- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.08.2014, 18:50)
- Ovidiu Tempea
ANALIZĂ: O treime din exporturile româneşti în Rusia reprezintă vehicule. Dacia şi Michelin, în topul furnizorilor
Vânzările de vehicule reprezintă o treime din exporturile româneşti către Rusia, care au urcat anul trecut cu 500 milioane dolari, la 1,84 miliarde dolari, iar maşinile, aparatele şi echipamentele electrice totalizează un sfert din livrări, în top figurând Dacia, ArcelorMittal, Michelin sau Danfoss.
Urmărește
1949 afișări
O treime din exporturile româneşti în Rusia reprezintă vehicule. Dacia şi Michelin, în topul furnizorilor (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)
La finele anului trecut, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Federaţia Rusă a atins aproape 5 miliarde de dolari, în creştere cu 12,7% faţă de 2012, din care exportul a fost de 1,84 miliarde de dolari, cu 36,1% peste 2012, iar importul a fost de 3,15 miliarde de dlari, în urcare cu 2,5% comparativ cu 2012.
Soldul balanţei comerciale a fost de -1,3 miliarde de dolari, în scădere cu 24%, ceea ce plasează însă Rusia pe poziţia a şaptea în topul statelor care au contribuit la deficitul comercial.
Potrivit datelor statistice, Rusia este al şaptelea partener comercial al României (dupa Germania, Italia, Ungaria, Franţa, Turcia şi Polonia), cu o pondere de 3,4% din total, al nouălea partener la export, cu o pondere de 2,8%, şi al şaselea partener la import (dupa Germania, Italia, Ungaria, Franţa şi Polonia), cu o pondere de 4,3%.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
În comerţul României cu ţările din afara spaţiului UE, Rusia a fost al doilea partener comercial după Turcia, cu o pondere de 13,15%, cu exporturi reprezentând 9,18% din total (locul doi), dar importuri de 17,6% (prima poziţie dintre statele non-euro). Cu toate acestea deficitul comercial din relaţia cu Rusia este al treilea ca mărime pe non-UE, solduri negative mai mari înregistrându-se în comerţul cu Kazahstan şi China.
În structură, vehiculele reprezintă principala grupă de mărfuri exportate - 33,75%, urmate de maşini, aparate şi echipamente electrice -25,7%, produse ale industrie chimice - 12,4% , produse diverse (mobilă) -5,08%, metale comune şi articole din acestea – 4,85%, materiale plastice - 4,08%, lemn, cărbune din lemn - 3,98% şi produse ale regnului vegetal - 2,8%.
Ţiţeiul şi produsele petroliere domină importurile din Rusia, cu o pondere de 64% în 2013, urmate de gaze naturale - 17,2%, materiale plastice - 3,2%, minereuri - 2,7% şi metale comune şi articole - 2,3%.
Între companiile româneşti aflate în top exportatori în Rusia anul trecut se numără Automobile Dacia, Michelin, Kronospan, Egger, ArcelorMittal Galati, Pirelli Tyres Romania, Terapia, Lafarge Ciment Romania şi Danfoss România.
De la anexarea Crimeei şi luptelor de secesiune din Ucraina, UE a instituit mai multe sancţiuni economice împotriva Rusiei pentru rolul jucat în susţinerea acţiunilor separatiştilor din estul Ucrainei. Sancţiunile nu vizează activităţile comerciale, ci mai degrabă industria financiară şi unele mari companii şi oligarhi care susţin administraţia de la Moscova.
Rusia a luat mai multe decizii ca replică la sancţiunile impuse de comunitatea internaţională, cea mai recentă vizând interzicerea importurilor de carne de vită, porc, pasăre şi peşte, precum şi la brânză, lapte, legume şi fructe provenind din Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia, Canada şi Norvegia.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: RĂSPUNSUL Rusiei la sancţiuni: "Interdicţie totală" pentru produse alimentare din Europa şi SUA. Medvedev ameninţă că va interzice survolarea ţării. REACŢIA UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe