- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.04.2015, 19:10)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANMDM: Export paralel de medicamente există, nu avem voie să-l interzicem, am intra în infringement
Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului, Marius Tănasă, a declarat că exportul paralel de medicamente nu poate fi interzis, pentru că România ar intra în procedură de infringement, dar se intervine atunci când nu se asigură necesarul pacienţilor din ţară.
Urmărește
1439 afișări
ANMDM: Export paralel de medicamente există, nu avem voie să-l interzicem, am intra în infringement (Imagine: Publimedia/Shutterstock)
"Export paralel există, nu avem voie să-l interzicem, că am putea face o lege, dar am risca să fie o situaţie de infringement pentru România şi nu cred că ne dorim această situaţie. Soluţia este să verificăm ce se întâmplă în piaţă şi, atunci când avem informaţii că (medicamentele, n.r.) pleacă spre exprortul paralel, iar nevoile pacienţilor nu mai sunt acoperite, atunci intervenim. Niciun distribuitor de medicamente nu doreşte să încalce legea pentru că riscă să piardă autorizaţia de punere pe piaţă, ceea ce înseamnă întrerurerea activităţii", a explicat vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM), la Forumul Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, organizat în Capitală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
-
Autorităţile au emis mesaj Ro-Alert după ce vagoane încărcate cu benzină au deraiat
-
Benjamin Netanyahu îl demite pe ministrul Apărării, Yoav Gallant
-
Primele ciocniri între forţele armate ucrainene şi soldaţii nord-coreeni - confirmate de ministrul ucrainean al Apărării
Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, a spus, cu aceeaşi ocazie, că în România comerţul paralel se ridică la aproape 600 de milioane de euro, adică 20 la sută din piaţa de medicamente, iar scăderea preţurilor va duce la dispariţia unor medicamente.
"Preţul cel mai mic nu asigură întotdeauna şi accesul la medicamente. Agenţii economici, interesaţi atât de punerea medicamentelor pe piaţă, cât şi de profit, vor prefera să vândă medicamentele în ţările unde preţul este mai mare. 25 la sută din bugetul pentru medicamente este acoperit de producătorii de medicamente, restul fiind susţinut de stat", a mai spus Zaharescu.
Mai mult, acesta a precizat că, din cele 40 de molecule inovative introduse pe piaţa din România, mai sunt destule care nu au ajuns la pacienţi pentru că nu au fost incluse pe listele de compensate.
La rândul lui, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a spus că autorităţile au ca obiectiv să asigure accesul pacienţilor la medicamente.
"Scopul nostru este de a asigura medicamentele de care au nevoie pacienţii, sigur participând toţi. Dacă scad preţurile, beneficiază şi pacientul. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează la preţul de raft. Deci contribuţia pacientului va fi mai mică. În niciun caz cât sunt pe scaunul de preşedinte al Casei Naţionale nu voi pleda pentru creşterea preţurilor. Deci eu doresc să scad preţurile pentru că România nu are bani nelimitaţi", a spus Ciurchea.
Preşedintele CNAS a mai declarat, în privinţa exportului paralel, că autorităţile au luat măsuri în aşa fel încât să existe pe piaţă medicamentele de care pacienţii au nevoie.
"Producătorul trebuie să ne spună ce cantitate a adus în România şi trebuie să existe în permanenţă un minim de trei luni de zile asigurat vizavi de consumul unui medicament. Deci în nici un caz nu se va întâmpla să dispară un medicament sau 10 medicamente de pe piaţă pentru că se duc în alte ţări", a spus Ciurchea.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:29
LIVE UPDATE Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Votul care va decide viitorul SUA şi al lumii. Donald Trump vs Kamala Harris. Cum se desfăşoară votul şi care sunt statele decisive / S-au deschis primele secţii de votare de pe Coasta de Est
-
astăzi, 21:22
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz