- Home
- Economic
- BRUXELLES, (21.05.2014, 12:59)
- Valentin Vidu - Mediafax
ANALIZĂ: UE intervine în viaţa de zi cu zi a europenilor, de la alimentaţie şi până la "roaming"
Uniunea Europeană (UE), percepută ca îndepărtată de preocupările cetăţenilor, intervine în mod concret în viaţa lor de zi cu zi, de la cheltuielile cu roamingul şi până la securitatea alimentară, inclusiv dreptul la un cont bancar, relatează AFP.
Urmărește
293 afișări
FOCUS: UE intervine în viaţa de zi cu zi a europenilor, de la alimentaţie şi până la "roaming" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
- Europa şi telefonul mobil
Apelurile telefonice sau SMS-urile trimise de pe telefonul mobil atunci când europenii se află în străinătate nu vor mai impune, în curând, cheltuieli de "roaming", până la sfârşitul lui 2015.
În prezent, mulţi europeni se abţin să-şi folosească telefoanele mobile în străinătate, din cauză că le este frică de supracosturi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Milanovic, pe cale să câştige alegerile prezidenţiale din Croaţia, potrivit unui exit poll
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
Suprimarea acestor supracosturi, dorită de către Comisia Europeană (CE) şi susţinută de către Parlamentul European (PE), este necesar să primească aprobarea Consiliului, care reprezintă statele UE şi care urmează să analizeze dosarul până la sfârşitul acestui an.
- Europa împotriva ţigaretelor
În pofida presiunii exercitate de către industrie, o nouă legislaţie a văzut lumina zilei în februarie, în lupta împotriva tabagismului, descurajându-i în special pe tineri să se apuce de fumat.
Până în 2016, avertismente sanitare ca "Fumatul ucide" sau fotografii şocante, cu plămâni atrofiaţi, urmează să acopere două treimi din suprafaţa pachetelor, în timp ce ţigările aromatizate, mai ales cele mentolate, urmează să dispară până în 2020.
Contrar dorinţei CE şi statelor, PE a refuzat să asimileze ţigareta electronică unui medicament, un lucru care ar fi limitat vânzarea ei doar în farmacie.
- Europa şi banca pentru toţi
În virtutea unui ultim pachet legislativ adoptat de către PE în aprilie, oricine locuieşte într-un stat UE va putea să beneficieze de un cont bancar de bază, indiferent de naţionalitate şi situaţia financiară, chiar şi atunci când nu are o adresă fixă.
Aceste conturi vor permite efectuarea de retrageri de numerar, transferuri şi cumpărături online, iar băncile nu vor putea refuza să le deschidă.
Aproape 60 de milioane de persoane sunt potenţial vizate.
- Europa plafonează bonusurile
Măsura a fost impusă de către PE în aprilie 2013, după lungi discuţii cu statele membre şi spre marea nemulţumire a Marii Britanii. Această plafonare, care nu era prevăzută în propunerea iniţială a CE, a fost adoptată în cadrul noilor reguli impuse băncilor, în vederea evitării unor noi crize.
Londra, unde se află cea mai importantă piaţă financiară din Europa şi cei mai bine plătiţi bancheri de pe continent, a dus cazul în faţa Curţii de Justiţie a UE, care încă nu s-a pronunţat.
- Europa în farfurie
Pentru a consolida trasabilitatea produselor alimentare şi informarea consumatorilor, UE a adoptat noi reglementări în 2011, impunând etichete lizibile cu lista ingredientelor, începând din decembrie 2014, şi afişarea valorii nutritive (calorii, lipide, glucide), începând din 2016.
Ţara de creştere şi abatorizare urmează să fie inscipţionate pe orice fel de carne, nu doar pentru vită, începând din 2015.
Însă, în pofida scandalului lasagna cu carne de cal, în 2013, CE s-a opus marcării originii cărnurilor folosite în produse gata preparate. Altă bătălie cu rezultat nesigur este pentru etichetarea, care în prezent nu este obligatorie, a alimentelor din animale clonate.
Citește pe alephnews.ro: Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Senzori pentru albine și ciuperci ca materiale de construcție: Care sunt inovațiile care vor remodela viața în 2025
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe