Analiză: SUA este la începutul unui nou ciclu economic

Departamentul Comerţului din SUA (prima economie a lumii, cu o pondere de 24,4% din PIB-ul mondial în 2019) a publicat estimările finale cu privire la evoluţia economiei în trimestrul III şi primele nouă luni din 2020, arată Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroecnomică, Banca Transilvania.

Urmărește
1688 afișări
Imaginea articolului Analiză: SUA este la începutul unui nou ciclu economic

Statisticile indică ameliorarea climatului macroeconomic trimestrul trecut, pe fondul eliminării graduale a restricţiilor implementate (în primăvară) pentru contracararea crizei sanitare şi resimţirii mix-ului relaxat fără precedent de politici economice. De asemenea, datele publicate coroborate cu evoluţiile recente ale indicatorilor macro-financiari confirmă intrarea economiei SUA într-un nou ciclu economic.

PIB-ul SUA a crescut cu o dinamică trimestrială anualizată de 33,4% în T3, după declinul cu 31,4% înregistrat în T2.

Se evidenţiază majorarea investiţiilor productive cu un ritm trimestrial anualizat de 31,3% (după scăderea din T1 şi T2), susţinută de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice.

Totodată, consumul privat (principala componentă a PIB) a urcat cu o dinamică trimestrială anualizată de 41% în T3, pe fondul majorării venitului real disponibil al populaţiei şi ameliorării climatului din piaţa financiară.

De asemenea, variaţia stocurilor a contribuit cu 6,57 puncte procentuale la dinamica trimestrială anualizată a PIB din T3, după o contribuţie nefavorabilă pe parcursul a cinci trimestre la rând.

Pe de altă parte, consumul public a scăzut cu un ritm trimestrial anualizat de 4,8% în T3, după majorarea pe parcursul a şase trimestre consecutiv.

Nu în ultimul rând, exportul net a înregistrat o contribuţie negativă la ritmul trimestrial anualizat al PIB din T3 (-3,21 puncte procentuale), pe fondul majorării importurilor mai puternic comparativ cu exporturile (dinamici trimestriale anualizate de 93,1%, respectiv 59,6%).

În dinamică an/an economia SUA a continuat să scadă în T3, dar cu un ritm în temperare la 2,8% (după declinul cu 9% din T2), confirmându-se depăşirea punctului critic al şocului indus de incidenţa crizei sanitare.

Consumul privat (principala componentă a PIB) a scăzut cu 2,8% an/an, o evoluţie în ameliorare după scăderea cu 10,2% an/an din T2, evidenţiindu-se majorarea componentei bunuri cu 7,2% an/an. Consumul de servicii s-a diminuat pentru al treilea trimestru consecutiv, cu 7,3% an/an.

Investiţiile productive s-au redus pentru al doilea trimestru consecutiv în T3, dar cu o dinamică în temperare la 1.9%.

Pe de altă parte, consumul public a continuat să crească în T3, cu un ritm anual în atenuare la 0,3% (cea mai slabă evoluţie din ultimii şase ani).

În sfera cererii externe nete, exporturile şi importurile au continuat să scadă în T3 (dat fiind că pandemia a reprezentat un şoc pentru comerţul internaţional), dar cu ritmuri anuale în atenuare la 14,6%, respectiv 8,6%, pe fondul depăşirii punctului critic şi intrării economiei mondiale într-un nou ciclu.

Prin urmare, în intervalul ianuarie-septembrie 2020 economia SUA a scăzut cu 3,9% an/an, pe fondul incidenţei pandemiei, un şoc fără precedent în perioada postbelică.

Se evidenţiază ajustarea investiţiilor productive şi consumului privat cu ritmuri anuale de 3,1%, respectiv 4,3%, în contextul restricţiilor introduse pentru contracararea crizei sanitare şi nivelului ridicat de incertitudine, factori contrabalansaţi de implementarea unui mix relaxat fără precedent de politici economice.

La polul opus, consumul public a consemnat un avans de 1,7% an/an la nouă luni din 2020.

În sfera cererii externe nete exporturile şi importurile s-au diminuat cu ritmuri anuale de 13,6%, respectiv 12,1% în intervalul ianuarie-septembrie.

Conform celor mai recente prognoze Bloomberg economia SUA s-ar putea ajusta cu 3,5% an/an în 2020, ca urmare a incidenţei pandemiei, cu impact în sfera cererii interne: investiţiile productive şi consumul privat ar putea să scadă cu 6% an/an, respectiv 3,8% an/an.

Pe de altă parte, prima economie a lumii ar putea creşte cu dinamici medii anuale de 3,9% în 2021, respectiv 3,1% în 2022, pe fondul redinamizării investiţiilor, cu impact de antrenare, scenariu susţinut de demararea campaniei de vaccinare şi de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici