ANALIZĂ ZF | Războiul ascuns pe care l-a declanşat PSD: Salariaţii (creşterea salariului minim) împotriva companiilor şi directorilor (impozitul pe cifra de afaceri şi taxa de solidaritate). Dacă aceste revoluţii fiscale duc România în zid, eşecul va fi şi al BNR-ului

PSD-ul lui Liviu Dragnea, cu noul program de guvernare, pe care noul premier Mihai Tudose va trebui să-l implementeze, a bulversat mediul de afaceri din România.

Urmărește
918 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ ZF | Războiul ascuns pe care l-a declanşat PSD: Salariaţii (creşterea salariului minim) împotriva companiilor şi directorilor (impozitul pe cifra de afaceri şi taxa de solidaritate). Dacă aceste revoluţii fiscale duc România în zid, eşecul va fi şi al BNR-ului

ANALIZĂ ZF | Războiul ascuns pe care l-a declanşat PSD: Salariaţii (creşterea salariului minim) împotriva companiilor şi directorilor (impozitul pe cifra de afaceri şi taxa de solidaritate). Dacă aceste revoluţii fiscale duc România în zid, eşecul va fi şi al BNR-ului

După câte îmi amintesc, niciodată nu a existat o reacţie atât de violentă din partea organizaţiilor celor mai puternice companii din România şi a celor mai puternici antreprenori români la adresa unor intenţii economice ale Guvernului.

În nici 24 de ore de la anunţarea intenţiei de introducere a - impozitului pe cifra de afaceri care să înlocuiască impozitul pe profit, a taxei de solidaritate pe venit – un impozit progresiv mascat, pentru cei care câştigă mai mult de 10 salarii minime pe economie, creşterea accelerată a salariului minim pe economie – de la 1.450 de lei brut la 2.000 de lei şi la 2.300 de lei pentru absolvenţii cu studii superioare în 2018 plus creşterile din următorii ani, impozitarea suplimentară a resurselor naturale – petrol, gaze etc. sau impozitul suplimentar pe produsele care afectează sănătatea – zahărul sau băuturile carbogazoase, spre exemplu - toate marile organizaţii au fost la aceeaşi masă: Coaliţia pentru Dezvoltarea României, AMCHAM – investitorii americani, Camera de Comerţ Germană – investitorii germani, Camera de Comerţ Franceză – investitorii francezi, RBL şi AOAR – investitorii români.

Toate măsurile de mai sus vor arunca în aer bugetele companiilor, în special ale multinaţionalelor, dar nu numai.

Multinaţionalele deţin 49% din cifra de afaceri din România (1.178 mld. lei, adică 260 mld. euro în 2015, pe 2016 încă nu au apărut datele) şi angajează peste 1,2 milioane de oameni în 37.000 de companii.

Companiile româneşti deţin 47% din cifra de afaceri totală, cu peste 2 milioane de angajaţi în 433.000 de companii.

La o pondere mai mare în business, profitul total (profituri minus pierderi) raportat de multinaţionale (de care se leagă Liviu Dragnea) a fost de 9 miliarde de lei, în timp ce companiile româneşti au raportat un profit de 27 de miliarde de lei, de trei ori mai mult.

PSD vrea să revoluţioneze sistemul fiscal cu impozitul pe cifra de afaceri, care va afecta firmele cu cifre de afaceri mari, dar care raportează câştiguri mici sau pierdere sau taxa de solidaritate, de fapt impozitul progresiv pe venituri. Creşterea salariului minim cu 37% şi cu 58% pentru cei cu studii superioare va trebui să fie acomodată de companii.

Firmele şi directorii vor fi cei mai afectaţi şi de aceea îşi exprimă nemulţumirea la unison.

CITEŞTE ARTICOLUL COMPLET PE ZF

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici