- Home
- Economic
- LONDRA, (10.08.2011, 20:22)
- Marius Oncu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ: Va suporta China pagubele împrumuturilor către statele occidentale?
Şocul financiar dramatic din august, care este alimentat de situaţia economică şi riscă să amplifice un nou declin economic, ar putea introduce o a treia fază a crizei globale a creditelor, impactul asupra creditorilor finali, potrivit unei analize Reuters.
Urmărește
1272 afișări
Dolari (Shutterstock)
China este unul dintre cei mai mari creditori ai statelor occidentale, mai ales al Statelor Unite.
Criza, declanşată de bule ipotecare şi imobiliare în multe dintre marile economii occidentale, a lovit iniţial băncile, iar acum subminează guvernele care au fost forţate să sprijine sectorul financiar.
Statele Unite şi-au pierdut ratingul "AAA", echivalent cu lipsa oricărui risc, din partea agenţiei Standard&Poor's, iar zona euro se află într-o luptă aparent fără sfârşit cu insolvenţa statelor sau lipsa de lichiditate a acestora.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Odată cu declinul încrederii în capacitatea sau disponibilitatea statelor occidentale de a rezolva problema datoriilor, următoarea fază se mută către statele cu surplus, care au creditat ţările dezvoltate.
Nu este de mirare că una dintre cele mai nemulţumite ţări din ultima săptămână a fost China, unde presa controlată de stat a criticat politica SUA de îndatorare.
Un proverb spune că ai o problemă dacă datorezi 1.000 de dolari băncii, dar banca are o problemă dacă îi datorezi un milion.
China a împrumutat SUA până la 2.000 de miliarde de dolari, 30% din produsul Intern Brut bancarizat al ţării, şi probabil cea mai mare parte a restului rezervelor, care se ridică la un total de 3.200 de miliarde de dolari, ţărilor europene.
Iritarea Chinei, şi a altor state cu surplus care au împrumutat mereu SUA crezând că îşi vor primi toţi banii înapoi, vine din faptul că sunt acum un creditor captiv.
Chiar dacă temerile de intrare în încetare de plăţi sunt exagerate, temerile pieţelor financiare faţă de incapacitatea guvernelor de a linişti creditorii va afecta perspectivele de creştere economică, critică pentru sustenabilitatea datoriei pe termen lung.
Iar aici spirala încrederii scapă de sub control, notează Reuters.
Marii creditori, precum China, sunt afectaţi pe mai multe planuri.
Diminuarea cererii în ţările occidentale subminează creşterea economică bazată pe exporturi a Chinei, rezervele valutare sunt afectate de temerile privind solvabilitatea guvenelor, iar răspunsul cel mai probabil la şocurile legate de consum din occident va fi tipărirea de bani.
Tipărirea de bani, potrivit HSBC, depreciază dolarul şi menţine randamentele obligaţiunilor la un nivel scăzut, transferând povara datoriei către creditorii străini care văd cum le scade valoarea activelor pentru susţinerea exporturilor şi creşterii economiei SUA.
China ar putea, de asmenea, să încerce să tipărească mai mulţi bani, însă pericolul social ar fi foarte mare, din cauza inflaţiei deja ridicate. Ameninţările de a vinde activele financiare ale SUA sunt, de asemenea, sortite eşecului, întucât le-ar scădea puternic valoarea.
Statul chinez nu este singurul creditor important al SUA, chiar dacă este cel mai mare. Japonia deţine obligaţiuni americane de circa 1.000 de miliarde de dolari, în timp ce restul creditorilor importanţi includ Brazilia, Taiwan, Rusia şi marii exportatori de petrol.
Citește pe alephnews.ro: Sylvester Stallone îl numește pe Trump „al doilea George Washington” în discursul de introducere la Mar-a-Lago
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe