- Home
- Economic
- LONDRA, (24.10.2011, 19:48)
- Anca Dumitrescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Analiză Reuters: Perspectiva economică a Europei este la discreţia politicii în domeniul datoriilor
Economia Europei dă semnale de alarmă, dar adevărul, incomod pentru politicieni, este că revenirea la creştere sustenabilă depinde de o soluţie durabilă pentru criza datoriilor suverane din zona euro.
Urmărește
647 afișări
Analiză Reuters: Perspectiva economică a Europei este la discreţia politicii în domeniul datoriilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
După încă un summit la Bruxelles, la sfârşitul săptămânii trecute, Uniunea Europeană nu pare să se apropie măcar de spargerea unui cerc vicios în care măsurile de austeritate frânează dezvoltarea şi amplifică deficitele bugetare, care, la rândul lor, provoacă necesitatea unor noi reduceri ale cheltuielilor.
Simon Tilford, economist-şef al Centrului pentru Reforme Europene din Londra, nu se aşteaptă la o modificare substanţială a actualelor strategii, respectiv politici bugetare care duc la contracţie economică şi politici monetare relativ restrictive, având în vedere amploarea crizei datoriilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
"Nu vom vedea o reformă semnificativă a politicii macroeconomice din zona euro. Nici măcar nu se află în discuţie. Acesta este cel mai mare obstacol în calea reluării creşterii economice", a spus Tilford.
Întrebarea este cât timp vor mai accepta alegătorii, şi nu doar cei din Grecia, promisiunile de viitor ale politicienilor.
"Este nevoie, desigur, de consolidare fiscală, dar fără creştere oamenii nu vor avea încredere în viitorul lor şi al economiilor din Europa", a declarat Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.
Liderii europeni au aprobat un set de măsuri, cum ar fi promisiunea unei pieţe digitale unice şi reducerea birocraţiei pentru firmele mici.
Majorarea cu 10% a fondurilor structurale ale UE va furniza suplimentar 2,6 miliarde de dolari pentru investiţii în ţări precum Grecia, Portugalia şi Irlanda, care aplică măsurile de austeritate convenite cu Comisia Europeană şi FMI în vederea reducerii datoriilor şi deficitelor.
Speranţa liderilor europeni, pe termen scurt, este ca un plan cuprinzător de oprire a crizei datoriilor din zona euro, care urmează să fie prezentat miercuri, va calma pieţele, va reduce costurile de finanţare şi va îmbunătăţi încrederea populaţiei şi companiilor.
"Fără creştere economică, Europa riscă să se confrunte permanent cu sustenabilitatea datoriilor şi este expusă la stagnare. Fără creştere, sustenabilitatea modelului social european va fi pusă mai mult sub semnul întrebării", potrivit unui studiu realizat de Zsolt Darvas şi Jean Pisani-Ferry, analişti la institutul de cercetări Bruegel din Bruxelles.
Ei consideră că Europa are nevoie de măsuri pro-creştere, care să susţină reformele structurale, în special în sectorul productiv şi piaţa muncii.
Lecţia pentru Europa este că nu va avea loc o accelerare a creşterii economice dacă nu sunt ţinute sub control datoriile şi deficitele. Totuşi, eliminarea dezechilibrelor nu va aduce o creştere puternică, dacă guvernele nu vor lua măsuri pentru eliminarea piedicilor structurale, care necesită timp şi răbdare, dar pot aduce beneficii substanţiale, a conchis Reuters.
Citește pe alephnews.ro: Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas se declară „pregătiți de încetarea focului”, dar acuză Israel că nu oferă „nicio propunere serioasă”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 12:15
Două sate din România au fost selectate în Programul Upgrade al Best Tourism Villages 2024