- Home
- Economic
- LONDRA, (10.08.2011, 20:22)
- Marius Oncu ,
ANALIZĂ: Va suporta China pagubele împrumuturilor către statele occidentale?
Şocul financiar dramatic din august, care este alimentat de situaţia economică şi riscă să amplifice un nou declin economic, ar putea introduce o a treia fază a crizei globale a creditelor, impactul asupra creditorilor finali, potrivit unei analize Reuters.
Urmărește
1272 afișări
Dolari (Shutterstock)
China este unul dintre cei mai mari creditori ai statelor occidentale, mai ales al Statelor Unite.
Criza, declanşată de bule ipotecare şi imobiliare în multe dintre marile economii occidentale, a lovit iniţial băncile, iar acum subminează guvernele care au fost forţate să sprijine sectorul financiar.
Statele Unite şi-au pierdut ratingul "AAA", echivalent cu lipsa oricărui risc, din partea agenţiei Standard&Poor's, iar zona euro se află într-o luptă aparent fără sfârşit cu insolvenţa statelor sau lipsa de lichiditate a acestora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Protest în Capitală: Un bărbat asupra căruia a fost găsită o sumă mare bani, dus la poliţie
-
Criza politică din Coreea de Sud. Preşedintele Yoon nu va participa la audierea de punere sub acuzare. Motivul invocat
-
Zelenski le cere aliaţilor să-şi onoreze promisiunile privind livrările de arme către Ucraina
Odată cu declinul încrederii în capacitatea sau disponibilitatea statelor occidentale de a rezolva problema datoriilor, următoarea fază se mută către statele cu surplus, care au creditat ţările dezvoltate.
Nu este de mirare că una dintre cele mai nemulţumite ţări din ultima săptămână a fost China, unde presa controlată de stat a criticat politica SUA de îndatorare.
Un proverb spune că ai o problemă dacă datorezi 1.000 de dolari băncii, dar banca are o problemă dacă îi datorezi un milion.
China a împrumutat SUA până la 2.000 de miliarde de dolari, 30% din produsul Intern Brut bancarizat al ţării, şi probabil cea mai mare parte a restului rezervelor, care se ridică la un total de 3.200 de miliarde de dolari, ţărilor europene.
Iritarea Chinei, şi a altor state cu surplus care au împrumutat mereu SUA crezând că îşi vor primi toţi banii înapoi, vine din faptul că sunt acum un creditor captiv.
Chiar dacă temerile de intrare în încetare de plăţi sunt exagerate, temerile pieţelor financiare faţă de incapacitatea guvernelor de a linişti creditorii va afecta perspectivele de creştere economică, critică pentru sustenabilitatea datoriei pe termen lung.
Iar aici spirala încrederii scapă de sub control, notează Reuters.
Marii creditori, precum China, sunt afectaţi pe mai multe planuri.
Diminuarea cererii în ţările occidentale subminează creşterea economică bazată pe exporturi a Chinei, rezervele valutare sunt afectate de temerile privind solvabilitatea guvenelor, iar răspunsul cel mai probabil la şocurile legate de consum din occident va fi tipărirea de bani.
Tipărirea de bani, potrivit HSBC, depreciază dolarul şi menţine randamentele obligaţiunilor la un nivel scăzut, transferând povara datoriei către creditorii străini care văd cum le scade valoarea activelor pentru susţinerea exporturilor şi creşterii economiei SUA.
China ar putea, de asmenea, să încerce să tipărească mai mulţi bani, însă pericolul social ar fi foarte mare, din cauza inflaţiei deja ridicate. Ameninţările de a vinde activele financiare ale SUA sunt, de asemenea, sortite eşecului, întucât le-ar scădea puternic valoarea.
Statul chinez nu este singurul creditor important al SUA, chiar dacă este cel mai mare. Japonia deţine obligaţiuni americane de circa 1.000 de miliarde de dolari, în timp ce restul creditorilor importanţi includ Brazilia, Taiwan, Rusia şi marii exportatori de petrol.
Citește pe alephnews.ro: Iranul desfăşoară exerciţii militare în apropierea unităţilor nucleare. „Puterea” reunește membri ai armatei şi ai Gărzilor Revoluţionare islamice
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Documentele Reginei Elisabeta urmează să fie făcute publice în curând. Experții se tem de cenzurarea acestora
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Alertă „freezing rain” în București. Pe ce dată plouă cu gheață, potrivit meteorologilor Accuweather
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe