeva la 10-15%. Dar lucrurile s-ar putea schimba.
Dincolo de investitorii puternici, cel de-al doilea val de energie verde din România a preluat multe dintre neajunsurile primei etape, cea din anii 2009-2014, care totuşi a dus la instalarea a circa 4.500 MW în eoliene şi solare. Iar unul dintre acestea este emiterea ATR-urilor (aviz tehnic de racordare) fără vreun proces de selecţie care să delimiteze cumva investiţiile cu şanse reale de implementare de cele care sunt numai intenţii în căutarea unui viitor investitor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Spre exemplu, potrivit datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), anul trecut au fost puşi în funcţiune 219,6 MW în proiecte de energie eoliană şi solară, în timp ce aproape 971 MW au fost puşi în funcţiune în zona de prosumatori. Cifrele sunt foarte mici raportate la toate intenţiile exprimate în ultimii doi ani sau la avizele de racordare la reţea obţinute. De exemplu, la finalul anului trecut datele Transelectrica aratau că existau cereri de 60.000 MW pentru proiecte de energie verde, dimensiune care reflectă două lucruri: interesul major pentru regenerabile şi inflaţia de proiecte care nu se vor realiza niciodată. Doar ca o imagine de ansamblu, tot sistemul energetic local are pe hârtie circa 18.000 MW.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:36
-
astăzi, 20:35