- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (29.12.2024, 22:13)
- Alexandru Nanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANIS: Eliminarea facilităţilor fiscale pentru IT-işti va izola România pe scena globală a tehnologiei
ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii) este revoltată de ordonanţa-trenuleţ care elimină, peste noapte, facilităţile fiscale acordate industriei IT, riscând să izoleze România pe scena globală a tehnologiei prin descurajarea unor noi investiţii în acest sector.
Urmărește
2365 afișări
ANIS: Eliminarea facilităţilor fiscale pentru IT-işti va izola România pe scena globală a tehnologiei
Potrivit Ziarului Financiar, ANIS spune că eliminarea facilităţilor fiscale a fost prevăzută pentru anul 2028, iar devansarea acestui calendar printr-o măsură luată peste noapte pune în pericol stabilitatea uneia dintre cele mai performante sectoare economice din România, alimentează climatul de incertitudine pentru companii, afectând în final încrederea investitorilor.
ANIS cere Guvernului Ciolacu 2 să revină la masa discuţiilor cu sectorul privat şi să reanalizeze decizia de eliminare a facilităţilor fiscale pentru industria IT, într-un calendar predictibil.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID rămâne un mister la 5 ani de la începerea pandemiei. China respinge solicitarea OMS de a dezvălui mai multe date
-
Masacrul din New Orleans, catalogat drept atac terorist; şeful poliţiei confirmă intenţia
-
Franţa îşi pierde influenţa în Africa. Încă o ţară a anunţat retragerea trupelor franceze
-
Rusia a oprit complet livrările de gaze spre Europa prin Ucraina în acestă dimineaţă. Efecte în lanţ pentru Moldova, Ungaria, Slovacia, Austria. Ce spune UE
Poziţia integrală ANIS:
„Noul proiect de Ordonanţă de Urgenţă care propune modificări abrupte şi intempestive ale politicii fiscale, în lipsa unei consultări reale cu mediul de afaceri, sfidează principiile fundamentale de stabilitate şi predictibilitate fiscală.
Devansarea calendarului pentru eliminarea facilităţilor fiscale pentru industria IT, începând cu ianuarie 2025, reprezintă un semnal profund negativ faţă de un sector strategic al economiei româneşti, tratat cu superficialitate.
Amintim faptul că eliminarea facilităţilor fiscale pentru industria IT, ca parte a reformelor prevăzute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a fost prevăzută pentru anul 2028. În noiembrie 2023, facilitatea a fost amputată cu aplicare în cȃteva zile, destabilizȃnd industria. Devansarea acestui calendar, printr-o măsură luată încă o dată într-un mod intempestiv, pune în pericol stabilitatea unuia dintre cele mai performante sectoare economice din România şi alimentează climatul de incertitudine pentru companii, afectând grav planificarea strategică şi încrederea investitorilor. Conform studiului ANIS, eliminarea facilităţii fiscale va avea ca efect reducerea competitivităţii industriei pe piaţa globală, prin creşterea costului cu forţa de muncă, precum şi diminuarea, în continuare, a numărului de locuri de muncă, deja în scădere cu circa 10.000 în anul 2023.
ANIS avertizează că astfel de măsuri riscă să izoleze România pe scena globală a tehnologiei prin descurajarea investiţiilor şi intenţiilor companiilor pentru piaţa din România, şi să compromită eforturile de a transforma economia într-una digitală şi competitivă.
<Din nou, Guvernul ignoră legislaţia în materie de predictibilitate fiscală şi orice dialog cu mediul de afaceri şi antreprenorii care ţin economia naţională în picioare, creează locuri de muncă şi plătesc impozite. Eliminarea facilităţii în acest context poate avea un impact negativ sever nu doar asupra industriei, prin reduceri masive de locuri de muncă, retragerea unor companii internaţionale sau redirecţionarea investiţiilor către alte ţări, dar şi destabilizarea economiei în ansamblu, într-un moment critic pentru digitalizare şi retehnologizare, strict necesare pentru a menţine competitivitatea companiilor romȃneşti>, a spus Edward Creţescu, preşedintele ANIS.
Sectorul IT a demonstrat un rol esenţial în rezilienţa economiei naţionale, inclusiv în perioade de criză. Doar în ultimii cinci ani, excedentul la export al industriei a fost de peste 20 miliarde euro. Contribuţia directă sectorului la PIB este de circa 8%, dar acesta contribuie prin efectele indirect şi indus cu peste 14% la PIB. De asemenea, efectul de antrenare pe piaţa forţei de muncă este de circa 15% din numărul total de salariaţi din economie.
Modificările fiscale majore care influenţează într-un mod brutal dinamica industriei riscă să submineze progresul economic al României şi să afecteze profund climatul de afaceri.
Facem un apel ferm către Guvern să:
- Revină la masa discuţiilor cu sectorul privat, respectând angajamentele asumate în Programul de Guvernare pentru un parteneriat real cu mediul de afaceri, în vederea identificării unor soluţii echilibrate pentru reducerea deficitului bugetar.
- Reanalizeze decizia de accelerare a eliminării facilităţilor fiscale pentru industria de IT şi să revină într-un calendar predictibil, conform cadrului legal în vigoare, care să permită companiilor adaptarea graduală la noile condiţii fiscale.
- Demareze un dialog real cu industria IT pentru a identifica soluţii care să sprijine competitivitatea şi să valorifice potenţialul acestui sector de a contribui la digitalizarea economiei româneşti şi la creşterea economică, în ansamblu”.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk stârnește speculații după ce și-a schimbat numele în Kekius Maximus pe X
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Revelion de COȘMAR pentru Brigitte Pastramă! Ce a pățit când a ajuns cu Florin, soțul ei, la locație
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe