- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Reducerea taxei auto va stimula importul de autovehicule second hand
Reprezentanţii firmelor din sectorul auto afirmă că reducerea taxei auto cu 25% şi plata acesteia inclusiv pentru maşinile din România înmatriculate înainte de 2007 va încuraja importul vehiculelor second hand şi va duce la scăderea preţurilor la tranzacţiile cu autoturisme înmatriculate.
ANALIZĂ: Reducerea taxei auto va stimula importul de autovehicule second hand (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
"Noua formă a taxei auto va stimula importul cu autoturisme rulate, blocat la începutul anului acesta de măsura majorării taxei. Totodată, impunerea plăţii taxei de poluare la tranzacţiile cu maşini deja înmatriculate va duce la modificarea preţului de piaţă a acestora. Iar în cazul de faţă vor apărea încercări de fentare a plăţii taxei prin diferite metode, cum ar fi contractul de comodat", a declarat directorul general al portalului de oferte auto second hand Auto.ro, Bogdan Axinia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Cristian Bică, membru al Asociaţiei Distribuitorilor Autorizaţi Ford din România, spune că taxa va reduce preţul maşinilor înmatriculate înainte de 2007 cu valoarea acesteia pentru ca vânzătorii să găsească cumpărători.
"În primul rând va creşte numărul celor care îşi vor achiziţiona un autovehicul second hand de peste graniţă. De asemenea, dealerii care vând vehicule rulate şi care au în stoc maşini achiziţionate anterior prin buy back sau trade in, pentru care nu s-a platit această taxă, vor pierde sume importante. Şi nu în ultimul rând, vor exista din ce în ce mai multe maşini tranzacţionate fără perfectarea actelor", a afirmat Bică.
Pe de altă parte, Silviu Preoteasa, preşedintele Asociaţiei Dealerilor de Marcă Volkswagen şi Audi, a afirmat că măsura este benefică pentru piaţa vehiculelor noi, banii rezultaţi din generalizarea taxei urmând să finanţeze programul de înnoire a parcului auto.
Nicuşor Sorescu, directorul grupului Rădăcini, a subliniat că noile măsuri vor duce la creşterea parcului auto second hand.
"Anul trecut, aproape jumătate din parcul auto din ţară era mai vechi de 11 ani. Odată luată acestă măsură, trebuie să ne aşteptăm la o creştere a numărului de maşini vechi. La începutul anului a fost pentru prima dată când înmatriculările de maşini rulate au fost mai mici decât cele noi, situaţie care nu cred că va mai dura în actualul context", a afirmat Sorescu.
În primele şapte luni ale anului, în România au fost înmatriculate puţin peste 50.000 de autoturisme rulate, cu 45% sub nivelul din perioada similară a anului trecut. Înmatriculările de maşini noi au trecut uşor de 40.000 de unităţi, în scădere cu 14%.
Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, care prevede reducerea taxei cu până la 25%, dar şi plata acesteia pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007, pentru care nu a fost achitată o astfel de taxă, la schimbarea proprietarului.
Taxa se calculează în funcţie de tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisiile de CO2 şi deprecierea autoturismului.
(Material de Gabriel Botezatu, gabriel.botezatu@mediafax.ro)
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO