Analiză: Norvegia şi Rusia culeg roadele creşterilor de preţuri ale gazelor din Europa

Norvegia şi Rusia sunt marii câştigători ai creşterii preţurilor la gaze în Europa, după ce Uniunea Europeană i-a forţat pe producătorii lor de gaze, cu ani în urmă, să renunţe la contractele stabile pe termen lung, potrivit surselor, analiştilor şi datelor citate de Reuters.

Urmărește
4874 afișări
Imaginea articolului Analiză: Norvegia şi Rusia culeg roadele creşterilor de preţuri ale gazelor din Europa

Analiză: Norvegia şi Rusia culeg roadele creşterilor de preţuri ale gazelor din Europa

Preţurile de referinţă ale gazelor naturale în Europa au crescut cu 300% până acum în acest an, în condiţiile în care cererea a crescut vertiginos, pe măsură ce economiile îşi revin după blocajele cauzate de COVID-19, iar oferta se străduieşte să ţină pasul din scăderii investiţiilor în gaze naturale pe fondul orientării către energia regenerabilă.

Această creştere bruscă a preţurilor survine la două decenii după ce UE a liberalizat piaţa gazelor naturale, ceea ce a determinat trecerea la contracte flexibile, pe termen scurt, bazate pe preţuri pentru gazul comercializat la burse sau la hub-uri.

Această măsură a contribuit la extinderea ofertei, care include în prezent gaze din SUA şi Qatar. De asemenea, a însemnat că furnizorii consacraţi, Gazprom din Rusia şi Equinor din Norvegia, care acoperă împreună 60% din necesarul Europei, au renunţat la contractele pe termen lung, care legau strâns preţurile de cele ale petrolului.

Noile acorduri, mai flexibile, au fost în avantajul utilizatorilor europeni atunci când aprovizionarea abundentă a menţinut preţurile la un nivel scăzut. Dar se întoarce împotriva accestora pe piaţa actuală, care este mai tensionată: mai mulţi furnizori de energie britanici au dat deja faliment, iar gospodăriile europene se confruntă cu facturi mari la iarnă.

Adaptându-se în continuare la schimbările de pe piaţă, Equinor şi Gazprom au înfiinţat birouri de tranzacţionare, sporindu-şi astfel veniturile pe pieţele volatile.

Rivalii, cum ar fi Algeria şi Qatar, tranzacţionează rareori gaze pe piaţa spot, în timp ce producătorii de gaze din SUA care sunt activi pe pieţele spot s-au străduit să îşi sporească producţia de gaze după pagubele provocate de uragane, afectând comercianţi cum ar fi Vitol şi Trafigura, care se bazează pe ţări precum Statele Unite pentru a-şi asigura volumele de tranzacţionare.

"Niciodată nu am fost atât de expuşi la preţurile spot pentru gaze ca în acest moment", a declarat luna aceasta economistul Equinor Eirik Waerness investitorilor, referindu-se la decizia firmei din 2019 de a vinde mai multe gaze pe pieţele pe termen scurt.

"Creşterea rapidă a preţurilor la gaze a avut loc într-adevăr în cel mai bun moment istoric posibil pentru Equinor", a adăugat el.

Equinor şi Gazprom nu-şi dezvăluie câştigurile din tranzacţiile spot, dar un director al unei case de comerţ a estimat că fiecare dintre ele obţine venituri suplimentare de miliarde de dolari pe lună.

Equinor ar putea fi mai bine plasată decât Gazprom. Se estimează că firma de stat vinde mai mult de jumătate clienţilor spot, 70% dintre aceştia bazându-se pe preţurile pentru ziua următoare, cele mai volatile, în creştere de la 25% în urmă cu câţiva ani.

"Equinor este cel mai mare câştigător", a declarat Tom Erik Kristiansen de la Pareto Securities. "Marea majoritate a volumelor sunt vândute la preţuri spot sau la contracte forward pe termen scurt".

Gazprom vinde 56% din gazele sale cu scadenţa la zi şi la lună, alte 31% la preţuri pentru următorul trimestru, sezon sau an şi 13% indexate la petrol. Surse din cadrul Gazprom au declarat că un sfert din vânzările firmei sau 10% din aprovizionarea Europei au fost efectuate prin intermediul pieţei spot.

Unii politicieni europeni au cerut o investigaţie a Gazprom, exportatorul de stat din Rusia, acuzându-l că nu face livrări suplimentare. Acest lucru alimentează dezbaterea dacă o nouă conductă care furnizează gaz rusesc către Germania, Nord Stream 2, ar trebui să primească undă verde sau să fie blocată pentru că ar face Europa şi mai dependentă de Rusia.

Moscova susţine că această criză arată că noua conductă este vitală şi respinge acuzaţiile că ar fi limitat livrările. Datele sugerează că exporturile Gazprom au urcat cu 21,5% de la an la an în 2021, până la 123 de miliarde de metri cubi, aproape de nivelurile record din 2019.

"Membrii înţelepţi ai Comisiei Europene anterioare au inventat preţul gazelor de piaţă, iar rezultatele sunt aici pentru ca toată lumea să le vadă", a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul unui briefing de presă la Kremlin pe 9 septembrie.

Preţurile europene de referinţă la gazele naturale la hub-ul olandez TTF au crescut cu aproximativ 300% din ianuarie până la un nivel echivalent cu aproximativ 130 de dolari pentru un baril de petrol, potrivit calculelor Reuters bazate pe datele Refinitiv. Prin comparaţie, vineri, petrolul Brent se tranzacţiona la aproximativ 77 de dolari pe baril.

"Era destul de normal să avem un preţ al benzinei la jumătate faţă de cel al petrolului. Acum, gazele naturale sunt de două ori mai scumpe decât petrolul şi asta înseamnă că trebuie să gândeşti diferit", a declarat Helge Haugane, vicepreşedinte senior al Equinor pentru gaze şi energie.

Săptămâna aceasta, preţul spot al gazului în Europa s-a apropiat de 1.000 de dolari pe mia de metri cubi, în timp ce Putin a declarat că cumpărătorii germani cu contracte pe termen lung şi-au asigurat gaz la 220 de dolari pe mia de metri cubi.

"Acei europeni care au fost de acord să semneze contracte pe termen lung cu noi îşi pot freca mâinile de bucurie", a declarat Putin.

Gazprom, care a înregistrat profituri de 22 de ori mai mari în prima jumătate a anului 2021 după prăbuşirea de anul trecut, s-a luptat să găsească volume suplimentare după o explozie la o uzină din Siberia. "Realitatea este că Gazprom nu are gaze suplimentare pentru piaţa spot în acest moment", a declarat un executiv apropiat companiei.

Norvegia, al cărei guvern deţine o participaţie de 67% în Equinor, alături de participaţii guvernamentale în câmpurile de petrol şi gaze, a fost de acord luni să crească exporturile către Europa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici