ANCOM: Traficul de internet în roaming s-a înmulţit de 20 de ori pentru cei din Republica Moldova

ANCOM menţionează creşteri spectaculoase ale traficului de internet în roaming anul trecut, de 20 de ori în cazul utilizatorilor din Republica Moldova găzduiţi în roaming în România, respectiv de aproape 3 ori în cazul utilizatorilor din România găzduiţi în roaming în Republica Moldova.

Urmărește
164 afișări
Imaginea articolului ANCOM: Traficul de internet în roaming s-a înmulţit de 20 de ori pentru cei din Republica Moldova

ANCOM: Traficul de internet în roaming s-a înmulţit de 20 de ori pentru cei din Republica Moldova

ANCOM şi ANRCETI au publicat vineri Raportul comun după primul an de aplicare a Acordului de roaming între România şi Republica Moldova.

Raportul arată creşterile spectaculoase ale traficului de internet în roaming în 2022, de 20 de ori în cazul utilizatorilor din Republica Moldova găzduiţi în roaming în România, respectiv de aproape 3 ori, în cazul utilizatorilor din România găzduiţi în roaming în Republica Moldova.

Primul an al Acordului marchează totodată creşteri importante ale traficului de telefonie în roaming între cele două state.

Creşterea traficului de roaming bilateral a fost consecinţa ieftinirii tarifelor acestor servicii, realizată de operatorii din cele două state.

Astfel, în Republica Moldova, utilizatorii de roaming cu România s-au bucurat de o scădere esenţială şi rapidă a tarifelor prin aplicarea ”roamingului ca acasă” cu România. În România, reducerile tarifelor pentru roamingul cu Republica Moldova au fost mari, în special pentru internetul în roaming (-65%).

Conform raportului, costul coşului mediu de consum în roaming în cele 2 state a scăzut cu aproape 70% în cazul utilizatorilor din Republica Moldova şi cu 30% în cazul celor din România.

În ceea ce priveşte apelurile internaţionale bilaterale, reducerile tarifelor au fost, cu unele excepţii, sub aşteptări în ambele state, astfel că evoluţia consumului a fost modestă: creşteri de 25-27% în volum (număr de minute), depăşite însă de creşterile numărului de utilizatori unici care au efectuat astfel de apeluri în 2022 (creşteri de 32-46%), susţine ANCOM.

Astfel, consumul mediu de apeluri internaţionale/utilizator a scăzut, în ambele state.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici