- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANDR: Dacă populaţia nu vrea depozitul de deşeuri nucleare de la Saligny vom căuta alt amplasament
Construcţia în localitatea Saligny, judeţul Constanţa, a depozitului pentru deşeurile rezultate de la centrala nuclearelectrică de la Cernavodă, investiţie de 450 milioane euro, fără TVA, va fi stopată dacă populaţia se va opune, iar autorităţile vor căuta alt amplasament.
ANDR: Dacă populaţia nu vrea depozitul de deşeuri nucleare de la Saligny vom căuta alt amplasament (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
"Vom intra în consultări şi cu populaţia. Dacă populaţia se opune, nu putem construi depozitul aici, dar avem nevoie de un astfel de depozit pentru că deşedurile radioactive trebuie depozitate definitiv. Este suficient spaţiu şi pentru locaţii alternative în România", a declarat luni într-o conferinţă de presă directorul general al Agenţiei Nucleare şi pentru Deşeuri Radioactive (ANDR), Antoniu Sorescu.
Sorescu a adăugat că valoarea investiţiei a fost estimată în 2009. Depozitul ar urma să funcţioneze pentru o perioadă de 60-70 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Preşedintele Coreei de Sud a decretat legea marţială. 190 de parlamentari au votat pentru anularea măsurii/ Proteste de amploare în fața Parlamentului din Coreea de Sud
-
Ciolacu, după întâlnirea cu Lasconi: drumul european al ţării noastre trebuie să continue doar apărând mult mai hotărât valorile tradiţionale
-
FRF contestă la TAS decizia UEFA după meciul România – Kosovo
-
Cătălin Predoiu, întâlnire cu ambasadoarea SUA pentru ultimele măsuri în privinţa Visa Waiver
Investiţia pentru prima etapă a construcţiei depozitului se ridică la 69 milioane euro, fără TVA. Fondurile vor proveni din taxa plătită de Nucearelectrica în valoare de 2 euro pe MWh de energie produsă.
Din cei 2 euro, suma de 0,6 euro este destinată activităţilor de dezafectare a reactoarelor, iar diferenţa de 1,4 euro este direcţionată spre finanţarea construcţiei şi operării depozitului de deşeuri radioactive.
Proiectul construcţiei depozitului pentru deşeuri radiactive la Saligny a fost anunţat de autorităţi de mai mulţi ani. Depozitul ar urma să înmagazineze deşeuri radioactive atât de la cele două reactoare nucleare funcţionale ale centralei din Cernavodă, cât şi de la unităţile 3 şi 4, a căror construcţie încă nu a început.
"Durează mult, pentru că obţinerea autorizaţiei de amplasamanet durează mult, noi acum încercăm să răspundem la toate îngrijorările. Construcţia în sine nu este o mare inginerie", a continuat Sorescu.
Suprafaţa de teren alocată pentru realizarea depozitului este de aproximativ 40 hectare, din care 22,5 hectare sunt destinate construcţiilor.
Preşedintele ANDR, Florin Tătar, prezent în conferinţă, a afirmat că până la finele acestui an va fi "în mod cert obţinută documentaţia necesară caracterizării amplasamentului" depozitului de deşeuri radioactive.
Centrala nuclearelectrică de la Cernavodă este operată de compania de stat Nuclearelectrica şi asigură aproximativ 20% din consumul de electricitate al ţării.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO