ANCOM vrea să vândă 7 licenţe de telecomunicaţii pentru acces fix şi mobil la Internet, în 2012

Autoritatea de reglementare în comunicaţii (ANCOM) îşi propune să înceapă în 2012 un proces de selecţie comparativă pentru şapte licenţe naţionale în benzile 3,4 - 3,8 GHz, care permit acces fix şi mobil la Internet, preţul unei licenţe fiind estimat la sub trei milioane de euro.

Urmărește
13 afișări

"Prin acordarea licenţelor, autoritatea de reglementare urmăreşte dezvoltarea sectorului naţional de comunicaţii mobile de bandă largă. Licenţele vor avea ca efecte creşterea penetrării serviciilor de comunicaţii de bandă largă la nivel naţional şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de radiocomunicaţii în vederea reducerii decalajului digital dintre zonele urbane şi cele rurale", a declarat, luni, într-o conferinţă, preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

El a estimat că preţul unei licenţe naţionale se va situa sub trei milioane de euro, dar a precizat că tariful final va fi stabilit în urma consultărilor şi observaţiilor primite din partea industriei.

În acest sens, instituţia a lansat, luni, spre consultare publică, un document care propune condiţiile de acordare a drepturilor de utilizare a spectrului în benzile de frecvenţe 3,4 - 3,8 GHz pentru servicii mobile de bandă largă şi metoda de reorganizare a acestora.

În benzile 3.410 - 3.600 MHz (3,5 GHz) operează în prezent şapte furnizori, cinci dintre ei deţinând licenţe naţionale (Orange România, Vodafone România, UPC România, Idilis şi AccessNet) şi doi licenţe locale pentru servicii de transmisiuni de date pe suport radio de tip punct-multipunct prin reţele fixe (FWA), în timp ce în benzile 3.600 - 3.800 MHz (3,7 GHz) operează un singur furnizor (Societatea Naţională de Radiocomunicaţii - SNR) care deţine o licenţă pentru reţea naţională de tip Broadband Wireless Access (BWA), potrivit datelor ANCOM.

Toate licenţele expiră la sfârşitul lunii septembrie 2013, cu excepţia licenţelor locale în benzile 3.410 - 3.600 MHz, care au diverse perioade de valabilitate, respectiv iunie 2011, august 2011, ianuarie 2015 şi decembrie 2015, precum şi a licenţei în banda 3.600 - 3.800 MHz, care expiră în iulie 2011.

Pentru licenţele naţionale, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) propune ca în anul 2012 să demareze o procedură de selecţie comparativă pentru trei licenţe naţionale în benzile 3.400 - 3.600 MHz şi patru licenţe naţionale în benzile 3.600 - 3.800 MHz.

Procedura de selecţie comparativă se va desfăşura în două etape: o etapă prealabilă în care ofertanţii vor înainta către autoritate solicitări ferme de intenţie cu privire la achiziţionarea unei licenţe în banda de 3,5 GHz sau a unei licenţe în banda de 3,7 GHz şi o etapă de selecţie propriu-zisă care va ţine cont de rezultatele primei etape şi care va avea loc numai dacă numărul de solicitanţi este mai mare decât numărul de licenţe disponibile în această bandă.

În cazul în care numărul de solicitanţi este mai mic sau egal cu numărul de licenţe disponibile, ofertele nu vor mai fi evaluate, iar licenţele se vor acorda direct.

Licenţele judeţene (locale) vor fi acordate în anul 2014, când ANCOM va aloca prin procedură de selecţie comparativă în fiecare judeţ câte trei licenţe de utilizare a frecvenţelor radio pentru furnizarea de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice cu acces de bandă largă.

Licenţele naţionale vor fi acordate pe o perioadă de 10 ani, iar cele judeţene pentru o perioadă de 8 ani, şi vor prevedea obligaţii de acoperire minimale pe etape de dezvoltare la 1 an, 2/3 ani şi 3/5 ani de la data emiterii acestora. Obligaţiile de acoperire vor include acoperirea cu prioritate a unui anumit procent din mediul mic urban şi rural (concretizat prin numărul de oraşe şi comune ce trebuie acoperite).

Prin condiţiile impuse, atât cele referitoare la lărgimea de bandă, cât şi cele legate de limitarea spectrului disponibil pentru un operator, ANCOM urmăreşte evitarea riscului irosirii sau a fragmentării excesive a alocărilor spectrului radio, asigurarea principiului neutralităţii tehnologice şi dorinţa de a atrage pe piaţa românească competitori care deţin capacităţile financiare, tehnice şi administrative necesare pentru a valorifica la maximum potenţialul acestor benzi de frecvenţe.

Procedura de selecţie comparativă a fost soluţia identificată de ANCOM ca fiind cea mai adecvată pentru alocarea acestor licenţe pentru că în acest mod poate fi asigurată continuitatea furnizării serviciilor către utilizatorii finali, benzile scoase la licitaţie pentru alocare fiind benzi auxiliare, care sunt complementare furnizării de servicii de acces la internet, oferind capacitate mare în locaţiii în care există cereri numeroase.

De asemenea, benzile de frecvenţe 3.400 - 3.800 MHz oferă flexibilitate ridicată în ceea ce priveşte serviciile de transport de date prin fluxuri de capacitate mare, permiţând operatorilor să ofere tarife competitive utilizatorilor datorită, în principal, costurilor reduse ale infrastructurii necesare.

Prin introducerea serviciilor mobile în bandă largă în aceste benzi, ANCOM are în vedere creşterea penetrării serviciilor de acces la internet în bandă largă şi dezvoltarea infrastructurii naţionale de radiocomunicaţii în vederea reducerii decalajului digital dintre zonele urbane şi cele rurale.

Proiectul Documentului de strategie privind implementarea şi dezvoltarea sistemelor BWA la nivel naţional în benzile de frecvenţe 3.400 - 3.800 MHz poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM.

Persoanele interesate sunt invitate să formuleze şi să transmită obuservaţii şi propuneri până la 14 iulie.

Banda 3,5 GHz a fost utilizată pentru prima dată pentru transmisii de date cu caracter comercial începând cu anul 2001, în timp ce banda 3,7 GHz a început să fie folosită pentru activităţi cu caracter comercial în 2009.

Anterior, aceste benzi erau utilizate pentru alte aplicaţii civile (radiorelee analogice sau digitale de mare capacitate - în banda de 3,7 GHz; sisteme de buclă locală radio pentru telefonie publică - în banda de 3,5 GHz.

La sfârşitul anului 2008, ANCOM a mai încercat să acorde licenţe naţionale în banda de 3,7 GHz, dar procedura de selecţie s-a încheiat în 2009 fără rezultat pentru că nu s-a depus nicio ofertă.

ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici