Angajaţii companiilor ar putea fi nevoiţi în curând să folosească propriile telefoane şi tablete

Unele companii au renunţat din raţiuni financiare să mai ofere angajaţilor cafele, snackuri şi alte avantaje, iar următoarele pe listă ar putea fi computerele şi smartphone-urile, potrivit directorilor IT intervievaţi la nivel mondial de compania de consultanţă Gartner.

Urmărește
5044 afișări
Imaginea articolului Angajaţii companiilor ar putea fi nevoiţi în curând să folosească propriile telefoane şi tablete

Angajaţii companiilor ar putea fi nevoiţi în curând să folosească propriile telefoane şi tablete (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Un sondaj efectuat de Gartner în rândul a 2.000 de directori IT a scos la iveală faptul că jumătate dintre angajatorii la nivel mondial se aşteaptă să ceară subordonaţilor să folosească la serviciu propriile dispozitive informatice, în majoritatea cazurilor smartphone-uri şi tablete, dar şi PC-uri şi laptop-uri, relatează MarketWatch.

"Astfel, dacă vei avea nevoie de un smartphone pentru telefoane de afaceri sau pentru a lucra în timpul prânzului, sau de un iPad pentru întâlnirile cu clienţii va trebui probabil să vii de acasă cu dispozitivul personal. Este ca şi cum ai veni pe un şantier cu uneltele proprii", a spus David Willis, director la Gartner.

Economiile pentru companii ar fi substanţiale. Telefoanele Blackberry, de exemplu, costă companiile americane câte 900 de dolari pe an pentru fiecare angajat, a arătat Willis. Chiar şi aşa, angajatorii vor cheltui anual 300 de dolari pentru fiecare angajat, pentru aplicaţii, securitate, management şi suportul necesar tuturor tipurilor de aparate folosite de aceştia.

Majoritatea companiilor nu îşi vor lăsa totuşi angajaţii prea curând fără aparatura necesară şi vor pune la dispoziţie PC-urile, iar unele vor subvenţiona alte dispozitive. În 2016, numărul companiilor care vor oferi smartphone-uri de serviciu va fi însă mai mic cu 30%, anticipează directorii IT intervievaţi.

Mulţi angajatori consideră că această politică va fi şi în beneficiul salariaţilor, pentru că le va permite să folosească aparatele preferate.

Peste jumătate dintre americani adulţi (56%) au un smartphone, circa două treimi deţin un laptop, iar 34% o tabletă, potrivit Pew Research Center.

Mai mult de un sfert dintre angajaţii companiilor americane deţin un laptop, smartphone sau tabletă, conform unui studiu realizat de Deloitte.

"Este un răspuns la condiţiile actuale. Oamenii devin tot mai ataşaţi de tehnologie şi vor să o folosească", a arătat John Challenger, director general la Challenger, Gray & Christmas.

Studiul realizat de Gartner a ajuns la o concluzie similară.

"Mulţi angajaţi şi-au întrecut deja angajatorii, aşa că politicile se adaptează realităţii. Deja peste 60% din angajaţi spun că folosesc un aparat propriu cel puţin o dată pe zi la serviciu, iar 44% utilizează smartphone-ul personal.

Mulţi dintre salariaţi vor considera că este un lucru bun, întrucât companiile limitează aplicaţiile pe care le poţi descărca pe aparatele primite în custodie, a arătat Robert Hellmann, fondator al Hellmann Career Consulting din New York.

"Un dispozitiv propriu îţi permite să lucrezi aşa cum vrei, fapt tot mai preţios în era angajaţilor virtuali şi a aranjamentelor flexibile", a adăugat Hellman.

Consultantul în cariere Marc Dorio crede totuşi că reacţiile vor fi diverse, de la oameni care folosesc deja propriile dispozitive informatice şi care nu vor fi deranjaţi şi până la cei care se vor aştepta să primească decontări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici