Angajatorii avertizează: Cu instabilitatea legislativă şi un salariu mediu de peste 1.000 de euro lunar, România riscă să devină o ţară cu forţă de muncă nejustificat de scumpă

Publicat: 01 02. 2018, 08:48
Actualizat: 30 03. 2020, 02:28

„Salariul mediu pe economie este o reflecţie a mersului economiei şi a creşterii economice. Dacă şi economia, şi salariile, cresc în acelaşi ritm, atunci este minunat. Doar că, în condiţiile noilor reglementări fiscale care îngreunează tot ce înseamnă mediul de business, de la antreprenori la corporaţii, atragerea de noi investiţii este dificilă. Riscăm să ajungem ţară cu o forţă de muncă nejustificat de scumpă şi să intrăm în colaps, pentru că dacă nu ai business, de unde să plăteşti asemenea salarii”, a explicat Oana Botolan Datki, SEE managing partner în cadrul companiei cu activităţi de HR Consulteam.

În ultimul an, salariul mediu pe economie a crescut cu 15%, susţinut de creşterile salariale din sectorul bugetar (unde lucrează un sfert din totalul salariaţilor din economie), de majorarea salariului minim pe economie, dar şi de creşterea salariilor din sectorul privat pe fondul deficitului de personal. Şi în anii anteriori, în perioada 2014 – 2016, salariile angajaţilor români au crescut cu câte 7 – 10% pe an, în timp ce în anii de criză creşte­rile medii nu erau mai mari de 3 – 4% pe an.

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI