- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (15.05.2018, 14:28)
- Departamentul Economic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANCOM: 2017 este al doilea an consecutiv în care consumul de internet mobil aproape s-a dublat
Anul trecut un utilizator de internet a consumat peste 1,4 GB/lună pe parcursul anului 2017, aproape dublu faţă de anul precedent, în timp ce timpul alocat convorbirilor pe mobil, dar şi numărul mesajelor SMS au scăzut, informează ANCOM.
Urmărește
325 afișări
ANCOM: 2017 este al doilea an consecutiv în care consumul de internet mobil aproape s-a dublat
Datele prelucrate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) pentru finalul anului 2017 arată că 38% din numărul total de conexiuni la internet mobil sunt conexiuni 4G, iar 42% conexiuni 3G, ceea ce înseamnă că 80% din cele 20,3 milioane conexiuni la internet mobil sunt conexiuni de mare viteză. Astfel, rata de penetrare la 100 locuitori a internetului mobil prin conexiuni 3G şi 4G a fost de 83%.
Cele mai multe conexiuni de internet mobil (17,3 milioane – 85%) sunt utilizate prin telefonul mobil, cu plata unui abonament sau a unei opţiuni dedicate pentru internet, aceşti utilizatori consumând în 2017 în medie 1,36 GB/lună (+106%). Utilizatorii de internet mobil prin modem/card/USB au consumat în medie 2,5 GB/lună (+43%), însă numărul acestora îşi continuă tendinţa de scădere, ajungând la 1,9 milioane.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
În funcţie de numărul de conexiuni la internet mobil active la finele anului, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 42%, principalul competitor 23%, următorul competitor 18%, ceilalţi furnizori însumând 17%.
La sfârşitul anului 2017 erau 22,4 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă (-2%), dintre care 12,1 milioane (+5%) erau utilizatori pe bază de abonament şi 10,3 milioane (-9%) utilizatori pe bază de cartele preplătite active. În funcţie de numărul de cartele SIM active la sfârşitul anului 2017, liderul pieţei avea o cotă de piaţă de 40%, principalul competitor 30%, următorul competitor 17%, ceilalţi furnizori însumând 13%.
În total, în anul 2017, s-a vorbit la telefonul mobil aproape 69 miliarde minute, în scădere cu 3% faţă de 2016, iar numărul de SMS-uri a fost de aproape 16 miliarde (-14%). Astfel, în medie, în 2017 un utilizator a vorbit lunar la telefonul mobil 4 ore şi 14 minute şi a transmis 58 de mesaje SMS.
Traficul către alte reţele mobile a crescut în continuare, în 2017 ajungând să reprezinte 33% din traficul de voce şi 27% din traficul SMS, în timp ce traficul în propria reţea şi-a menţinut tendinţa de scădere, având o pondere de 58% în cazul traficului de voce şi de 72% în cazul traficului SMS.
În cazul traficului de voce, liderul pieţei a avut în 2017 o cotă de piaţă de 42%, principalul competitor 27%, al treilea clasat 18%, iar ceilalţi furnizori 13%.
Ca urmare a aplicării începând cu 15 iunie 2017 a Roamingului ca Acasă în Europa (Roam Like At Home), utilizarea serviciilor de roaming a înregistrat în 2017 creşteri exponenţiale. Traficul de apeluri efectuate s-a triplat (de la 0,5 miliarde minute în 2016 la 1,5 miliarde în 2017), cel de apeluri primite a crescut cu +81% (până la 2 miliarde minute), traficul SMS a crescut cu +58%, iar traficul de date a crescut de 6 ori, ajungând la 5.811 TB în 2017.
„În România, utilizatorii se bucură atât de tehnologii avansate de acces la internetul mobil, de o bună acoperire, cât şi de o piaţă competitivă şi de preţuri mici, ceea ce se reflectă în consumul tot mai ridicat de internet mobil. În medie, un utilizator de internet mobil a consumat peste 1,4 GB/lună pe parcursul anului 2017, aproape dublu faţă de anul precedent. Este în mod clar efectul intensificării utilizării reţelelor 4G. De asemenea, mă bucur că utilizatorii români au beneficiat din plin şi de intrarea în vigoare a Roamingului ca Acasă în Europa, traficul de voce şi date consumate în roaming înregistrând creşteri spectaculoase. Traficul de internet a crescut de 6 ori, iar apelurile efectuate în roaming s-au triplat”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Premieră în România: tranzacţie în valoare de 2 milioane de euro pentru un teren, realizată în monedă virtuală OneCoin
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe