ANALIZĂ: UE intervine în viaţa de zi cu zi a europenilor, de la alimentaţie şi până la "roaming"

Uniunea Europeană (UE), percepută ca îndepărtată de preocupările cetăţenilor, intervine în mod concret în viaţa lor de zi cu zi, de la cheltuielile cu roamingul şi până la securitatea alimentară, inclusiv dreptul la un cont bancar, relatează AFP.

Urmărește
293 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: UE intervine în viaţa de zi cu zi a europenilor, de la alimentaţie şi până la "roaming"

FOCUS: UE intervine în viaţa de zi cu zi a europenilor, de la alimentaţie şi până la "roaming" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

- Europa şi telefonul mobil

Apelurile telefonice sau SMS-urile trimise de pe telefonul mobil atunci când europenii se află în străinătate nu vor mai impune, în curând, cheltuieli de "roaming", până la sfârşitul lui 2015.

În prezent, mulţi europeni se abţin să-şi folosească telefoanele mobile în străinătate, din cauză că le este frică de supracosturi.

Suprimarea acestor supracosturi, dorită de către Comisia Europeană (CE) şi susţinută de către Parlamentul European (PE), este necesar să primească aprobarea Consiliului, care reprezintă statele UE şi care urmează să analizeze dosarul până la sfârşitul acestui an.

- Europa împotriva ţigaretelor

În pofida presiunii exercitate de către industrie, o nouă legislaţie a văzut lumina zilei în februarie, în lupta împotriva tabagismului, descurajându-i în special pe tineri să se apuce de fumat.

Până în 2016, avertismente sanitare ca "Fumatul ucide" sau fotografii şocante, cu plămâni atrofiaţi, urmează să acopere două treimi din suprafaţa pachetelor, în timp ce ţigările aromatizate, mai ales cele mentolate, urmează să dispară până în 2020.

Contrar dorinţei CE şi statelor, PE a refuzat să asimileze ţigareta electronică unui medicament, un lucru care ar fi limitat vânzarea ei doar în farmacie.

- Europa şi banca pentru toţi

În virtutea unui ultim pachet legislativ adoptat de către PE în aprilie, oricine locuieşte într-un stat UE va putea să beneficieze de un cont bancar de bază, indiferent de naţionalitate şi situaţia financiară, chiar şi atunci când nu are o adresă fixă.

Aceste conturi vor permite efectuarea de retrageri de numerar, transferuri şi cumpărături online, iar băncile nu vor putea refuza să le deschidă.

Aproape 60 de milioane de persoane sunt potenţial vizate.

- Europa plafonează bonusurile

Măsura a fost impusă de către PE în aprilie 2013, după lungi discuţii cu statele membre şi spre marea nemulţumire a Marii Britanii. Această plafonare, care nu era prevăzută în propunerea iniţială a CE, a fost adoptată în cadrul noilor reguli impuse băncilor, în vederea evitării unor noi crize.

Londra, unde se află cea mai importantă piaţă financiară din Europa şi cei mai bine plătiţi bancheri de pe continent, a dus cazul în faţa Curţii de Justiţie a UE, care încă nu s-a pronunţat.

- Europa în farfurie

Pentru a consolida trasabilitatea produselor alimentare şi informarea consumatorilor, UE a adoptat noi reglementări în 2011, impunând etichete lizibile cu lista ingredientelor, începând din decembrie 2014, şi afişarea valorii nutritive (calorii, lipide, glucide), începând din 2016.

Ţara de creştere şi abatorizare urmează să fie inscipţionate pe orice fel de carne, nu doar pentru vită, începând din 2015.

Însă, în pofida scandalului lasagna cu carne de cal, în 2013, CE s-a opus marcării originii cărnurilor folosite în produse gata preparate. Altă bătălie cu rezultat nesigur este pentru etichetarea, care în prezent nu este obligatorie, a alimentelor din animale clonate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici