ANCOM: Piaţa telecom a crescut în al doilea semestru din 2010, cu excepţia telefoniei fixe

Piaţa telefoniei mobile a crescut cu 1% în al doilea semestru din 2010, după o scădere cu 4% în prima parte a anului, şi a atins 24,6 milioane de utilizatori (cartele SIM active), în timp ce telefonia fixă a coborât cu 4%, la 3,89 milioane de abonaţi, potrivit datelor ANCOM.

Urmărește
7 afișări

"Deşi condiţiile economice dificile s-au menţinut şi în cel de-al doilea semestru al anului 2010, telefonia mobilă, serviciile de acces la internet, serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale şi serviciile de transmisiuni de date au înregistrat creşteri în această perioadă, doar telefonia fixă şi serviciile de linii închiriate înregistrând scăderi", a declarat, joi, directorul Direcţiei Reglementare din cadrul ANCOM, Eduard Lovin, prezent la cea de-a 15-a ediţie a conferinţei Ziua Comunicaţiilor.

El a arătat că numărul de utilizatori prin intermediul cartelelor preplătite active şi numărul cartelelor SIM aferente abonamentelor persoanelor juridice au înregistrat creşteri cu 2%, respectiv 0,1%, în timp ce numărul cartelelor SIM aferente abonamentelor încheiate de persoane fizice a scăzut cu 0,6%.

"Structura numărului de utilizatori de servicii de telefonie mobilă (cartele SIM active), în funcţie de modalitatea de plată utilizată şi de categoria de utilizatori este neschimbată faţă de perioadele precedente, utilizatorii pe baza de cartele preplătite deţinând în continuare o pondere de peste 60% din numărul total de cartele SIM active, în timp ce utilizatorii persoane fizice pe baza de abonamente deţin peste 27%, iar utilizatorii persoane juridice pe baza de abonamente peste 12%", a afirmat Lovin.

Pe segmentul telefoniei fixe, în a doua jumătate a anului 2010 s-au înregistrat scăderi pe linie, atât ale numărului de linii (-4%) - 4,5 milioane, numărului de abonaţi (-4%) - 3,89 milioane, cât şi ale traficului total (-7%) şi duratei medii a unui apel de voce (-2%).

"Numărul de linii instalate persoanelor fizice a înregistrat o rată de scădere dublă comparativ cu cea a numărului de linii instalate persoanelor juridice, respectiv minus 4%, comparativ cu minus 2%", a spus reprezentantul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

Traficul total de voce originat în reţelele de telefonie mobilă a continuat să crească până la 26,5 miliarde de minute, însă avansul de 4% este de aproape trei ori mai redus decât creşterea înregistrată în primul semestru al anului 2010.

Traficul de voce mediu lunar originat pe cartelă SIM activă a ajuns la 3,01 ore, în timp ce numărul mediu lunar de SMS-uri trimise se menţine la aceeaşi nivel de 27 de mesaje scrise.

În acelaşi timp, durata medie a unui apel în reţelele de telefonie mobilă a scăzut cu două secunde, la 2,12 minute.

Potrivit datelor ANCOM, serviciile de acces la internet au continuat să înregistreze creşteri în a doua parte a anului 2010, cu toate că ratele de creştere au fost inferioare celor din semestrul precedent.

Conexiunile de acces la internet la puncte mobile în bandă largă au crescut cu 21%, ajungând la patru milioane de legături, dintre care aproape un milion îl reprezintă conexiunile prin intermediul modemurilor/cardurilor/USB.

Rata de creştere de 2% a conexiunilor de acces la internet la puncte fixe se situează la jumătatea ratei de creştere înregistrate în primul semestru al anului 2010, numărul acestora ajungând la trei milioane.

În funcţie de suportul utilizat, conexiunile prin xDSL (9%) şi cablu UTP/FTP (1%) au înregistrat creşteri, în timp ce conexiunile prin celelalte suporturi au înregistrat scăderi.

"Rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet la puncte fixe la 100 locuitori a ajuns la 14%, în timp ce rata de penetrare la 100 gospodării a crescut la 36,8%. După creşteri în ultimele trei perioade de raportare, conexiunile la puncte fixe instalate persoanelor juridice au scăzut cu 6% în a doua jumătate a anului 2010, comparativ cu o creştere de 3% a celor instalate persoanelor fizice", a spus Lovin.

După ce în primul semestru al anului 2010 numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale a scăzut, în cel de-al doilea semestru numărul acestora a crescut cu 2%, până la 5,74 milioane.

"Această creştere a fost bazată în principal pe creşterea cu 5% a numărului de abonaţi prin reţele satelit (DTH), deoarece numărul de abonaţi prin reţele de cablu a continuat să scadă cu 1%. Numărul de abonaţi prin tehnologie IP (IPTV) continuă să înregistreze creşteri importante (+135%), însă ponderea acestora în numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale rămâne foarte redusă (0,5%)", a spus Lovin.

Numărul de abonaţi din mediul urban la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu îşi continuă trendul descendent din ultimii ani, în timp ce în mediul rural a rămas constant.

La sfârşitul anului 2010, în România se înregistrau 2,8 milioane de abonaţi la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale recepţionate în format digital, în creştere cu 7% faţă de jumătatea anului.

Deşi numărul total de abonaţi la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu a scăzut, numărul de abonaţi ai serviciilor de retransmisie a programelor audiovizuale prin cablu în format digital a crescut cu 13%, la 0,4 milioane.

ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate şi încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici