- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (06.09.2011, 10:41)
- Cristina Cuncea ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Anca Ioan revine în business la şefia unui grup din Timişoara
Anca Ioan, una dintre cele mai puternice femei din businessul local acum câţiva ani când conducea holdingul de peste un miliard euro al lui Ion Ţiriac, a revenit în afaceri, preluând conducerea unui grup de firme din Timişoara, Aton Transilvania, cu afaceri de peste 50 milioane euro şi 400 angajaţi
Urmărește
1675 afișări
Anca Ioan revine în business la şefia unui grup din Timişoara (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto/Publimedia)
Mandatul cu care Anca Ioan a venit la Aton, o investiţie germană privată de peste 250 milioane de euro, este ca până la finalul anului 2012 grupul să ajungă la break-even, în urma unui proces de restructurare şi reaşezare a afacerilor, scrie Ziarul Financiar.
"Mandatul meu este să mă descurc singură... Misiunea mea este să restructurez grupul, dar şi să pun premisele dezvoltării", a spus Anca Ioan în primul interviu acordat presei de a plecarea din grupul Ţiriac.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Acum mai bine de cinci ani, holdingul german Aton Gmbh a pus România pe harta de priorităţi, investind în achiziţii de terenuri agricole, morărit, exploatarea de granit, confecţii metalice, furnizarea şi distribuţia de energie electrică. Aton este un grup privat german cu afaceri de peste 1,5 miliarde euro pe an care deţine şi unul din principalele lanţuri de clinici din Germania.
La începutul acestei veri, acţionarul german, reprezentat în cadrul grupului de firme româneşti prin Aton Gmbh, respectiv Tetha Gmbh, a hotărât vânzarea acţiunilor în cadrul firmelor din România. Astfel Tetha Gmbh, noul acţionar german al grupului de firme româneşti, nu mai are nicio legătură cu Aton Gmbh, având alt proprietar.
După o experienţă de 3 ani la conducerea grupului Ţiriac şi după 10 ani în consultanţă la conducerea diviziei locale a Roland Berger, Anca Ioan spune că şi-a dorit o nouă provocare.
"Nu mi-a plăcut niciodată să văd că se distruge valoare. Simt nevoia să demonstrez că se pot face afaceri bune în România", a spus Anca Ioan.
După ce a plecat de la Ţiriac şi-a dorit să ridice un fond de investiţii, plan care, pe fondul crizei profunde care a marcat economia mondială, nu s-a concretizat.
După o perioadă în care a stat departe de business, având unele proiecte punctuale, Anca Ioan a revenit şi face naveta săptămânal la Timişoara, iar din comuna Sânandrei (la 12 km de oraş), acolo unde se află sediul, a demarat restructurarea grupului. De aici ea vede acum hala de confecţii metalice, utilajele agricole, dar şi mulţi porumbei, după ce în urmă cu trei ani dintr-un fotoliu mai confortabil, cel de CEO al Ţiriac Holdings, vedea lacul Herăstrău.
"Este o provocare", spune Anca Ioan răspunzând la întrebarea ce a făcut-o să revină în business, iar apoi adaugă faptul că orice schimbare este la fel de bună ca o pauză.
"Am văzut că pe avionul de Timişoara este foarte multă lume. Suntem o grămadă de navetişti", mai spune Anca Ioan.
Aton şi-a început afacerile în România după 2005 în parteneriat cu un om de afaceri local, Nicolaus Mann, asociere care nu s-a terminat tocmai fericit, pe rol fiind peste 20 de procese între cele două părţi.
Anca Ioan a fost solicitată la începutul acestui an să se uite la afacerea de la Timişoara şi să vadă cum o poate restructura. Înainte de venirea ei la conducerea grupului de firme s-a aflat Paul Milata, de origine română care a locuit şase ani în Canada şi şapte în Germania şi care a ocupat această poziţie din septembrie 2009.
Anca Ioan spune că planul de restructurare a fost deja finalizat şi că vizează focalizarea pe o parte din active, în special pe businessul din agricultură.
Anul 2011 a fost extrem de bun pentru agricultură, România fiind pe locul doi ca nivel al creşterii producţiei de grâu între ţările agricole cu ieşire la Marea Neagră, una dintre zonele recunoscute pe plan mondial ca mari producătoare de grâu. Domeniul va avea o contribuţie importantă la PIB-ul din acest an.
"Piaţa este foarte interesantă. Este o activitate care poate să fie constantă şi se poate dezvolta, având un viitor pe termen lung", a spus ea.
Grupul este proprietarul a 4.000 de hectare de teren arabil, la care se adaugă alte 12.000 de hectare în arendă, 40 de hectare de teren pentru dezvoltări rezidenţiale, dar şi fâneţuri şi alte spaţii verzi. Grupul, care deţine şase companii dintre care cea mai mare fiind Aton Transilvania, mai operează 3 silozuri cu o capacitate de 105.000 tone fiecare, o parte fiind închiriată către alte firme, o moară, dar activitatea se extinde şi în domeniul exploatării de granit.
Celelalte firme deţinute sunt Agriconcept Europe, Agrocereal, Arendt Trans, CerOil şi Vital & Heyl.
Domeniul exploatării de granit va trece printr-o perioadă extrem de bună, în condiţiile în care există proiecte pentru autostrăzi şi căi ferate în zona Timişoarei. Grupul are 400 de hectare pentru carieră.
În domeniul energiei electrice grupul a derulat investiţii de aproximativ 12 mil. euro şi este producător având o staţie de transformare.
Anca Ioan, extrem de cunoscută în lumea de top a businessului din Capitală şi care în acest moment este membru în consiliul de administraţie al Raiffeisen Bank şi al producătorului de cablu Romcab din Târgu-Mureş, recunoaşte că pentru atingerea pragului de break-even depinde şi de oportunităţi, în condiţiile în care se gândeşte să renunţe la o parte din active.
"Vor fi activităţi la care vom renunţa pentru a elibera cashul necesar finanţării dezvoltării celorlalte operaţiuni", a spus Anca Ioan.
O primă etapă a restructurării a fost deja derulată, în condiţiile în care numărul de angajaţi a fost redus ajungându-se în prezent la un efectiv format din 400 de oameni.
Având cheltuieli de 40-50 de milioane de euro pe an, sarcina Ancăi Ioan este să se descurce singură, în condiţiile în care deocamdată nu se gândeşte la bani nici de la acţionari şi nici de la bănci.
"Misiunea este să restructurez, dar şi să pun premisele dezvoltării", conchide Anca Ioan.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe