- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (07.08.2014, 11:40)
- Cristina Cuncea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Piaţa rezidenţială rămâne fragilă, deşi se simte o revenire a vânzărilor de locuinţe noi
Îmbunătăţirea accesului la credite coroborat cu scăderile de preţ aplicate de dezvoltatorii de locuinţe în ultimii ani au condus la o revenire vizibilă a vânzărilor de apartamente nou construite, dar cu toate acestea piaţa rezidenţială rămâne fragilă, potrivit companiei de evaluare Darian.
Urmărește
1216 afișări
ANALIZĂ: Piaţa rezidenţială rămâne fragilă, deşi se simte o revenire a vânzărilor de locuinţe noi (Imagine: Silviu Matei/Publimedia)
"Evoluţia din prima jumătate a anului 2014 demonstrează însă o tendinţa de stabilizare a preţurilor, valoarea locuinţelor poziţionându-se aproape de minim, asistând în aceeaşi perioadă şi la situaţii în care preţurile locuinţelor au înregistrat creşteri. Îmbunătăţirea accesului la creditele imobiliare, coroborat cu scăderile de preţ aplicate de dezvoltatorii de locuinţe în ultimii ani au condus la o revenire vizibilă a vânzărilor de apartamente nou construite. Estimăm că îmbunătăţirea cererii va aduce o premieră pe piaţa locativă modernă, asistând în cursul acestui an la lichidarea stocurilor de locuinţe construite în perioada de boom imobiliar", a declarat într-un raport Adrian Crivii, preşedintele Darian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
El atrage atenţia că în ciuda trendului pozitiv înregistrat în ultima perioadă, piaţa imobiliară rămâne în continuare una fragilă mai ales că, în situaţia nefericită a unui nou crash imobiliar global (vehiculat tot mai mult în ultima perioadă), datorită ponderii mari a băncilor străine în cadrul sistemului financiar naţional, România nu ar putea fi ferită în totalitate de efectele ce decurg din acesta.
"O veste bună ar fi totuşi că expunerea pieţei imobiliare autohtone nu ar fi la fel de mare ca în 2008, ca urmare a scăderii masive a preţurilor în decursul celor 6 ani", a adăugat Crivii.
Darian DRS SA a lansat studiul "Analiza pieţei imobiliare" realizat în cele 41 de oraşe reşedinţă de judeţ, în care a fost analizată evoluţia pieţei rezidenaţiale din primul semestru pe baza preţurilor de tranzacţionare.
Astfel, pe segmentul locuinţelor vechi, în decursul ultimelor 12 luni preţurile de tranzacţionare la nivel naţional au scăzut cu aproximativ 1,7%, iar în ultimile 6 luni cu circa 0,7%. Scăderea din ultimile 6 luni s-a simţit foarte puţin pe piaţă, de aceea părerea generală a fost mai degrabă de stagnare a preţurilor.
În semestrul unu din 2014, preţul mediu unitar pe piaţa apartamentelor vechi la nivel naţional s-a situat la nivelul de 644 euro/metru pătrat (mp).
În 15 oraşe considerate poli de dezvoltare (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Galaţi, Braşov, Ploieşti, Oradea, Piteşti, Arad, Sibiu, Bacău şi Târgu Mureş), preţurile sunt cuprinse între 568 euro/mp (Arad) şi 956 euro/ mp (Bucureşti), înregistrîndu-se astfel o medie la nivelul polilor de 763 euro/mp, cu doar 1% mai mică faţă de al doilea semestru al anului 2013, şi cu 41% mai mici faţă de perioada de început a crizei, 2008.
La nivelul principalilor poli de dezvoltare, cea mai mare scădere în primele şase luni ale anului comparativ cu semestrul doi al anului trecut, a fost înregistrată în Arad şi Piteşti (3,2%), urmată de Cluj (2,3%), Iaşi şi Craiova (2,2%).
În Bucureşti a fost consemnată o stabilizare a preţurilor, ca urmare a faptului că scăderea în ultimele 6 luni a fost foarte redusă (aproximativ 0,1%).
Dintre oraşele mici, cu populaţie sub 125.000 locuitori, apartamentele vechi s-au vândut cu cel mai mare preţ în Buzău şi în Suceava (peste 700 euro/mp), pe când cele mai mici preţuri se găsesc în Alexandria, Sfântu Gheorghe şi Reşiţa, unde preţul de tranzacţionare a apartamentelor vechi se situează în intervalul 420-450 euro/mp.
În cazul apartamentelor noi, pentru semestrul unu, media la nivelul oraşelor mici este de 575 euro/mp, în scădere cu aproximativ 37% faţă de 2008. În decursul ultimelor 12 luni scăderea a fost de doar 0,7%, preţul mediu unitar la nivel naţional la finele lunii iunie situându-se la nivelul de 757 euro/mp. În ultimile 6 luni s-a înregistrat o tendinţă de uşoară apreciere a preţurilor, deşi această creştere a fost prea puţin simţită de participanţii pe piaţa rezidenţială.
În cele 15 oraşe considerate poli de dezvoltare avem preţuri cuprinse între 738 euro/mp (Sibiu) şi 1.137 euro/ mp (Bucureşti), rezultând astfel o medie la nivelul polilor de 902 euro/mp, în stagnare faţă de perioada similară a anului trecut şi în creştere cu 0,4% faţă de semestrul anterior. Comparativ cu perioada de început a crizei - anul 2008 - s-a înregistrat o scădere de 32%.
Dintre oraşele mici, cu populaţie sub 125.000 locuitori, apartamentele noi s-au vândut cu cel mai mare preţ în Focşani şi Râmnicu Vâlcea (peste 750 euro/mp), pe când cel mai mic preţ se regăseşte în Baia Mare, unde preţul de tranzacţionare al apartamentelor noi se situează la 488 euro/mp.
Pentru semestrul întâi al anului 2014, media la nivelul oraşelor mici este de 675 euro/mp, în scădere cu aproximativ 1% faţă de anul trecut şi cu 34% faţă de 2008. În ultimile 6 luni s-a înregistrat o mică scădere de 0,1%, însă aceasta nu a fost resimţită pe piaţă.
În ceea ce priveşte casele/vilele, s-au luat în considerare doar proprietăţile construite sau pentru care s-au realizat revizii capitale începând cu anul 2010, cu grad mediu de finisare, regim de înălţime P+1E sau P+M, în condiţiile unor suprafeţe construite desfăşurate medii (140 - 150 mp) şi suprafeţe de teren medii (500 mp).
Cele mai scumpe case/vile s-au vândut în Bucureşti, la un preţ mediu de 1.038 euro/mp, Capitala fiind şi singura localitate cu peste 1.000 euro/mp, pe locul secund situându-se Cluj-Napoca cu un preţ mediu de 870 euro/mp. Cele mai mici preţuri de vânzare se regăsesc în continuare în Alexandria şi Botoşani.
Citeşte şi:
ANALIZĂ - CHIRIILE în ţară: Cum au evoluat preţurile locuinţelor închiriate în prima jumătate a anului, în marile oraşe din ţară
Citeşte şi:
PIAŢA IMOBILIARĂ: Valoarea apartamentelor la vânzare în Bucureşti, la jumătate faţă de 2008
Citeşte şi:
PIAŢA IMOBILIARĂ în ultimele 6 luni: Care este singurul oraş din ţară unde preţurile apartamentelor au scăzut
Citește pe alephnews.ro: Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: PIAŢA IMOBILIARĂ: Valoarea apartamentelor la vânzare în Bucureşti, la jumătate faţă de 2008
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului