ANCOM va consulta piaţa cu privire la prelungirea licenţelor GSM pentru Orange şi Vodafone

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) va consulta piaţa în vederea stabilirii condiţiilor de prelungire a licenţelor GSM ale Orange şi Vodafone, care expiră la 31 decembrie, procedura urmând să fie demarată până la sfârşitul lunii, a declarat preşedintele instituţiei, Cătălin Marinescu.

Urmărește
9 afișări

va demara, până la finele lunii, o procedură de consultare

"Soluţia imaginată de ANCOM, în baza unui studiu realizat de un consultant, va fi supusă consultării publice până la finele acestei luni. După finalizarea procedurii de consultare, autoritatea de reglementare va stabili condiţiile de prelungire a licenţelor", a spus Marinescu, prezent la un eveniment de specialitate organizat de Ziarul Financiar.

Studiul a fost realizat de Ovum Europe Limited (Marea Britanie) şi a evaluat impactul utilizării benzii de frecvenţe radio de 900 MHz pentru servicii de telecomunicaţii din generaţia a treia (3G) asupra concurenţei din piaţa de telefonie mobilă. De asemenea, studiul a identificat soluţiile optime pentru tratarea eventualelor distorsiuni concurenţiale apărute ca urmare a liberalizării benzii de 900 MHz.

Contractul a fost câştigat în 2010, valoarea acestuia depăşind 180.000 de euro, fără TVA.

Potrivit unei decizii Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), adoptată în februarie 2010, Orange România, Vodafone România şi Cosmote România pot furniza prin benzile de frecvenţe radio de 900 MHz şi 1.800 MHz, utilizate în prezent pentru comunicaţii GSM, şi servicii de generaţia a treia (3G) şi Internet mobil de mare viteză.

Licenţe 3G deţin operatorii Orange România, Vodafone România, Cosmote România şi RCS&RDS.

Primii trei operatori activează atât în zona GSM, cât şi a serviciilor 3G, penultimul după ce a achizţionat, în 2009, operatorul Telemobil (Zapp Mobile), care deţinea o licenţă 3G.

În schimb, RCS&RDS nu este prezent în zona serviciilor GSM/2G. De altfel, operatorul a solicitat ANCOM să îi ofere, în mod compensatoriu, dreptul de operare în banda de 900 MHz pentru furnizarea de servicii 3G.

Orange România şi Vodafone România au achiziţionat licenţele de telecomunicaţii GSM în 1996 şi au plătit, fiecare, câte 75 milioane de dolari.

Licenţa GSM a Cosmote România, al treilea operator local de telefonie mobilă, expiră în 2014. Preţul achitat s-a ridicat la 53 milioane de dolari.

ANCOM este instituţia care stabileşte regulile pentru piaţa de comunicaţii din România şi urmăreşte respectarea acestora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici