- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Anghel, BCR: Leul va rămâne stabil, dar în intervalul de variaţie 4 - 4,2 lei/euro
Evoluţia leului faţă de euro va continua să fie stabilă, dar intervalul de variaţie a coborât la 4 - 4,2 lei/euro, care este mai realist în contextul internaţional actual, în care sentimentul investitorilor se poate schimba peste noapte, a declarat economistul şef al BCR, Lucian Anghel.
Analiştii BCR notează că aprecierea foarte rapidă a leului până la o rată de schimb situată sub 4,1 lei/euro nu a fost însoţită de o îmbunătăţire vizibilă a încrederii investitorilor în regiune.
Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, a menţionat că estimarea privind nivelul cursului la finele acestui an a rămas neschimbată, la 4,1 lei/euro.
"În prima parte a anului am putea să vedem un curs valutar mai apropiat de 4 lei/euro, iar în a doua parte a anului contextul internaţional ar putea să ne influenţeze şi să ne aducă mai aproape de mijlocul intervalului de variaţie", a spus Anghel.
"Este adevărat că datele privind unii indicatori macroeconomici din lunile ianuarie şi februarie, precum pentru industria, îmbunătăţirea nivelului deficitului comercial sau poate anticipaţiile că ţara iese treptat din recesiune ar fi putut îndepărta leul de evoluţia valutelor din regiune, dar, în orice caz, aprecierea monedei naţionale a avut loc cam rapid", potrivit unui raport BCR.
Analiştii băncii notează că BNR continuă să fie preocupată de o eventuală volatilitate excesivă a monedei naţionale.
"Informaţiile venite din partea FMI şi UE au fost pozitive în ultima perioadă. (...) Noul acord de tip preventiv cu FMI ar putea crea o perspectivă pozitivă pentru leu pe termen scurt şi considerăm că intervalul 4 - 4,2 lei/euro este mai realist în contextul internaţional actual în care emoţiile variază uneori şi sentimentele investitorilor s-ar putea schimba peste noapte", potrivit raportului.
Analiştii BCR consideră că banca centrală va continua regimul de flotare controlată a cursului valutare pentru a preveni volatilitatea ridicată în perioada următoare, în timp ce evoluţiile monedei locale rămâne în principal corelată cu modul în care reformele publice continuă să fie implementate în România şi, mai ales, cu percepţia investitorilor legată de progresul programului de consolidare fiscală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO