"Noile reguli vor fi benefice afacerilor, facilitând decizii mai rapide referitoare la ajutoarele de stat, în principal printr-o cooperare mai bună între statele membre şi Comisia Europeană", a declarat comisarul european pentru Competiţie, Neelie Kroes.
În prezent, Comisia adoptă în şase luni o decizie bazată pe investigaţii preliminare ale măsurilor propuse de diferite state şi în 20 de luni în cazul în care este iniţiată o anchetă formală.
"Asemenea perioade de timp şi lipsa predictibilităţii referitoare la data la care va fi adoptată decizia nu satisfac cerinţele afacerilor moderne. Din această cauză, Comisia s-a angajat să simplifice şi să accelereze procedurile legate de ajutoarele de stat", se arată într-un comunicat al CE.
Procedurile de aprobare a ajutoarelor de stat au fost sistematizate într-un Cod al Bunelor Practici, care urmăreşte îmbunătăţirea procesului pe arii mai extinse, precum prenotificările, tratamentul notificărilor, procedura de investigare normală şi tratamentul plângerilor, şi într-un alt instrument denumit "Procedura Simplificată", aplicabil doar în anumite cazuri specifice.
CE va decide în următoarele luni dacă va aproba sau nu o serie de planuri de restructurare ale unor bănci.
La începutul lunii aprilie, ministrul german al Finanţelor, Peer Steinbrueck, a criticat ritmul lent în care Comisia adoptă deciziile, considerând că acestă situaţie subminează încrederea în sistemul financiar. El a adăugat că regulile competiţiei nu ar trebui să obstrucţioneze eforturile statelor europene de a sprijini băncile.
Critici asemănătoare au venit şi din partea Băncii Centrale Europene.