- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Angajaţi ai companiilor Altex şi Domo, acuzaţi în dosare penale de piraterie software
Angajaţi ai companiilor Altex şi Domo au fost acuzaţi în cursul anului 2010 în dosare penale pentru piraterie software, unul dintre învinuiţi fiind deja condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, a spus avocatul Magda Popescu, de la Buisness Software Alliance (BSA).
Angajaţi ai companiilor Altex şi Domo, acuzaţi în dosare penale de piraterie software (Imagine: Mediafax Foto)
Autorităţile române s-au axat în primele trei trimestre ale anului 2010 pe companiile mari de IT-C de pe piaţa românească, verificând dacă acestea îşi desfăşoară activitatea folosind software licenţiat, au arătat reprezentanţii Poliţiei Române, în cadrul unei conferinţe privind rata pirateriei.
Drept urmare a controalelor desfăşurate în toată ţara la lanţuri de magazine precun Altex, Domo sau Media Galaxy, atât în 2010, cât şi în anii trecuţi, au rezultat cazuri de amploare în care unii angajaţi ai magazinelor instalau software fără licenţă pe computere, uneori gratuit, alteori cerând clienţilor sume modice în plus, fără a emite factură, a spus, miercuri, avocatul Magda Popescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Aceasta a evidenţiat cazul din 2006 al unui angajat Altex din Sibiu care a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru că instala software fără licenţă pe computerele vândute clienţilor companiei. De asemenea, atât angajatul, cât şi firma Altex, au fost condamnaţi la plata unor despăgubiri către titularii drepturilor de autor.
Angajaţi ai aceleiaşi companii, din Piatra Neamţ şi Satu Mare, sunt cercetaţi, începând din 2010, pentru fapte similare.
Într-un alt caz, un angajat al companiei Domo a fost învinuit pentru preinstalare de software fără licenţă, dosarul fiind în curs de investigare. Angajaţi ai Domo din Cluj, Iaşi şi Bucureşti sunt suspectaţi de aceleaşi infracţiuni, potrivit oficialului Buisness Software Alliance.
Popescu a precizat că poliţiştii au acţionat, în cele mai multe cazuri, prin organizarea de flagrante delict, în momentul în care angajaţii le propuneau unor clienţi să le instalaze software pe calculator, fie gratuit, fie contra unor sume modice.
De asemenea, Magda Popescu a mai amintit cazul unei firme de arhitectură ce avea sediul în clădirea bazei militare de la Mihal Kogălniceanu. Poliţiştii, sub supravegherea unui procuror, au verificat peste zece computere, pe unele din acestea fiind instalat software fără licenţă.
Programele nelicenţiate aparţineau BSA, astfel că membrii alianţei au fost prejudiciaţi cu peste 26.000 de euro.
În ultimul an au fost investigate zece cazuri şi au fost formulate 11 plângeri şi cereri de despăgubire, referitoare la magazine de calculatoare ce vând software preinstalat fără licenţă.
Instanţele au dat trei decizii de condamnare ce au devenit definitive în 2010, în cazul Damfis Computer SRL din Timişoara, Caldor Systems SRL din Blaj şi Infosib SRL din Sibiu.
La rândul său, procurorul Monica Pop, de la Serviciul pentru coordonarea activităţii Ministerului Public în domeniul Dreptului Proprietăţii Intelectuale, a spus că un moment important în lupta împotriva pirateriei software a fost decizia de condamnare a Tribunalului Bucureşti, pronunţată în iunie, într-un caz de piraterie prin torrente.
Prin decizia respectivă, creatorul site-ului de torrente www.kartel.ro a fost condamnat la şase luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei şi la plata despăugubirilor către titulari, inclusiv BSA. Curtea de Apel a menţinut, în octombrie, condamnarea dată în acest caz.
De asemenea, site-ul a fost desfiinţat.
Monica Pop a precizat că investigarea cazurilor legate de torrente este la început în România pentru că titularii de drepturi nu au depus foarte multe plângeri.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO