- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANALIZĂ ZF: Guvernul Cioloş "sparge" în 2016 cu 16 miliarde lei mai mult decât Guvernul Ponta
Din anul „nebun“ 2008 încoace nu s-a mai pomenit o frenezie atât de mare pe zona de cheltuieli bugetare din bani care nu există. Trei sferturi din creştere merg în salarii, bunuri şi servicii şi cheltuieli sociale. Doar 4 miliarde de lei în plus la investiţii.
Guvernul Cioloş „sparge“ în 2016 cu 16 miliarde lei mai mult decât Ponta
Guvernul Cioloş a programat bugetul astfel încât din acesta să fie cheltuiţi în 2016 cu 16 miliarde de lei (3,6 mld. euro) mai mult decât în acest an, cea mai mare creştere nominală de cheltuieli, de la un an la altul, din 2008 încoace.
Mizând pe o creştere economică de 4,1%, guvernul va cheltui în 2016 cu 21 de miliarde de lei peste ce adună la buget, rămânând un deficit lipit de pragul de sus al admisibilităţii, de 2,95% din PIB pe standardul european de contabilitate ESA, şi 2,8% din PIB pe cash.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Guvernul a publicat la sfârşitul săptămânii proiectul de buget pe 2016 care anticipează un Produs Intern Brut de 746,6 mld. lei, o creştere economică de 4,1%, venituri bugetare de 31% din PIB (231 mld. lei) şi cheltuieli bugetare de 33,8% din PIB ( 252 mld. lei). Guvernul estimează pentru 2016 o inflaţie de 0,5%, un curs leu/euro de 4,44 lei şi un câştig salarial mediu net la 1.950 de lei.
Acceptând fără să crâcnească majorările de indemnizaţii şi salarii din domeniul public decise de Executivul anterior, guvernul a blocat însă, în numele păstrării competitivităţii econo-mice, majorarea preconizată a salariului minim brut de la 1.050 de lei la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016, ceea ce îi afectează în majoritate pe cei cu salarii mici din domeniul privat. Mai mult, guvernul va majora, de la 1 ianuarie, cu doar 0,1% contribuţia la pilonul II de pensii, faţă de creşterea anterior prevăzută de 0,5%.
Creşterea cheltuielilor în bugetul din 2016 comparativ cu 2015 se înregistrează în principal în zona salariilor, a indemnizaţiilor şi a consumului administraţiei: sunt 5,4 mld. lei în plus pentru salarii, 3,7 mld. lei pentru cheltuieli de bunuri şi servicii, alte 4 miliarde pentru asistenţă socială şi abia patru miliarde de lei în plus pentru investiţii (faţă de estimarea de cheltuieli pentru acest an, pentru că faţă de prevederile bugetului din 2015 ele sunt în scădere).
Citeşte continuarea materialului pe zf.ro.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 10:40