- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (16.03.2015, 14:25)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
ANPC va participa cu observatori la negocierile colective dintre clienţii cu credite în CHF şi bănci
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor va participa ca observator la negocierile colective pe care clienţii cu credite în franci elveţieni vor să le demareze împreună cu băncile, în grupuri de peste 50 persoane, reprezentaţi de Asociaţia Utilizatorilor de Servicii Financiare (AURSF).
Urmărește
1001 afișări
ANPC va participa cu observatori la negocierile colective dintre clienţii cu credite în CHF şi bănci (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Vom participa cu specialiştii noştri, vom fi acolo ca observatori să vedem ce propuneri le fac băncile clienţilor la negocieri. Dar trebuie să ţinem cont că totuşi contractele de credit diferă de la caz la caz", a afirmat luni preşedintele ANPC, Marius Dunca, la seminarul "Ziua Consumatorului de Servicii Financiare", organizat împreună cu Asociaţia Societăţilor Financiare ALB România.
AURSF va reprezenta clienţii cu credite în franci la negocierile cu băncile, care ar urma să aibă loc în luna aprilie, după ce instituţiile de credit vor fi invitate la aceste discuţii. Totodată, vor fi invitaţi ca observatori reprezentanţi ai ANPC, ai Băncii Naţionale a României, precum şi Avocatul Poporului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Negocierea va fi condusă de o echipă de experţi din domeniile financiar-bancar, juridic şi al drepturilor consumatorilor din sectorul financiar.
Clienţii au ca obiectiv conversia în lei a creditelor în franci elveţieni cu o reducere semnificativă a ratei faţă de cursul zilei, fără a se prelungi perioada de creditare.
Dunca a precizat că, în urma sesizărilor şi reclamaţiilor clienţilor, au fost cazuri punctuale în care s-a ajuns la soluţii cu banca, dând ca exemplu o reducere a ratei de la 638 lei la 300 lei, prin conversia creditului din franci elveţieni în lei, cu aplicare de reducere pe sold şi scăderea dobânzii.
"Nu am reuşit până acum soluţionări de grup, doar ce am avut sesizări la ANPC şi am putut să aducem la aceeaşi masă consumatori şi operatori financiar-bancari", a spus preşedintele ANPC.
El a menţionat că singura soluţie în prezent pentru rezolvarea problemelor clienţilor cu credite în franci o reprezintă o mediere între clienţi şi bănci, întrucât orice lege care s-ar adopta nu poate fi aplicată retroactiv.
"De aceea, trebuie să găsim o înţelegere din partea operatorilor financiar-bancari care trebuie să vină cu soluţii. Ori scad dobânda, ori se face conversia în lei şi se reduce rata, pentru că trebuie să înţeleagă şi ei că, în momentul de faţă credibilitatea sistemului bancar este scăzută, iar apoi ce se întâmplă, devin agenţie imobiliară? Pentru că vor rămâne cu apartamente, case, imobile şi atunci ei ar trebui să vină cu tot felul de politici, să se deschidă către consumator pentru a putea ca acesta să-şi plătească rata în continuare", a mai punctat Dunca.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor apreciază că, în cazul conversiei creditelor din franci elveţieni în lei, băncile ar trebui să aplice un discount la soldul acestora de minim 20%-25% pentru a reprezenta un ajutor real pentru clienţi.
Peste 75.000 de persoane fizice figurează cu credite în franci elveţieni în bilanţurile băncilor locale, iar 95% din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci. În realitate, numărul împrumutaţilor în franci este mult mai mare, având în vedere că băncile au externalizat sau au vândut foarte multe astfel de contracte.
Din totalul debitorilor cu împrumuturi în franci înregistrate în bilanţurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească şi 2% la OTP Bank.
O treime dintre creditele în franci elveţieni (35%) au fost destinate achiziţionării de locuinţe, 58% au reprezentat credite de consum cu ipotecă, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit datelor BNR.
Citește pe alephnews.ro: Protest AUR în plenul reunit al Parlamentului. George Simion: „Simulacru de audieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe